DKV +Charge karta "paliwowa"

bragyou

Fachowiec
Ale że w Polsce?
No to większość w ogóle nie jest w stanie się tam naładować, nie mając Tesli.

Czy ta karta na to pozwala?
Kartą, ale nie fizycznie.
Podpinasz ją do aplikacji tesli jako "karta ładowania" i odpalasz normalnie aplikacją tesli, więc odpalisz wszędzie.

nabrU

Moderator
Chyba nie o to koledze Ev3 chodzi... ale niech sam wyjaśni.

Paweł M.

Posiadacz elektryka
Jakby ktoś się wybierał do Austrii przez Niemcy to kartą dkv uruchomi ładowarki
EnBw po stawce 0,77 eur netto
Suc tesli 0,53
ChargePoint 0,78
Tiwag 0,44 za AC
da emobil 0,44

bragyou

Fachowiec
Z apką EnBw płaci się 59 eurocentów. Fajna opcja tej zbiorczej faktury ale nie przy takim zdzierstwie. Na ładowaniu 50kWh mamy już 9 euraczy drożej. To ja już wolę dać księgowej 20 faktur i dorzucić jej 50 zeta za fatygę niż przepłacać naciągaczom.
Niestety w PL też są takie stacje i trochę to irytuje. Niby wygodnie, jedna apka i karta, ale na niektórych po prostu nie warto i lepiej dołożyć te kilka faktur.

Ev3

Pionier e-mobilności
Kartą, ale nie fizycznie.
Podpinasz ją do aplikacji tesli jako "karta ładowania" i odpalasz normalnie aplikacją tesli, więc odpalisz wszędzie.
Nie Teslę też?
Na suc tylko dla Tesli?

Paweł M.

Posiadacz elektryka
Niestety w PL też są takie stacje i trochę to irytuje. Niby wygodnie, jedna apka i karta, ale na niektórych po prostu nie warto i lepiej dołożyć te kilka faktur.
DKV to nie jest korzystna opcja dla firm z jednym autem. Taniej mieć kilka aplikacji I rozliczać co miesiąc fv
Chyba że za kilka lat będą mieli pozycję jak w paliwie i wtedy ceny też będą inne, ale to przyszłość

Ale jak jest kilka aut i każde generuje ok 40fv to dkv lub podobne to jedyne sensowne rozwiązanie, które wychodzi taniej nawet przy wyższych stawkach za kWh.

Paweł M.

Posiadacz elektryka
Mam Teslę, więc nie odpowiem na pewno ;)
Ale w apce tesli jest abonament dla aut innych marek, więc podejrzewam, że tak właśnie działa DKV?
a jak podpiąć np. VW pod aplikację tesli?
da się to zrobić?

Ev3

Pionier e-mobilności
Mam Teslę, więc nie odpowiem na pewno ;)
Ale w apce tesli jest abonament dla aut innych marek, więc podejrzewam, że tak właśnie działa DKV?
W Polsce?
Bo przypominam, że jesteśmy na polskim forum, a tutaj na Suc mogą ładować się tylko Tesle.