Bezpośrednie włączenie długich adaptacyjnych

blebnik

Zadomawiam się
Pacjent to model 3 highland 2024 z softem 2025.2.6. Mam włączone światła adaptacyjne w ustawieniach (Sterowanie > Światła > Reflektory adaptacyjne). Czy jest możliwe włączenie długich w trybie "adaptacyjnym", ale nie przechodząc przez "zwykłe" długie? Konkretnie chodzi o to, że włączając długie przez dłuższe naciśnięcie przycisku w czasie naciskania nie działa matrycowość, czyli oślepiamy wszystkich. Przy włączaniu tempomatu lub autopilota światła od razu przechodzą w tryb "długie adaptacyjne" - jak uzyskać taki efekt, ale bez włączania tempomatu/autopilota? :)

inter

Pionier e-mobilności
Pacjent to model 3 highland 2024 z softem 2025.2.6. Mam włączone światła adaptacyjne w ustawieniach (Sterowanie > Światła > Reflektory adaptacyjne). Czy jest możliwe włączenie długich w trybie "adaptacyjnym", ale nie przechodząc przez "zwykłe" długie? Konkretnie chodzi o to, że włączając długie przez dłuższe naciśnięcie przycisku w czasie naciskania nie działa matrycowość, czyli oślepiamy wszystkich. Przy włączaniu tempomatu lub autopilota światła od razu przechodzą w tryb "długie adaptacyjne" - jak uzyskać taki efekt, ale bez włączania tempomatu/autopilota? :)
Ciężko zrozumieć o co chodzi. Adaptacyje jak są aktywowane (ikonka świateł, ze znaczkiem A w lewym górnym rogu), działają w każdym trybie, czy masz tempomat czy autopilot. Naciskając przycisk, wyłączasz aktywne światła. Aktywne światła, same decydują jak mają świecić.

wyrkos

Zadomawiam się
Nie znalazłem opcji włączenia adaptacyjnych bez chwilowego poświecenia długimi lub klikania na ekranie. Nawet sexy button/knob nie dają takiej opcji. Nie jest to problem tylko tesli. Wiele innych marek ma podobnie

kamilthusz

Posiadacz elektryka
Nie rozumiem tematu, raz włączasz adaptacyjne, użytkujesz samochód, koniec. Może to zrobić z przycisku, ustawień, albo klikając na kontrolkę świateł pod wskazaniem prędkości. Nie trzeba za każdym razem po uruchomieniu odpychać dźwigni jak w wielu innych.

Last edited:

wyrkos

Zadomawiam się
Nie rozumiem tematu, raz włączasz adaptacyjne, użytkujesz samochód, koniec. Może to zrobić z przycisku, ustawień, albo klikając na kontrolkę świateł pod wskazaniem prędkości. Nie trzeba za każdym razem po uruchomieniu odpychać dźwigni jak w wielu innych.
Nie zgodzę się. Wystarczy mrugnąć komuś światłami długimi i adaptacyjne się wyłączają. Podobnie jest kiedy w jasny dzień zupełnie wyłączą się światła mijania i zostaną tylko do jazdy dziennej. Co kilka dni muszę ręcznie włączać ponownie matrycowe

kamilthusz

Posiadacz elektryka
Nie zgodzę się. Wystarczy mrugnąć komuś światłami długimi i adaptacyjne się wyłączają. Podobnie jest kiedy w jasny dzień zupełnie wyłączą się światła mijania i zostaną tylko do jazdy dziennej. Co kilka dni muszę ręcznie włączać ponownie matrycowe
Po mrugnięciu długimi zdaje się że faktycznie się wyłączają, chyba raz mi się zdarzyło przez pół roku eksploatacji, natomiast po jeździe dziennej nigdy nie musiałem włączać ponownie.

wyrkos

Zadomawiam się
Mrugasz długimi, adaptacyjne się wyłączają, klikasz na ikonke świateł na ekranie, pojawia się menu świateł (to od przeciwmgłowych itd.), wyłączasz automatyczne światła, włączasz i znowu są matrycowe bez mrugania długimi.
Zgadza się ale to wymaga mrugania / klikania na ekranie a to nie jest wygodne

kiszony23

Zadomawiam się
No w Tesli jest to słabo rozwiązane. Ale powodem może być to, że nie ma zwykłej dźwigni która ma tak naprawdę dwie pozycję. W HL mamy jeden przycisk...