Wodór nie ma przyszłości w transporcie. Przyszłość transportu to auta elektryczne - Michał Hetmański, Fundacja Instrat

arnoldd

Posiadacz elektryka
nie bede sie odnosil - wszystkie wyliczenia powyzej sa zle
to jest wlasnie efekt chlopskiego rozumu bazujacym na "wiedzy" z internetow
bardzo sie mija z rzeczywistoscia gdzie jest sporo niuansow czy szczegolikow
I to jest rzeczowa wypowiedź - WIEM ALE NIE POWIEM - bo jesteś głupi 🤬

Podaj po prostu ile zużywa wodoru, według Twojej wiedzy, taki malutki w sumie kontenerowiec z silnikami o mocy 3MW ???????

p0li

Pionier e-mobilności
nic nie pisalem o glupocie przedpiscy, po prostu nie ma potrzebnej wiedzy bo w w internecie jej nie znajdzie
Podaj po prostu ile zużywa wodoru, według Twojej wiedzy, taki malutki w sumie kontenerowiec z silnikami o mocy 3MW ???????
znajdzie ja w dokumentacji technicznej oznaczonej klauzula confidential

Przemmo

Posiadacz elektryka

OldSeb

Posiadacz elektryka
jak juz wielokrotnie historia udowodnila - nie zawsze wygrywa co lepsze lub co tansze
No właśnie, jak ktoś wierzy że koncerny petrochemiczne odpuszczą tak łatwo to się może zdziwić. Poki co elektryfikacja im nie zagraża zbytnio ale z czasem to będzie dla nich być albo nie być a taki wodór może im uratować biznes.

lvlthn

Pionier e-mobilności
nic nie pisalem o glupocie przedpiscy, po prostu nie ma potrzebnej wiedzy bo w w internecie jej nie znajdzie

znajdzie ja w dokumentacji technicznej oznaczonej klauzula confidential
Jest takie prawdopodobieństwo że nie mamy tej potrzebnej wiedzy, i być może w internecie jej nie znajdziemy.
Dlatego czekaliśmy, skoro dołączyłeś do dyskusji i masz doświadczenie w tym polu, że warto byłoby się podzielić informacjami z mniej doświadczonymi użytkownikami.
Nie musisz od razu zdradzać "poufne", bo są dane i informacje które można przekazać światu.

Osoby Twojego pokroju często mają świetny punkt widzenia, który często jest odmienny od naszego.

Grzesiek

Pionier e-mobilności

Wszystko zależy od trasy, zużycie na godzine to moim zdaniem z tyłka. Wypadało by porównać trasy, jakaś średnia. Ciekaw jestem wyników.
Co do stwierdzenia przez @p0li , że nie zawsze wygrywa najtańsze źródło napędu to szczera prawda.
Mamy jeszcze ekologię która wciąż jest i będzie na tapecie. Czy to się podoba komuś czy też nie.
Wodór nie jest idealny... wręcz beznadziejny.
Ale technologia jego wykorzystania jest bardzo ambitna.

Uważam, że przydadzą się te patenty... ale do wodoru to średnio na jeża.

karol.kar

Pionier e-mobilności
Wodór jako paliwo rakietowe już nie jest tak chętnie stosowany.
Obecnie nafta rakietowa lub ciekły metan.

p0li

Pionier e-mobilności
Jest takie prawdopodobieństwo że nie mamy tej potrzebnej wiedzy, i być może w internecie jej nie znajdziemy.
Dlatego czekaliśmy, skoro dołączyłeś do dyskusji i masz doświadczenie w tym polu, że warto byłoby się podzielić informacjami z mniej doświadczonymi użytkownikami.
Nie musisz od razu zdradzać "poufne", bo są dane i informacje które można przekazać światu.

Osoby Twojego pokroju często mają świetny punkt widzenia, który często jest odmienny od naszego.
w dyskusji o wodorze uczestnicze od wielu lat ale nie jest moim celem ewangelizacja tylko wskazywanie blednych informacji
sprawy ekonmiczne, przekrzykiwanie sie co jest lepsze co nie - nie interesuje mnie - to oceni rynek - a jak na razie od 2018r spotkalem sie z wielkim zainteresowaniem praktycznie z kazdej galezi transportu (np. dostalem propozycje pracy zarowno z tesli jak i airbusa - glownie ze wzgedow rodzinnych nie przyjalem - ale kilku moich kolegow z pracy skorzystalo)
obecnie po epizodzie z samochodami osobowymi i ciezarowkami pracuje w sektorze morskim i tylko jako male biuro inzynierskie mamy do 200 zapytan o instalacje wodorowe rocznie - praktycznie z calego swiata

wiec potem jak ktos pisze duzo ale nieprawdziwych danych to po prostu czasami nie mam sily juz kolejny raz prostowac