no to mamy drugiego Riviana w PL :)

ev666

Zadomawiam się
Do odwaznych swiat nalezy :) Gratulacje za odwage w zakupie bardzoniszowego modelu. Widzialem podobnego w kolorze zoltym w kaliforni, zacny woz.
Polowales konkretnie na ten model czy po prostu sie trafil w dobrej cenie?

eSUBA94

Posiadacz elektryka
Do odwaznych swiat nalezy :) Gratulacje za odwage w zakupie bardzoniszowego modelu. Widzialem podobnego w kolorze zoltym w kaliforni, zacny woz.
Polowales konkretnie na ten model czy po prostu sie trafil w dobrej cenie?

na coś tam polowałem ale sam w 100% nie wiedziałem na co ale tak przy okazji obserwowałem też R1T i tak się złożyło że udało się zgarnąć w fajnej cenie, nie ma idealnego rozwiązania bo każde auto miało jakieś ALE, myślę że spokojnie za 5 lat wybór będzie jeszcze bardziej prostszy i będzie mniej problematyczny

napewno wstępnie będę szukać czegoś mniejszego na drugie auto i pomyślę może na jesień nad używką M3 HL z niemiec

mocno też spadek dolara pomógł :)
w trakcie polowania na riviana dosłownie na 3 dni wyskoczyła aukcja na cybertrucka z rozwalonym przodem w cenie jakoś 48.500USD ale było to tak szybko i nagle że nie zdążyłem sam wycenic szkody ani wypytać TSK w Poznaniu o koszty naprawy, za rok myślę sprowadzenie CT to nie będzie żaden problem

zobaczymy jak też rozkręci się rynek Lucid Gravity i FF91

no i najważniejsze jak przebiegnie rejestracja R1T w Polsce

eSUBA94

Posiadacz elektryka
kupiłeś już naprawionego?

szkoda poważna (według riviana total loss):
małe wgniecenie z tyłu wielkości piłki tenisowej
1742136518927.png
szkody minimalne czyli:
-dolna część zderzaka (bez pasa przedniego)
-dolny mniejszy reflektor
-prawdodpobnie dostał wahacz więc go też zamówię asekuracyjnie
-połowa nadkola
-ślizgi zderzaka i listwy
-asekuracyjnie zamówię też ze 2 czujniki PDC oraz chyba wiązke przewodów
1742136485714.png
1742136562549.png

mam dylemat bo nie wiem czy auto ma roletę i czy ją też zamówić za jedną wysyłką, ciężko na podstawie zdjęć to wywnioskować, powinien wystawać taki czarny pasek rolety - coś tam wystaje ale za mało (może być to wina perpektywy fotki oraz cienia)
1742136434200.png

generalnie chyba wypytam na zagraniczym forum czy dobrze ze wszystkim myślę

macinowa

Posiadacz elektryka
Nie zamawiaj "na zaś". Wyjdzie 10 rzeczy o których nie wiedziałeś i tak będziesz czekał na części. a czujniki i wiązka będą akurat ok. Szacun za kupno takiego egzotyka. Oby nie było nieprzyjemnych niespodzianek bo faktycznie ten total loss nie pasuje do kosmetycznych uszkodzeń.

eSUBA94

Posiadacz elektryka
Nie zamawiaj "na zaś". Wyjdzie 10 rzeczy o których nie wiedziałeś i tak będziesz czekał na części. a czujniki i wiązka będą akurat ok. Szacun za kupno takiego egzotyka. Oby nie było nieprzyjemnych niespodzianek bo faktycznie ten total loss nie pasuje do kosmetycznych uszkodzeń.
auto odpala i jeździ więc jak zamówię te rzeczy aby je mieć w momencie gdy auto do mnie dotrze
to jak ma coś wyjść to wyjdą dosłownie pierdoły typu bicie w jednym kole i w sumie nie wiem co jeszcze może wyjść, auto nie ma wystrzelonych żadnych poduszek, napewno zamówię śruby do wahacza też, nie wiem może piasta koła też będzie do zamówienia

każdy rivian ma total loss bo tylne blachy są całością auta i ich nie prostują w body shopie czyli jak chcesz naprawić auto na gwarancji to musisz rozebrać całe auto, wyjąć szyby, wstawić nową karoserie i dopiero potem wszystko wsadzić i zamontowac nowe szyby
co innego przednie blachy które są tak jak w innych autach montowane na nity, zgrzewy, kleje itp.

i tak do roku czasu będę musiał zamówić dwa nowe aku 12V ale na LFP zamiast AGMów bo mamy tu przypadek ze starych modeli X

poniżej fotka jak jest zbudowana ta część auta, niestety poza filmami od Munro nie ma nic innego w necie z rozbiórki
1742139204492.png
1742139226969.png

szukam też katologu z częsciami i schematów ale nic nie ma, tymczasem tesla daje wszystkie rysunki które jak klikasz pokazuje ci numer każdej części

macinowa

Posiadacz elektryka
auto odpala i jeździ
z tym jeździ to bym uważał.

Copart ma taki disclaimer:

According to the auction, at inventory, the vehicle was “Run & Drive” meaning the vehicle: 1) Started under its own power or with the use of external jump box, 2) Was put into gear, and 3) Moved forward. This designation is no guarantee, representation, or warranty that the vehicle is roadworthy or will be able to start, be put into gear or capable of moving forward at the time of the sale.

Tak czy siak, trzymam kciuki i czekam na relację z naprawy.

eSUBA94

Posiadacz elektryka
z tym jeździ to bym uważał.

Copart ma taki disclaimer:

According to the auction, at inventory, the vehicle was “Run & Drive” meaning the vehicle: 1) Started under its own power or with the use of external jump box, 2) Was put into gear, and 3) Moved forward. This designation is no guarantee, representation, or warranty that the vehicle is roadworthy or will be able to start, be put into gear or capable of moving forward at the time of the sale.

Tak czy siak, trzymam kciuki i czekam na relację z naprawy.
tak znam to i inne zapisy, ta sztuka nie była opdalana nawet z kabla, nie ma też śladów od ponośnika, na tle innych co wystawili to faktycznie nie jest źle
Rivian ma też to do siebie że jak jest coś poważnego to wywala errory na czerwono na desce rozdzielczej a ta jest czysta