Koszt ładowania w domu, bloku itd, na własnej ładowarce.

konrad.zielinski

Posiadacz elektryka
A ja się zapytam jaka będzie najlepsza taryfa Energa dla ładowarki w bloku która będzie wykorzystywana jedynie do ładowania EV. Po wstępnym researchu najciekawsza wydaje się G12r ale może lepiej próbować z jakimś Pstryk?
W G12w masz niecałe pół grosza niższy koszt zmienny dystrybucji (nie energii, energię będziesz miał z Pstryk, z Energi-Operator będziesz miał "składnik zmienny stawki sieciowej").
Ponadto, co znacznie ważniejsze, w G12w będziesz miał w letnie weekendy więcej niż dwie godziny do naładowania się tanio koło południa.

Dla cen niedynamicznych i w domu G12r wygląda ciekawie, zwłaszcza z PV, ale moje doświadczenie z taryfami Tauronu sugeruje, że to tani prąd w dni wolne robi największą robotę.
Da się w Enerdze zrobić taką symulację alternatywnych taryf dla przyszłego zużycia, jak w eLiczniku Taurona?
1000018974.png

Attachments

• Wyciąg z taryfy ENERGA Operator SA dla dystrybucji energii elektrycznej obowiązującej od 1 sty...pdf
    547,2 KB · Liczba wyświetleń: 21

Michciu94

Zadomawiam się
Czyli muszę wybrać G12w i do tego Pstryk? Wtedy mamy najniższy koszt dystrybucji plus ceny dynamiczne, które latem potrafią być niziutkie?

Jusand

Posiadacz elektryka
Czyli muszę wybrać G12w i do tego Pstryk? Wtedy mamy najniższy koszt dystrybucji plus ceny dynamiczne, które latem potrafią być niziutkie?
Ja mam G12W i pstryka, jak wyjdzie latem zobaczymy.
Ps. Przy zamawianiu pamiętaj że można użyć kodu i uzyskać 50 zł na pierwszą fakturę, np mój mam w stopce.

Detailing Crafts

Nowy na Forum
Cena 1,01 zł za kilowatogodzinę za ładowanie z własnego wallboxa podłączonego do licznika wspólnoty wydaje się być całkiem atrakcyjna w porównaniu do cen na publicznych ładowarkach.

Warto zauważyć kilka rzeczy:

• Nie ponosisz dodatkowych kosztów za utrzymanie własnego licznika
  • Unikasz opłat stałych, które często występują przy indywidualnych umowach z dostawcami energii
  • Cena jest stabilna i przewidywalna
  • 11 kW mocy to standardowa wartość, która pozwala na rozsądnie szybkie ładowanie

Dla porównania, publiczne ładowarki AC często kosztują od 1,50 zł do nawet 2,50 zł za kWh, a ładowarki DC (szybkie) mogą kosztować znacznie więcej - od 2,50 zł do nawet 4 zł za kWh.

Rozwiązanie zastosowane w Twoim bloku wydaje się być dobrze przemyślane - zarządca rozlicza Cię na podstawie faktycznego zużycia zarejestrowanego przez wallboxa, bez dodatkowych komplikacji. To dobry kompromis między wygodą a kosztami.

Last edited by a moderator:

konrad.zielinski

Posiadacz elektryka
Od chyba dwóch tygodni występują prawie codziennie ceny zerowe, a wczoraj był rekord ceny ujemnej, -53 gr/kWh brutto.

Jusand

Posiadacz elektryka
Od chyba dwóch tygodni występują prawie codziennie ceny zerowe, a wczoraj był rekord ceny ujemnej, -53 gr/kWh brutto.
Wczoraj za ładowanie mi zapłacili
Screenshot_20250322_151238_Pstryk.jpg

Szaruś

Peugeot e208, 10.2022
55.57 / 145 = 0.38324, więc skąd jest 0.0123?