umcus
Pionier e-mobilności
Tak, jest na generatorze wniosków. Nawet nie trzeba go wypełniać.Czy widzieliście gdzieś umowę (wzór, szablon)?
Tak, jest na generatorze wniosków. Nawet nie trzeba go wypełniać.Czy widzieliście gdzieś umowę (wzór, szablon)?
Tak z ciekawości - rozliczasz 75% w dochodowym czy 20%? Jeśli 20%, to zapomnij, to nie jest samochód firmowy, tylko Twój własny, osobisty. Jeśli 75%, to jest to nie Twój samochód, a samochód firmowy i wtedy i tylko wtedy możesz wystąpić o premię (bo jest ŚT firmy).
Ad 3. Ja tylko przekazuję to, co WFOŚiGW przekazał był w swoich materiałach. Chcesz się z nimi spierać - droga wolna. Zadajesz pytanie mailowo i w ciągu paru godzin dostaniesz 100% pewną informację. A dostaniesz taką, że musi(-ał) być w ŚT.
Ja się pieklę? Gdzie, kiedy??? Udzieliłem odpowiedzi zgodnej "linią orzeczniczą" WFOŚiGW. To jest to pieklenie się?Co sie pieklisz ? Nie przeszkadza Ci nieprecyzyjność a przeszkadzają zapytania?
Och, ależ oczywiście że nie. Jeśli odliczasz 20%, to jest to Twój i tylko Twój samochód. Właśnie dlatego odliczasz tylko 20 a nie 75% wydatków. Jeśli natomiast samochód jest własnością JDG, to świadczy o tym wpis, że ten samochód jest w ŚT firmy. I wtedy i tylko wtedy masz prawo do: 1) odliczania 75% wydatków 2) ubiegania się o premię za złomowanie samochodu. Jeśli masz jakiekolwiek wątpliwości również w tej kwestii, powinieneś jak najszybciej wyjaśnić to ze swoją księgową.Bez wzgledu na to czy to 20% czy 75% to zawsze jest Twój samochód.
Tak, mam rację. I?Dla przypomnienia- wiesz co to jest w prawie wada sprzeczności albo reguły kolizyjne ?
View attachment 25224
Ale masz rację.
Czy Ty aby na pewno dobrze się czujesz? Tak pytam z czystej ciekawościBez sensu jest pytać i lepiej do nich napisać - aby w przypadku watpliwości nie otrzymywać takich odpowiedzi jak Twoja.
Ja się pieklę? Gdzie, kiedy??? Udzieliłem odpowiedzi zgodnej "linią orzeczniczą" WFOŚiGW. To jest to pieklenie się?
Och, ależ oczywiście że nie. Jeśli odliczasz 20%, to jest to Twój i tylko Twój samochód. Właśnie dlatego odliczasz tylko 20 a nie 75% wydatków. Jeśli natomiast samochód jest własnością JDG, to świadczy o tym wpis, że ten samochód jest w ŚT firmy. I wtedy i tylko wtedy masz prawo do: 1) odliczania 75% wydatków 2) ubiegania się o premię za złomowanie samochodu. Jeśli masz jakiekolwiek wątpliwości również w tej kwestii, powinieneś jak najszybciej wyjaśnić to ze swoją księgową.
Tak, mam rację. I?
Czy Ty aby na pewno dobrze się czujesz? Tak pytam z czystej ciekawości
Odpowiedziałem Ci na Twoje pytanie, bo najwyraźniej nie chciało Ci się przejrzeć dostępnych materiałów, no ale spoko, forum od tego jest, żeby pomagać. Po czym Ty na mnie naskoczyłeś, bo coś Ci się wydaje a moja odpowiedź nie pasuje Ci do tego co Ci się wydaje. Mało tego, napisałem, że jeśli masz wątpliwości, to żebyś do nich napisał, po czym Ty się rozdarłeś jak pokojówka o 4 nad ranem. Gdzie sens, gdzie logika?
Nie zapomnij podzielić się na forum, jaką odpowiedź uzyskasz od WFOŚiGW. Tyle chyba zdołasz zrobić - trzymam kciuki.
Ps. przepraszam za ton, jeśli kogoś uraziłem![]()
Cześć,28 455.
VAT nie jest kosztem kwalifikowanym. Dotację wypłaca się od netto. Żeby dostać 35 k, musiałbyś dodatkowo mieć premię od złomowania lub niskich dochodów.
Pogubiłem się już w tym wszystkim...
Zadałeś pytanie. Udzieliłem Ci odpowiedzi, bo takie pytania padały już wielokrotnie (nie tylko na tym forum) i WFOŚiGW zdążył już udzielić na te pytania odpowiedzi.W swojej opinii możesz mieć racje tak długo jak tylko uważasz. Nikt Ci tu nic nie narzuca.
Jeżeli OOW jest osobą prywatną i przysługuje jej dofinansowanie za złomowanie ponieważ ostateczny odbiorca wsparcia był właścicielem/współwłaścicielem co najmniej 3 lata.
Jeżeli OOW jest JDG i przysługuje jej dofinansowanie za złomowanie ponieważ ostateczny odbiorca wsparcia był właścicielem/współwłaścicielem co najmniej 3 lata.
To dlaczego osobie prywatnej będącej właścicielem pojazdu, i będącym właścicielem JDG i uzytkującym go w JDG i rozliczającym w JDG jego koszta - co można udowodnić - ma nie przysługiwać ?
Pewnie napiszesz że to idioci, co nie.
To początek programu, urzędnicy maja masę błedów w dokumentacji i interpretacji, jest masa innych uwarunkowań a Ty swoje jak zaklęty rewir. Nie dopuszczasz żadnej opinii z wyjątkiem swojej własnej.
Według Ciebie tylko dlatego ze coś jest w ŚT - zastanów sie nad logiką.
Tak wiem, nie mam racji bo wiesz wszystko, nawet z wyprzedzeniem to ( jak napisałeś wczesniej) jaką dostanę odpowiedź z NFOŚiGW.
(cyt... A dostaniesz taką, że musi(-ał) być w ŚT....)
Kupujesz za gotówkę to z premią za dochód dostaniesz 30 tys. zwrotu..Cześć,
Też planuje otrzymać dofinansowanie podstawowe + premia za niski dochód dla osoby fizycznej.
Ile realnie będzie wypłacone na konto 30k PLN?
A w przypadku wynajmu auta długoterminowego dla osoby prywatnej wpłata początkowa jakiej kwoty musi być aby uzyskać maxa z dofinansowania podstawowego + premia za niski dochód dla osoby fizycznej.
Jeśli za gotówkę, bez KDR, to 30k pln.Cześć,
Też planuje otrzymać dofinansowanie podstawowe + premia za niski dochód dla osoby fizycznej.
Ile realnie będzie wypłacone na konto 30k PLN?
A w przypadku wynajmu auta długoterminowego dla osoby prywatnej wpłata początkowa jakiej kwoty musi być aby uzyskać maxa z dofinansowania podstawowego + premia za niski dochód dla osoby fizycznej.