Tesla Y Nowy Model LAUNCH SERIES dostępny na polskiej stronie. - 264 990 :)

Grzesiek

Pionier e-mobilności
Nie rozumiem roznicy między LR A SR.... 80 parę km. Toz to kpina.
Nazwa to powinna być SR I Premium bo tylko wyposażenie i napęd robi istotną roznice.

krzyss

Pionier e-mobilności
Nie rozumiem roznicy między LR A SR.... 80 parę km. Toz to kpina.
Nazwa to powinna być SR I Premium bo tylko wyposażenie i napęd robi istotną roznice.
Dlaczego ?
Za pare zlotych masz lepszy zasieg, lepsze przyspieszenie, naglosnienie, naped na 4 kola, lepsza jakosc wnetrza.
Dodatkowo inna chemia baterii w zimie bardziej wydajna.

qb4hkm

Pionier e-mobilności
Gdyby zasięg był jak w modelu 3 to bym pewnie zmienił zamówienie. Gratuluję tym, którzy czekali.
Ten zasięg może nie mieć aż tak dużego znaczenia jeśli nie robisz regularnie tras na granicy maksymalnego zasięgu. Co ci da większy zasięg, szybszą możliwą prędkość na danej trasie(dla mnie mały zysk), brak konieczności ładowania na trasie(to już ważniejsze może być). Pojeździsz zobaczysz.

Aż spojrzałem, przy 3 a Y LR różnica poniżej 50km, porównując modele LR RWD 80km... ummmmm... moim zdaniem pomijalna, a Y da Ci coś czego nie da Ci HL, WAJCHĘ :-D.

Last edited:

krzyss

Pionier e-mobilności
Mysle ze jadac Y 130, a TM3 140km/h bedzie taki sam zasieg.
Dlatego wielka szkoda ze nie dali wiekszej baterii choc troszke w Y, ale wtedy pewnie by znow spadla sprzedaz TM3 :)
Kwadratura kola :)

qb4hkm

Pionier e-mobilności
Mysle ze jadac Y 130, a TM3 140km/h bedzie taki sam zasieg.
Dlatego wielka szkoda ze nie dali wiekszej baterii choc troszke w Y, ale wtedy pewnie by znow spadla sprzedaz TM3 :)
Kwadratura kola :)
Dokładnie, gdyby różnica była ponad 100km można by myśleć... no i pamiętajmy że to WLTP...
Jakby dali Y większy pakiet to i do 3 by wszedł, więc ta różnica zawsze będzie, chyba że w jakimś okresie przejściowym pakowali by tylko stare baterie do 3 a nowe do Y.

umcus

Pionier e-mobilności
Co do baterii, to podobno będą odrobinę większe pakiety (parę kW). Dużej różnicy to ma nie robić, najwyżej 20-30 km zasięgu, ale zawsze coś. Również podobno jeszcze nie ma certyfikacji wltp, więc zasięg pewnie później zaktualizują na stronie w górę.

Ciekawe jak się bedzie prezentować to wykonczenie materiałowe bo ten zamsz w nowej Y robi robotę
Pewnie tak samo jak w TM3 standart vs LR. Ogólnie pomijając parę szczegółów, nowy Y wygląda w środku tak samo jak 3.
a nie tak jak w TM3 ze w bialej tapicerce w ogole nie ma zamszu tylko skoropodobny material? w czarnej jest normalne "futerko" na wzor starej
Tak, w białej jest ekoskóra na boczku. To mi się nie podoba, dlatego o niej zapomniałem i w domyśle pisałem o czarnej wersji ;)

eimi

Pionier e-mobilności
O Jezusie święty jest ultra red dostępny :love:

Ten quicksilver jak mi się podobał w salonie tak na ulicy ile razy go widują tak wygląda średnio, jak zwykłe srebrne niemieckie auto.

I muszę przyznać że w Juniperze biały wygląda nadzwyczaj dobrze. Nie powiększa już tak tego przodu.