Muskizmy - czyli co Elon dzisiaj powiedział

Makus

Pionier e-mobilności
Weszliśmy w nową erę dezinformacji z drzwiami, pomyślałem, że warto podzielić się niektórymi ze złotych myśli Elona. Może powstanie kronika upadku, nie wiem tylko czy Elona czy Demokracji czy „tylko” USA.

Mądrość na dziś - Elon twierdzi, że USAID, organizacja pomocowa która pomagała w wielu biednych krajach zwalczać głód, leczyć uchodźców, etc. fundowała stworzenie COVID-19.

Attachments

• IMG_2511.jpeg
    IMG_2511.jpeg
    197,1 KB · Liczba wyświetleń: 173
  • IMG_2512.jpeg
    IMG_2512.jpeg
    81,3 KB · Liczba wyświetleń: 169

AndrzejKulig

Fachowiec
Temat marek chińskich jak i niemieckich był już wałkowany tutaj wielokrotnie. Konkluzja jest taka, że każda marka ma jakiś ciemny punkt w swojej historii, tylko że twarz i właściciel żadnej z nich nie wpierdziela się tu i teraz w kwestie naszego jak i globalnego bezpieczeństwa.

Jakieś dane na temat tego 50/50? I w jakich krajach? Bo jedyne badania na ten temat jakie udało mi się znaleźć to Norweski Nordstat z początku lutego 2025 w którym ponad 80% właścicieli Tesli ocenia działania Muska negatywnie. Rynek Chiński można pewnie pominąć, bo tam mało kogo obchodzi jakiś Musk i spadki Tesli są raczej powiązane z wyborami lokalnej konkurencji.

To samo o rzekomym finansowaniu protestów. Jakieś źródła? Bo na razie to jedynie Elon coś gada o Sorosie i Hoffmanie i jakimś "śledztwie", ale nie przedstawia żadnych dowodów. W tym stylu to ja też mogę powiedzieć, że zgodnie z moim "śledztwem" Musk to marsjanin. I mam ku temu równie solidne poszlaki.
I tu jest clue: Musk robi to jawnie, chyba nawet zbyt transparentnie - stąd to święte oburzenie jednej ze stron - bo jest wiadomo jakie ma zdanie na jakiś temat i nie boi się go wygłosić. Rozumiem, że z jakiś przyczyn nie ma do tego prawa, bo co? Za to druga strona, codziennie kąpana z rana w święconej wodzie ma ZAWSZE racje, cokolwiek by się nie stało - ZAWSZE wiemy lepiej i jesteśmy lepsi. To jest tak odrażająca koncepcja że ręce opadają. Co do statystyk, jak mówiłem o 50%/50% to odnosiłem się do wyborów w US czyli całej populacji a nie podzbioru tych co mają Tesle. Akurat tutaj, jest nadprezentacja przeciwników Elona: tj. celebryci (wyższego i niższego szczebla), zieloni itd. I tu znowu, Elon wie o tym, ale ma na to wywalone bo ma swoje poglądy i nie będzie się płaszczył by sprzedać jedna tesle więcej. Pewnie jest gotowy i poświecić markę na ołtarzu dla swoich zasad a nie być zakładnikiem swojej klienteli bo wiedzą lepiej od niego. Jak wiedzą niech sami sobie zrobią własną Tesle , ogarną własne Starlinki itd. Co do tej pory najlepiej im wychodzi to wrzask w necie, naklejenie naklejki na auto albo podpalić stacje ładowania - to wspaniałe, takie twórcze. I jak jeszcze pół roku temu się wahałem czy kupić Tesle, teraz nie mam już żadnego dylematu. Dorzucę te swoje kilka $$ do Elona.

ztsgusz

Pionier e-mobilności
Nie wiem w sumie, gdzie to wrzucić: Trump kupuje elektryka (TMS).

vwir

Pionier e-mobilności
Nie wiem w sumie, gdzie to wrzucić: Trump kupuje elektryka (TMS).

No - piękna pokazówka. Nie wiem czy wiecie, ale w Stanach każdy prezydent w momencie gdy zostaje wybrany to otrzymuje dożywotni zakaz prowadzenia pojazdów. No to gdzie Trump będzie tym jeździł? ;)

daniel

Señor Meme Officer
No - piękna pokazówka. Nie wiem czy wiecie, ale w Stanach każdy prezydent w momencie gdy zostaje wybrany to otrzymuje dożywotni zakaz prowadzenia pojazdów. No to gdzie Trump będzie tym jeździł? ;)
To oczywiste Watsonie. Użyje FSD.

AndrzejKulig

Fachowiec
Wy tak na serio? A jak polscy politycy swego czasu kupowali polskie jabłka to dlatego że byli głodni?

arc

Fachowiec
Meanwhile, on some random internet forum in Poland: "Stay put Elon, we have got everything figured out"
Nie wiem co umniejszanie ma za znaczenie do tego co jest faktami, a co nie. Elon sam przyznał, że czasem powie coś co nie jest prawdą i powinno zostać sprostowane. W najlepszym przypadku można mu zarzucić spore niedbalstwo w obchodzeniu się z informacjami. W najgorszym celowe kłamstwa. W obu przypadkach nie najlepiej to wróży jeśli ma tak szeroki dostęp do informacji jak twierdzisz.
A jeszcze nie wzięliśmy pod uwagę jego osobistych interesów i dość wybujałego ego. Nie byłbym taki szybki w zakładaniu jego prawdomówności dopóki nie pokaże dowodów.

Fenrise

Pionier e-mobilności
I tu jest clue: Musk robi to jawnie, chyba nawet zbyt transparentnie - stąd to święte oburzenie jednej ze stron - bo jest wiadomo jakie ma zdanie na jakiś temat i nie boi się go wygłosić. Rozumiem, że z jakiś przyczyn nie ma do tego prawa, bo co?

Bo nie istnieje coś takiego jak totalna wolność słowa. A zwłaszcza dla osoby tak wpływowej na masy jak Musk. Można go sobie racjonalizować do woli, ale taki jest fakt. Dlaczego? Bo takie nieprzemyślane paplanie co ślina na język przyniesie wpływa i szkodzi innym osobom. Od utraty mienia, majątku, zdrowia, po życie. Efekty widać w Ameryce. Podejście "będę mówił co myślę i nie obchodzą mnie skutki" to skrajny egoizm, a nie żaden romantyzm. Dziwne że tego niektórzy nie uważają za odrażające.

I jak jeszcze pół roku temu się wahałem czy kupić Tesle, teraz nie mam już żadnego dylematu.

Powodzenia, niech służy.

Piotrek_Sl

Posiadacz elektryka
Ale akurat to może być całkiem pożyteczne - teraz prawicowcy mają dylemat - jak hejtowac elektryki z wyjątkiem Tesli😂
Może Jarosław też sobie kupi, albo ojciec Tadeusz dostanie od bezdomnego i nie odrzuci daru😉

p0li

Pionier e-mobilności
dla szukajacych naklejek na swoje tesle mam ciekawsza propozycje:

1741765016611.png