Weksel in blanco do MojEauto - czy podpisujecie?

pompon

Fachowiec

map

Fachowiec
Deklaracja wekslowa to tak naprawdę instrukcja do weksla. Szerzej wklejam informacje poniżej, gdzie jest to dobrze wyjaśnione. Dodam tylko od siebie, że weksel powinien zostać zwrócony lub powinien zostać sporządzony protokół z komisyjnego zniszczenia weksla.

Deklaracja wekslowa jest dokumentem dołączanym do weksla in blanco. Deklaracja wekslowa bez weksla nie ma zastosowania. Natomiast istnienie deklaracji wekslowej nie ma znaczenia dla ważności weksla - weksel jest ważny również bez deklaracji wekslowej.

W deklaracji wekslowej wskazuje się stosunek prawny czyli podstawę wystawienia weksla oraz to na jakich warunkach wierzyciel może wypełnić brakujące elementy weksla.

Wypełnienie weksla niezgodnie z deklaracją wekslową nie skutkuje nieważnością weksla i nie ma wpływu na istnienie zobowiązania wekslowego, ale dłużnik wekslowy może skutecznie podnieść zarzut nieprawidłowego uzupełnienia weksla i dochodzić swoich praw przed sądem.

Zródło: https://indos.pl/blog/deklaracja-wekslowa/

dragunov

Zadomawiam się
Deklaracja wekslowa to tak naprawdę instrukcja do weksla. Szerzej wklejam informacje poniżej, gdzie jest to dobrze wyjaśnione. Dodam tylko od siebie, że weksel powinien zostać zwrócony lub powinien zostać sporządzony protokół z komisyjnego zniszczenia weksla.

Deklaracja wekslowa jest dokumentem dołączanym do weksla in blanco. Deklaracja wekslowa bez weksla nie ma zastosowania. Natomiast istnienie deklaracji wekslowej nie ma znaczenia dla ważności weksla - weksel jest ważny również bez deklaracji wekslowej.

W deklaracji wekslowej wskazuje się stosunek prawny czyli podstawę wystawienia weksla oraz to na jakich warunkach wierzyciel może wypełnić brakujące elementy weksla.

Wypełnienie weksla niezgodnie z deklaracją wekslową nie skutkuje nieważnością weksla i nie ma wpływu na istnienie zobowiązania wekslowego, ale dłużnik wekslowy może skutecznie podnieść zarzut nieprawidłowego uzupełnienia weksla i dochodzić swoich praw przed sądem.

Zródło: https://indos.pl/blog/deklaracja-wekslowa/
Wszystko byłoby w porządku, gdyby NFOŚiGW w swoim wzorze deklaracji wekslowej dodał miejsce na numer weksla in blanco, maksymalną kwotę zabezpieczaną i przede wszystkim sam Fundusz podpisał się pod deklaracją.
Według mnie bez tych dodatków, tak podpisana jednostronnie deklaracja wekslowa to nic nie znaczący świstek papieru dla uspokojenia sumienia naiwnych ludzi.

Cytat ze strony, którą podałeś:
Dla bezpieczeństwa transakcji warto, aby pod deklaracją wekslową podpisane były obydwie strony (wierzyciel i dłużnik wekslowy) i każda z nich otrzymała jeden egzemplarz tego dokumentu.

pompon

Fachowiec
Wszystko byłoby w porządku, gdyby NFOŚiGW w swoim wzorze deklaracji wekslowej dodał miejsce na numer weksla in blanco, maksymalną kwotę zabezpieczaną i przede wszystkim sam Fundusz podpisał się pod deklaracją.

Ale co by to zmieniło gdyby się taka deklaracja "zgubiła"? Jeśli dobrze rozumiem to weksel jest ważny też bez niej, jakby ktoś chciał ukręcić wał to się jej pozbywa i nie ważne kto się na niej podpisał?

umcus

Pionier e-mobilności
Ale co by to zmieniło gdyby się taka deklaracja "zgubiła"? Jeśli dobrze rozumiem to weksel jest ważny też bez niej, jakby ktoś chciał ukręcić wał to się jej pozbywa i nie ważne kto się na niej podpisał?
Jeszcze wypadałoby zrobić włam do chaty. Trochę dużo zachodu i mocno naciągane.

pompon

Fachowiec
Jeszcze wypadałoby zrobić włam do chaty.
Byłby dość łatwy gdybyśmy wcześniej sami dali włamywaczowi klucze ;)

Rozumiem że oceniasz prawdopodobieństwo jako niskie, ok.
Trochę dywagując, czy są jakieś sensowne alternatywy dla tego weksla? Czy nie ma innych instrumentów, które z punktu widzenia funduszu spełniałyby jego kryteria bezpieczeństwa, a nie były obarczone wadami weksla?

map

Fachowiec
Dałem tylko opis dokumentu. Takich weksli w banku podpisuję się masę każdego tygodnia, ale faktycznie tam jest doprecyzowane co się dzieje z wekslem po ustaniu zobowiązania. Jeśli chodzi o mnie to oczywiście to podpiszę, bo będę ubiegał się o zwrot. Nie boję się tego, choć uważam to za głupie, ponieważ jest niewspółmierne do sytuacji.

ypl

Pionier e-mobilności
fajny ten fundusz, taki nie za bezpieczny ;)
Yhym, jak wczoraj dostałem tego maila to sobie pomyślałem ciekawe kiedy ktoś niechcący w reklamówce weksle do domu zabierze albo na przystanku taką reklamówkę zostawi 🤣

tokwi

Pionier e-mobilności
Trochę dywagując, czy są jakieś sensowne alternatywy dla tego weksla? Czy nie ma innych instrumentów, które z punktu widzenia funduszu spełniałyby jego kryteria bezpieczeństwa, a nie były obarczone wadami weksla?
Oczywiście, że są. Np. Gwarancja Bankowa.
Działa to tak, że Bank za 100-200 zł wystawia kwit w którym gwarantuje wypłatę na żądanie funduszu.
Musi być tylko CAP takiej gwarancji i wskazany wierzyciel.

Bank oczywiście potrzebuje jakiegoś zabezpieczenia, ale to może być inne aktywo np: lokata 2 letnia, która da Ci jeszcze X%-Belka

Czyli przy lokacie 50.000 na 3% wygląda to tak:
50 000kapitał
3%​
oprocentowanie p.a.
53 045brutto po 2 latach
- 579minus belka
- 200minus koszt gwarancji
52 266netto po 2 latach

nie chodzisz po notariuszach
nie trzeba dodatkowych umów wekslowych
niech nawet będzie to jakiś jedyny bank państwowy
ale przede wszystkim nie wprowadza sie niepotrzebnych ryzyk finansowych (dla obu stron)

ale w tym Państwie nie chodzi o to, żeby działać optymalnie