Suc Rumia

sh95

Fachowiec
Odnośnie nowego hubu Auchan, to trochę lipa jest z mocą, bo te 150kW to tylko dla aut z architekturą 800V. Dla reszty, czyli chyba większości z 400V, max moc 75-80kW. Tak wynika ze specyfikacji ładowarek Kempower, akurat tych tu zastosowanych - max 188A. Może ktoś z kolegów potwierdzi doświadczalnie.

Pytanie inne, czy mają tu jakiś magazyn energii jako bufor?

eSUBA94

Posiadacz elektryka
Podoba mi się pomysł takiej wiaty, bardzo przyszłościowe, jest kilka ładowarek i sporo miejsca na kolejne. A do tego PV na miejscach parkingowych. Oby więcej takich miejsc
przedewszystkim przy paru DC postawienie paru AC za jedną inwestycją to żaden wydatek wielki a bardzo przydatna rzecz na takich galeriach

a jak taka galeria jest otoczana blokami i aprtamentami gdzie wspólnoty walczą z EV to dla nich to czysty zysk

KrzyCh

Pionier e-mobilności
Moim zdaniem w takim miejscu to za duże moce.
Na dziś wystarczy kilkanaście słupków AC (11/22 KW) + kilka 40-50 KW. Gdybym nie ładował w domu, to bym przyjeżdżał do takiego Auchana na zakupy. Raz na kilka dni 1h zakupow i mam te +80 km zasięgu. Raz na jakiś czas potrzebowałbym pewnie szybciej doładować, ale 50 KW to w 1h daje +300 km zasięgu.
Przy większych mocach jest problem bo trzeba wychodzić w trakcie zakupów i to odłączać, bo naładuje się do 100% w 30 minut lub szybciej.
Szybkie ładowarki na Orlenach czy MOPach powinny być.

sh95

Fachowiec
Moim zdaniem w takim miejscu to za duże moce.
Na dziś wystarczy kilkanaście słupków AC (11/22 KW) + kilka 40-50 KW. Gdybym nie ładował w domu, to bym przyjeżdżał do takiego Auchana na zakupy. Raz na kilka dni 1h zakupow i mam te +80 km zasięgu. Raz na jakiś czas potrzebowałbym pewnie szybciej doładować, ale 50 KW to w 1h daje +300 km zasięgu.
Przy większych mocach jest problem bo trzeba wychodzić w trakcie zakupów i to odłączać, bo naładuje się do 100% w 30 minut lub szybciej.
Szybkie ładowarki na Orlenach czy MOPach powinny być.
Niby tak, zobaczymy które będą miały większe wzięcie. Za wczoraj widzę w statystykach 3 ładowania na 22kW i 3 na 150kW.

eimi

Pionier e-mobilności
Aktualizacja, stoją już puste 3 wielkie szpule po kablach, wygląda jakby przeciągnęli kanałami pod parkingiem. Dużo więcej grubych kabli wystaje z dziury obok.
Widziałem jak te szpule wieźli na s7 w piątek w kierunku Gdańska ;) byłby to dziwny zbieg okoliczności ale też 3szt były zaladowane

Najnowsze dyskusje