TMY hamowanie fantomowe

Policho

Zadomawiam się
Ciekawi mnie czy różne Tesle jadąc tą samą trasą na autopilocie hamują samoczynnie w tych samych miejscach.

To kilka miejsc:
Trasa Kraków - Nowy Targ:
1.Ok.1km przed wjazdem do tunelu.
2. Kilkaset metrów po wyjeździe z tunelu, początek wiaduktu.

Jeżdżę często tą drogą (zgodnie z ograniczeniami prędkości) i samohamowania są uskuteczniane z bardzo duża dokładnością w tych samych miejscach. Tesla szczególnie nie lubi wiaduktów i hamuje tuż przed lub na ich początku.

krzyss

Pionier e-mobilności
Ciekawi mnie czy różne Tesle jadąc tą samą trasą na autopilocie hamują samoczynnie w tych samych miejscach.

To kilka miejsc:

Jeżdżę często tą drogą (zgodnie z ograniczeniami prędkości) i samohamowania są uskuteczniane z bardzo duża dokładnością w tych samych miejscach. Tesla szczególnie nie lubi wiaduktów i hamuje tuż przed lub na ich początku.
I ta jest od 4 lat :)
Ale miejsca sie zmieniaja !

Bronek

Pionier e-mobilności

To kilka miejsc:

To są stale miejsca gdzie stoją Tirówki .Jak masz Premium , to masz darmo .
Moze w którejś aktualizacji zacznie gadać jak Yanosik :" Zbliżasz się do ..... " Teraz to fantomy na wypadek jazdy np z żoną.

Last edited:

Yanoshik

Nowy na Forum
Spłacę leasing i już sobie obiecuję że kolejny elektryk będzie lepiej przetestowany. Ten cyrk z cieniem, wiaduktem, itp brutalnie wszystkich budzi, którzy chcą odpocząć podczas jazdy. Czytam, że Kia lub Hyundai nie mają takiej niespodzianki w standardzie.

umcus

Pionier e-mobilności
Spłacę leasing i już sobie obiecuję że kolejny elektryk będzie lepiej przetestowany. Ten cyrk z cieniem, wiaduktem, itp brutalnie wszystkich budzi, którzy chcą odpocząć podczas jazdy. Czytam, że Kia lub Hyundai nie mają takiej niespodzianki w standardzie.
To prawda, nie mają.
Za to usilnie próbują popełnić samobójstwo rozszerzone, co też nie jest miłe i potrafi zaskoczyć. Co mnie mocno dziwi, bo o ile w starym Tucsonie tego nie doświadczyłem, o tyle nowy próbował mnie kilka razy zabić skręcając prosto na nadjeżdżający samochód. Mam na myśli typowe droge gminnych bez środkowego pasa - Hyundai uznaje wtedy, że środek drogi to idealna pozycja. Jak ktoś nie jest przygotowany na taką atrakcję, to zawał serca gwarantowany. Na yt masz pełno filmów, gdzie to opisują. Problem istnieje od wielu lat, więc nie zanosi się na to, żeby mieli zamiar to poprawić.
Do tego kakofonia dźwięków i mamy perfekcyjny samochód ;) Lepiej więc przetestuj je faktycznie dogłębnie.

Policho

Zadomawiam się
Trasą o której pisałem Kraków - Nowy Targ jeżdżę 2 razy w tygodniu. Hamowania są dokładnie w tych samych miejscach - dzień, noc, słońce, deszcz.
Dziś sprawdziłem, bo mogłem, i jadąc 100km/h (tyle dozwolone i tyle tez było na ekranie) auto wyhamowało do 63km/h i zaczęło powoli przyspieszać.
Za cholerne nie mogę dojść do tego co jest powodem takich ekscesów, pomimo że są z dużą dokładnością miejsca wystąpienia.

To samo jest na tempomacie i autopilocie.

nabrU

Moderator
Za cholerne nie mogę dojść do tego co jest powodem takich ekscesów, pomimo że są z dużą dokładnością miejsca wystąpienia.

To samo jest na tempomacie i autopilocie.

Mapy?

Michał spod Krakowa

Pionier e-mobilności
Jeśli zawsze to się dzieje niezależnie od pory dnia to [zgaduję] - wadliwie dostosowuje się do ograniczenia prędkości mijanej drogi prostopadłej

Czekamy do maja, że może chociaż na autostradach współczesne FSD przejmie jazdę od przestarzałego AP. Wątpię, żeby Tesla zamierzała inwestować w poprawianie AP, który jest do odstrzału (tylko durne przepisy go trzymają przy życiu)

Najnowsze dyskusje