fizyki nie oszukaszJuż dziś wiesz, że obecna technologia nigdy nie będzie usprawniona? Dlaczego?
sa ludzie dla ktorych brak autohold przekresla jakies auto wiec mozesz miec swoje gusta w temacie zbiornikow na wodorO to chodzi, z chęcią też bym się dowiedział. Bo może technologia za rogiem czeka przełomowa etc. Bardziej przełomowa niż w bev. Ale jak dla mnie to w autach wodór przekreśla na starcie już to, że masz zbiorniki mega dużego ciśnienia do wymiany co 15 lat, czyli de facto auta na max 15 lat, chociaż jeszcze kwestia trwałości ogniw etc. Słaba efektywność energetyczna, tragicznie ekonomicznie, tragicznie użytkowo (tankowanie - dostępność), ryzyko unieruchomienia (vide Poznań) etc etc
A jakie to prawo fizyczne przeszkadza w transmitowaniu energii?fizyki nie oszukasz![]()
czy wodor do samochodow jest z sensem czy bez sensu to zweryfikuje rynek (osobiscie sadze ze przy obecnej technologii jest bez sensu) a co do argumentow to mam jeden - pracuje przy wodorze od 2018r i mam stycznosc zarowno z technologia jak i z firmami, z wodorem w zastosowaniach od samochodow osobowych do kontenerowcow,
Bardzo dobre pytanie! Ja bym obstawiał: równania Maxwella, prawo Joule'a, prądy Foucaulta i efekt naskórkowości (kolejność może być trochę innaA jakie to prawo fizyczne przeszkadza w transmitowaniu energii?
Dlaczego naukowcy nie wiedzą o tym ograniczeniu i pracują nad technologiami?
tym tematem sie nie zajmuje - pracuje "z drugiej strony lustra" - ja ten wodor "zuzywam"Pytanie do fachowca: To jak to jest w końcu z tymi kosztami produkcji wodoru ? Z czego się go na prawdę produkuje (rozumiem że nie z elektrolizy) i ile kWh realnie jest do tego potrzebne ?
i nie padnie - nie jestem naukowcem tylko praktykiemCzekaliśmy na argumenty i w zasadzie nie padł żaden poparty naukowo. Tylko subiektywne odczucia, doświadczenia, obserwacje.
nie, nie tylkoA w transporcie morskim liczy się tylko cena paliwa i ilość towaru który można przetransportować.
nie, nie jestWodór na ziemi jest zbyt cenny do zasilania takich jednostek.
nie, nie wystarczya w portach mazutożłopy będą napędzane tylko bateryjnie - w zupełności wystarczy.
mozna, ale trzeba go miec, a pierdzielenia sie z cng jest tyle samo jak z wodorem i instalacja kosztuje podobnieNa czas pobytu w porcie można załączyć APU na gaz ziemny, wyjdzie taniej, czyściej i szybciej.
zbiornik (jeden) jest w miejscu gdzie ladunku i tak nie mozna przewozic (przepisy)Zasięg na wodorze statków morskich jest marny - zamiast wykorzystać przestrzeń na ładunek, zajmuje się cenne miejsce na zbiorniki wodoru. Gęstość energetyczna wodoru jest bardzo niska, koszt wodoru bardzo duży.
co jest przyszloscia transportu morskiego to na pewno nie ty zdecydujesz (ani ja)Przyszłością transportu morskiego są modularne reaktory jądrowe i....napędy hybrydowe(wiatr, bateryjny, turbiny gazowe)
W sumie technologia już jest, robi się coraz bezpieczniejsza i w perspektywie czasu coraz tańsza.
nie bede sie odnosil - wszystkie wyliczenia powyzej sa zleI teraz surowe dane, uwaga, rzeź niewiniątek:
...