eimi
Pionier e-mobilności
Nie, jeżeli tarcza ma promieniowe bicie lub niewyważenie.No ale wtedy przy hamowaniu byś miał mocne bicie i raczej by to było oczywiste iść w tym kierunku
Nie, jeżeli tarcza ma promieniowe bicie lub niewyważenie.No ale wtedy przy hamowaniu byś miał mocne bicie i raczej by to było oczywiste iść w tym kierunku
Tak w nowym … odebrałem TM3P pod koniec września i od razu drżało od 140 wzwyż. Zgłosiłem na serwis jak dojechałem do domu. Na serwisie w Ząbkach zaliczyli 4 opony do wymiany i właśnie 4 tarcze. Po wymianie tarcz i ponownym wyważeniu kół (na razie z tymi samymi oponami bo nowych na reklamacji jeszcze nie dostali) jest znacznie lepiej, powyżej 190 km/h zaczyna się drżenie. Więc jakość wykonania tarcz ma znaczenie.W nowym nieużywanym samochodzie?
Możliwe ale mało prawdopodobne
OK, a więc w Tesli wszystko jest wysoce prawdopodobne - coś o tym wiem.Tak w nowym … odebrałem TM3P pod koniec września i od razu drżało od 140 wzwyż. Zgłosiłem na serwis jak dojechałem do domu. Na serwisie w Ząbkach zaliczyli 4 opony do wymiany i właśnie 4 tarcze. Po wymianie tarcz i ponownym wyważeniu kół (na razie z tymi samymi oponami bo nowych na reklamacji jeszcze nie dostali) jest znacznie lepiej, powyżej 190 km/h zaczyna się drżenie. Więc jakość wykonania tarcz ma znaczenie.
OK, a więc w Tesli wszystko jest wysoce prawdopodobne - coś o tym wiem.
Jakie dokładnie opony Ci założyli?Widzę, że temat poszedł w innym kierunku.
Ale u mnie temat tych drgań i huczenia chyba nareszcie rozwiązany.
Tak jak wszyscy zrobiłem zgłoszenie serwisowe 19.08.2024
Wizyta w serwisie 2.09.2024 opony zakwalifikowane do wymiany z adnotacja, że na ten moment opon nie ma w magazynie.
Nikt nie odzywał się bardzo długo i zacząłem nękać serwis w połowie listopada 2024.
6.12.2024 wystawione nowe zgłoszenie serwisowe i zamówione opony.
17.01.2025 informacja o tym, że przednie opony już są i czekają na tylne.
24.01.2025 już można było wybierać termin na wymianę.
Ostatecznie 7.02.2025 zakończony cały proces serwisu opon.
Ale wszystkie bolączki zniknęły (najważniejsze huczenie od prędkości 108 do 130 km/h).
Raczej taki komplet ze strony producenta.Jakie dokładnie opony Ci założyli?
Niestety nie mam do Pirelli zaufania. Kiedyś szybko ząbkowały, teraz jeżdżę serwisową Teslą M3P na zimówkach Pirelli sotozero i bardziej śliskich opon zimowych nie miałem. Na Falkenach H01 jeździłem zimą jak latem, bezproblemowe starty i hamowania po zmrożonym asfalcie, tutaj poniżej 10 stopni zabawa po suchym asfalcie jak po lodzie.
A może ktoś porównać ich z Hankook Winter i*cept iON?Pirelli P Zero Winter 2 są za to genialne, nie miałem jeszcze lepszych opon zimowych. Do TM3P nie polecę nic innego.