luk49696

Posiadacz elektryka
JDG

a co w przypadku gdy ktos mial JDG i uzywal swoj samochod prywatny do celow sluzbowych JDG i oficjalnie do ksiąg JDG wprowadzal zwiazane z tym koszta (auto to nie bylo jednak srodkiem trwałym JDG) ?

Złomowanie tego auta (zarejestrowanego na wlasciciela JDG) daje prawo do ulgi ?
Na stronie informacyjnej NaszEauto nie ma wymogu aby to auto bylo srodkiem trwałym przed złomowaniem.
Jak auto było w środkach trwałych co najmniej 3 lata to dostaniesz.

Poniżej odpowiedź z funduszu:

Wnioskodawca, który zawnioskuje o premię za zezłomowanie pojazdu musiał być ostatnim właścicielem/współwłaścicielem zezłomowanego pojazdu, nie krócej niż 3 lata. Należy również pamiętać, że zezłomowany pojazd musiał być kategorii M1 (osobowy) oraz musiał być to pojazd spalinowy. W przypadku, gdy Wnioskodawcą jest osoba prowadząca jednoosobową działalność gospodarczą (JDG), zezłomowany pojazd musiał być wprowadzony do ewidencji środków trwałych od co najmniej 3 lat.

Należy podkreśli, że po zawarciu umowy przeprowadzona zostanie indywidualna kontrola, w trakcie której należy przedłożyć dokumenty dot. potwierdzające własność pojazdu tj. decyzja o rejestracji zezłomowanego pojazdu oraz ewidencję środków trwałych.

polaris

Zadomawiam się
Czy wzorem poprzedniego programu będą co jakiś czas publikować statystyki?
Jeżeli tak to naprowadźcie gdzie to będzie można znaleźć.

Razgriz

Zadomawiam się
35k od ktorych nie musisz odprowadzic podatku - faktycznie beznadziejny deal, zero bardziej sie oplaca
Masz rację. Ktoś Ci oddaje 35 k za 43. Jak dla mnie naprawdę niezły deal. Chyba źle na to patrzysz. Jakbyś nie brał dotacji, to musiałbyś tę kasę bezpowrotnie zapłacić.
Panowie, pomóżcie. Czytam i staram się ogarnąć to myślami, bo w artykułach mam wrażenie, że ludzie dwojako podchodzą do interpretacji tych kwot.

Na początek fakty:
Mam JDG
Chcemy elektryka.
Weźmiemy 30,000 zł dotacji na 100%
Dumamy, czy złomować auto, czy jednak sprzedać.

Czy dobrze rozumiem?
1. Zakładając, że złomujemy, to wpłacamy na leasing na start za auto 40,000 zł netto (czyli 49,200 zł brutto)?
2. Innymi słowy: kwota VAT pokrywana jest z "naszej kieszeni"
3. Po formalnościach i zakładając pozytywne rozpatrzenie wniosku, otrzymujemy 40,000 zł netto zwrotu
4a. VAT możemy odliczyć (czy tego VATu nie możemy się dotknąć?)

Nie wiem, jak to interpretować, przez co też nie wiem, czy bardziej opłaca mi się mieć kasę za sprzedaż starego auta, czy ze smutkiem oddanie go na żyletki. Zakładając, że sprzedałbym to auto za jakieś 10,000 zł.

Dzięki z góry za pomoc.

Last edited: