Jak sprzedać używanego elektryka?

Ev3

Pionier e-mobilności
Tyle że nowe spalinowe podrożały przez ostatnie lata pewnie coś koło 100% a elektryki staniały pewnie o dobre kilkadziesiąt %.
Zgadza się.
Ten Ioniq z AWD wyjdzie obecnie taniej, niż jego podstawowa wersja z najmniejszą baterią, który chciał mi wynająć Arval 3 lata temu, a nad którą się poważnie zastanawiałem (a nawet miałem zarezerwowanego).
Ja za swojego też wziąłbym teraz 80% ceny zakupu po 5 latach. Na poprzednim straciłem za to 60% w 6 lat.
Bardziej trzeba patrzeć na to co można kupić teraz za uzyskaną że sprzedaży starego kwotę.
Chyba że wynajmiesz (tanio) i stary zupełnie nie będzie tematem Twoich zainteresowań.
Strata również nie będzie musiała.

ev666

Zadomawiam się
Pozwole sobie odswiezyc watek.
Cos sie zmienilo przez ostatnie pare miesiecy? Zastanawiam sie nad zakupem pierwszego EV (za okolo max 70-80tys najchetniej jakas kona/niro) i tak sobie mysle jaki jest margines na negocjacje na rynku takich 3-4 letnich uzywanych EV?.
@Ev3 udalo Ci sie w koncu sprzedac tego soula?

cooler

Pionier e-mobilności
Cos sie zmienilo przez ostatnie pare miesiecy? Zastanawiam sie nad zakupem pierwszego EV (za okolo max 70-80tys najchetniej jakas kona/niro) i tak sobie mysle jaki jest margines na negocjacje na rynku takich 3-4 letnich uzywanych EV?.
Tesle lecą na łeb na szyję i 4-5 letnie z NL RWD chyba zaraz będą w zasięgu, bo nikt tego nie chce.
Ja z kolei mam Teslę i chciałbym coś małego do miasta (Tesla dla mnie jest za duża, parkowanie w ścisłym centrum w ciasnych miejscach jest slabe tym autem), a podoba mi się e-Up z dużą baterią - i tutaj z kolei zaskoczenie -- w tą stronę jest cholernie drogo, za 3-4 latka ciągle trzeba zapłacić ok 60k+, albo ja nie umiem szukać. A dałbym max 35-40k, bo więcej moim zdaniem nie warto.
Mam wrażenie ze w ogóle spadek cenowy używanych Tesli nie ma wpływu na ceny innych modeli, które są za drogie... Wyjdzie że kupię coś nowego z dopłatą i zapłacę tyle samo co 3-4 letni używany.
Co gorsza widzę że te e-Upy jak tylko się pojawią to znikają w tych cenach, nie rozumiem tego.

PaRa

Zadomawiam się
Tesle lecą na łeb na szyję i 4-5 letnie z NL RWD chyba zaraz będą w zasięgu, bo nikt tego nie chce.
Ja z kolei mam Teslę i chciałbym coś małego do miasta (Tesla dla mnie jest za duża, parkowanie w ścisłym centrum w ciasnych miejscach jest slabe tym autem), a podoba mi się e-Up z dużą baterią - i tutaj z kolei zaskoczenie -- w tą stronę jest cholernie drogo, za 3-4 latka ciągle trzeba zapłacić ok 60k+, albo ja nie umiem szukać. A dałbym max 35-40k, bo więcej moim zdaniem nie warto.
Mam wrażenie ze w ogóle spadek cenowy używanych Tesli nie ma wpływu na ceny innych modeli, które są za drogie... Wyjdzie że kupię coś nowego z dopłatą i zapłacę tyle samo co 3-4 letni używany.
Co gorsza widzę że te e-Upy jak tylko się pojawią to znikają w tych cenach, nie rozumiem tego.

W temacie "chciałbym coś małego do miasta" kupiłem Twingo ZE za 39800 z 2021, który z salonu wyjechał w 2022. Zasięg mniejszy od Seata o którym myślałem wcześniej, ale w moim przypadku wystarczający, a wyposażenie znacznie lepsze. Spędzam w tym aucie 1,5-2 godziny dziennie.

att.NxntXSVttHSGYUHJTo0XFja0AyDE3KKB23Zcoy40aGs.jpg

Ev3

Pionier e-mobilności
Tak, obniżyłem cenę i znalazł się chętny.
W przedziale cenowym o którym pisałeś.

Teraz żałuję, bo gdyby posprzedawał się dłużej o miesiąc, to załapał bym się na dotację na nowe auto, a tak mnie państwo wydymało (jako firmę).

vwir

Pionier e-mobilności
W Polsce faktycznie ceny są wyższe, ale w DE w granicach 10000EUR da się już e-UPa lub bliźniaczą eCitigo kupić.
No wiem, da się, ale w miarę sensowne egzemplarze z bezwypadkową przeszłością to już ciut więcej. Do tego sprowadzenie i spokojnie zbliżasz się do 50tys. Tak przynajmniej było we wrześniu/październiku 2024.

nikos95

Nowy na Forum
No wiem, da się, ale w miarę sensowne egzemplarze z bezwypadkową przeszłością to już ciut więcej. Do tego sprowadzenie i spokojnie zbliżasz się do 50tys. Tak przynajmniej było we wrześniu/październiku 2024.
No tak, zależy jak daleki transport, bo tu koszty mogą być od kilkuset do kilku tysięcy zł. Mi akurat w 23' udało się to ogarnąć w granicach 1000zł.

Wojtekj23

Posiadacz elektryka
Ja nie cierpię negocjacji, ale dojrzewam do myśli zmiany auta, jeśli jesteś gotowy do wyższej części twoich widełek to się odezwij szara Kona 64 Style 2021 przedlift. 92 tyś przebiegu, bezwypadkowa 3 fazowa ładowarka pokładowa +bluelink