Weryfikacja telefonu

Bronek

Pionier e-mobilności
W jakim sensie działa na dwóch urządzeniach? Mylisz chyba logowanie dwuetapowe (uwierzytelnianie dwuskładnikowe) z możliwością dodania zaufanych urządzeń do konta Tesli. Jeżeli nie ogarniasz tego pierwszego to polecam. Jest np. apka Authy która działa nawet na zegarku (i to w trybie offline) ale pewnie są też inne. W ten sposób masz zawsze pod ręką (a w zasadzie to na niej) generator tokenów do wszystkich kont z logowaniem 2FA jakie posiadasz. I nie ma najmniejszego znaczenia z jakiego urządzenia się logujesz - właśnie o to chodzi żeby zawsze było bezpiecznie.
O Jezu ....Ogarniam i nie o tym mowa a glupiej zwyklej autoryzacji telefonu i maila . Używam goglowskiego Authenticatora do strony a kody też dawno ściągnąłem pamiętaj że jestem od 2019 i wszystkie zmiany przeżyłem. Zaczynając od braku Polskiej strony itd ...
Ostatnio mnie to wkurza i powrocilem do zwykłego logowania . Najbardzie ż tylko dwa urzadzenia mozna podpiąć a ja ma ich od cholery
Nie jestem strachliwy Zresztą czekam na coś nowego...ale chyba sie nie doczekam?

grypiomi

Fachowiec
O Jezu ....Ogarniam i nie o tym mowa a glupiej zwyklej autoryzacji telefonu i maila . Używam goglowskiego Authenticatora do strony a kody też dawno ściągnąłem pamiętaj że jestem od 2019 i wszystkie zmiany przeżyłem. Zaczynając od braku Polskiej strony itd ...
Ostatnio mnie to wkurza i powrocilem do zwykłego logowania . Najbardzie ż tylko dwa urzadzenia mozna podpiąć a ja ma ich od cholery
Nie jestem strachliwy Zresztą czekam na coś nowego...ale chyba sie nie doczekam?
Użyj produktu Microsoft. Ten chyba nie ma ograniczeń.

Bronek

Pionier e-mobilności
Jeśli generator jest zsynchronizowany pomiedzy telefonami to skąd strona ma wiedzieć z którego urządzenia pochodzi kod?
Na stronie konta masz masz max dwa zufane urządzenia sprawdź , moze sie coś zmieniło.
Jak to miałem to tylko swa urzadzenia byly zweryfikowane np smartfon i tablet i kwita .
Wyłączyłem bo upierdliwe.Jak wyzej sprawdź moze teraz mozna wiecej ? Na pewno byly tylko dwa maksymalnie.
A skąd Netfix wie np ...?tempFileForShare_20250228-191405_copy_819x614.jpg

Last edited:

chewbacca

Posiadacz elektryka
Na stronie konta masz masz max dwa zufane urządzenia sprawdź , moze sie coś zmieniło.
Jak to miałem to tylko swa urzadzenia byly zweryfikowane np smartfon i tablet i kwita .
Wyłączyłem bo upierdliwe.Jak wyzej sprawdź moze teraz mozna wiecej ? Na pewno byly tylko dwa maksymalnie.
A skąd Netfix wie np ...?View attachment 25445
Ale tu nie chodzi o urządzenia, z których się logujesz do konta Tesla (czyli np. fizyczny tablet, komputer czy telefon) a ”urządzenia” do generowania haseł jednorazowych. Kiedyś do kont bankowych dawali takie tokeny - małe urządzonka, na których wyświetlał się numer zmieniający się co jakiś odstęp czasu i który trzeba było podać przy logowaniu się do banku. Dla uproszczenia można to porównać do takiego urządzenia, przy czym obecnie rolę takiego urządzenia pełni wirtualna aplikacja/konto. Tak na prawdę wystarczyło by jedno urządzenie. Na czym polega ta upierdliwość?

piotrpo

Pionier e-mobilności
Najbardzie ż tylko dwa urzadzenia mozna podpiąć a ja ma ich od cholery
Ale do czego podpiąć?
Jeżeli masz Google Authenticator, to domyślnie ma on synchroznizację w ramach twojego konta Google. Czyli możesz sobie odczytywać te kody TOTP na dowolnym urządzeniu, na którym jesteś zalogowany do tego samego konta.
Strona Tesli nie ma możliwości sprawdzenia na którym urządzeniu ten kod odczytałeś, to to tylko kod, czyli obowiązujące przez 60s 6 cyferek, które w każdej minucie, na każdym urządzeniu są identyczne.