Osłona chłodnicy.Czy warto założyć?

Alex72

Nowy na Forum
Witam.Pytanie jak w temacie.Czy ktoś z forum zakładał już coś takiego do zabezpieczenia chłodnicy przed kamykami , patykami czy liśćmi. Po ostatnich przygodach z buczeniem wiatraka chłodnicy zakupiłem w zaprzyjaźnionym kraju, osłonę na chłodnicę która montuje się w przednim zderzaku. Zastanawiam się tylko czy to czasami nie będzie miało wpływu na chłodzenie . Czy może ktoś już coś takiego montował.

danielm

Pionier e-mobilności
Witam.Pytanie jak w temacie.Czy ktoś z forum zakładał już coś takiego do zabezpieczenia chłodnicy przed kamykami , patykami czy liśćmi. Po ostatnich przygodach z buczeniem wiatraka chłodnicy zakupiłem w zaprzyjaźnionym kraju, osłonę na chłodnicę która montuje się w przednim zderzaku. Zastanawiam się tylko czy to czasami nie będzie miało wpływu na chłodzenie . Czy może ktoś już coś takiego montował.
oczywiście że będzie miało wpływ na chłodzenie :)

radioaktywny

Pionier e-mobilności
Buczy, bo czasami dostanie się śnieg, lub lód i nie ma co sobie tym głowy zawracać. Natomiast osłoną możesz narobić więcej szkody niż pożytku.

Alex72

Nowy na Forum
A jak dostanie się tam jakiś kamień lub wiekszy patyk czy aby nie wyżądzi większej szkody niż ta siateczka .
Ostatnio miałem przygodę z tym wentylatorem i wylądowałem w serwisie. Buczał niesamowicie
Jak się zatrzymywał to odgłosy były jakby łożysko się zatarło.Ja na początku myślałem że się tam coś urwało. Zaglądając przez wlot powietrza w zderzaku zobaczyłem że trochę jest tam liści i pomyślałem że to może przez nie albo jakiś patyk się dostał i coś tam uszkodził.Huk był dość wyraźny jakby ktoś mocno uderzył w dolną obudowę bateri,a było to wszystko na postoju.W serwisie najpierw stwierdzili że coś nie tak z tym wentylatorem i z orginalną żaluzją która reguluje dopływ powietrzai że do wymiany będzie. Zamówili części i kolejna wizyta na wymianę.Wymiany nie było bo stwierdzili że wszystko ok. Czasem słyszę głośniej ten wentylator czasem nie. Dlatego zainteresowałem się ta osłoną dodatkowa.Może za bardzo się przejmuje ale umnie to ta orginalna żaluzja jest cały czas otwarta i możliwości dostania się tam czegoś nie powołanego to tylko kwestia czasu.

PioTab

H&G
Ja założyłem, jesienią zeszłego roku, póki co nie zauważyłem żadnych dolegliwości z posiadania. To co na pierwszy rzut oka widać to zaburza przepływ powietrza do kanału z ujściem w nadkolu. Poza tym sporo "śmieci" już z tej siatki zebrałem.

Last edited: