Tesla i nawigacje - pytania nowicjusza

wxwx78

Fachowiec
Cześć
Za chwilę odbieram Teslę 3 (najem Arval Flex) i nurtują mnie poniższe pytania . Głównie w kontekście Warszawy, tras po Polsce :
1) Buspas : czy któraś z nawigacji (wbudowana w Teslę, Waze, Google Maps, ABRP) nawigują z wykorzystaniem buspasów? Dawno temu, gdy jeździłem elektrykami z carsharingu, to włączam w Waze tryb Taxi. Było spoko, dopóki nie wylądowałem na Starówce ;-)
2) Zajętość ładowarek: która z aplikacji (nawigacja w Tesli, Waze, Google Maps, ABRP <płatne>, Plugshare) pokazuje aktualne (realtime) dane o zajętości ładowarek ?
3) Jak wygląda baza ładowarek w nawigacji Tesli ? W jaki sposób nowe stacje są tam dodawane? Czy pakiet łączności Premium załatwia sprawę?

Lubię wygodę, więc im bardziej i rzetelniej dana aplikacja pomaga to fajnie. Bez tego sobie poradzę. Chciałbym zminimalizować ilość aplikacji do nawigacji na tyle, na ile to możliwe , bez tracenie czegokolwiek przydatnego.

Pozdrawiam serdecznie

Krystian85

Zadomawiam się
Cześć
Za chwilę odbieram Teslę 3 (najem Arval Flex) i nurtują mnie poniższe pytania . Głównie w kontekście Warszawy, tras po Polsce :
1) Buspas : czy któraś z nawigacji (wbudowana w Teslę, Waze, Google Maps, ABRP) nawigują z wykorzystaniem buspasów? Dawno temu, gdy jeździłem elektrykami z carsharingu, to włączam w Waze tryb Taxi. Było spoko, dopóki nie wylądowałem na Starówce ;-)
2) Zajętość ładowarek: która z aplikacji (nawigacja w Tesli, Waze, Google Maps, ABRP <płatne>, Plugshare) pokazuje aktualne (realtime) dane o zajętości ładowarek ?
3) Jak wygląda baza ładowarek w nawigacji Tesli ? W jaki sposób nowe stacje są tam dodawane? Czy pakiet łączności Premium załatwia sprawę?

Lubię wygodę, więc im bardziej i rzetelniej dana aplikacja pomaga to fajnie. Bez tego sobie poradzę. Chciałbym zminimalizować ilość aplikacji do nawigacji na tyle, na ile to możliwe , bez tracenie czegokolwiek przydatnego.

Pozdrawiam serdecznie
Cześć,
1. Buspas - nie mam pewności, ale głownie używam nawigacji Tesli
2. Planując trasę w nawigacji Tesli, sama dobiera trasę od ładowarki do ładowarki, tam też po kliknięciu na ekranie w ładowarkę widzisz ile jest wolnych a ile zajętych (realtime) oraz cenę. Gdyby był problem z odnalezieniem jakiejś ładowarki polecam aplikację PlugShare (edytuj sobie filtry).
3. Ładowarki Tesli są na bieżąco dodawane, ostatnio wpałd update i zaczęła pokazywać również inne ładowarki nie tylko Tesli (celem przygotowania baterii do ładowania). Pamiętaj że na Tesli doładujesz się najtaniej. Bo inne ładowarki np. u mnie pod Biedrą ściągają characz 3,15 zł.

Ogólnie, dojedziesz wszędzie (jeździłem z Polski do Norwegii z przyczepką) tylko na nawigacji Tesli.

Pozdro

wxwx78

Fachowiec
No dobra, czyli do planowania trasy (nie do szukania ładowarki w okolicy danego punktu; wliczając ładowarki inne niż SuC ) pozostaje ABRP . Jak w niej (z subskrypcją) wygląda kwestia rzetelności informacji o dostępie i parametrach ładowarek ?

Jakby ktoś miał info co do buspasów, to chętnie przeczytam ;-)

TomRS

Pionier e-mobilności
Wypróbuj sobie najpierw wersję darmową ABRP - ja na przykład nie jestem specjalnie zachwycony tą aplikacją. Posiadając Teslę, trzeba niestety poświęcić trochę czasu na planowanie ładowań w trasie po Polsce, zupełnie odmiennie od krajów posiadających rozbudowana sieć SUC.

Last edited:

wxwx78

Fachowiec
Wypróbuj sobie najpierw wersję darmową ABRP - ja na przykład nie jestem specjalnie zachwycony tą aplikacją. Posiadając Teslę, trzeba niestety poświęcić trochę czasu na planowanie ładowań w trasie, zupełnie odmiennie od krajów posiadających rozbudowana sieć SUC.
Pewnie płatną od razu, (przez 14 dni chyba jest trial) bo w płatnej jest parę funkcji, które wyglądają na przydatne ale tak, sprawdzę .