Fotowoltaika - jaki koszt?

Hue Zarri

Posiadacz elektryka
Najtaniej jak se sobie sam podzespoły kupisz, poskręcasz wszytko sam i dasz elektrykowi troceh kasy za podłaczenie. Elektryk tez powinien ci pomoc w wypelnieniu zgłoszenia. Wszytko poskrecasz w dwa weekendy i bedziesz miał w kieszeni jakies 30k pln. :)

abes99

Posiadacz elektryka
Jest jeszcze lepsza opcja jak masz znajomego elektryka ;)
Niech kupi sprzęt na siebie (pewnie dostanie lepszą cenę), z Twoją "aktywną" pomocą wykona instalację, a finalnie wystawi FV 8%. Zaoszczędzisz na różnicy VAT (8% vs 23%), a i faktura do dofinansowania będzie ;)

zlp

Pionier e-mobilności
Pójdźmy dalej:
FV kilka razy większą, podzielicie się dotacją, instalacja będzie za darmo, instalator zarobi i jeszcze kasa zostanie :ROFLMAO:
Ale ja tego nie pisałem :ROFLMAO:

Last edited:

Kierowca23

Posiadacz elektryka
Wszystko zależy ile zużyje tego jako autokonsumcje, wyprodukuje z 15MWh rocznie, jak zużyje z 10, to z 5-6 lat mozd się wrócić, jak zużyje 5mwh to w 10lat albo więcej
Odrobinę zawyżone prognozy.

W polskich warunkach klimatycznych, 1 kWp instalacji podobno może dawać około 900 kWh / rok.
Czyli że z 13kWp będzie można rocznie uzyskać 11,7 kWh.
Chyba że to instalacja nadążna, ale taka to już nigdy się nie zwróci (uzysk +30%, koszty instalacji: +300%).

Ale to informacje sprzed 10 lat (tak mówili na szkoleniu). Może w tym czasie klimat aż tak nam się pozmieniał ? :)

Może ktoś z Was prowadzi roczne statystyki i jest w stanie wyciągnąć z nich, jaki ma realny uzysk z 1 kWp w obecnych warunkach ?

zlp

Pionier e-mobilności
1100kWh z 1kWp nie jest jakimś specjalnym wyczynem. Ale przy dzisiejszej cenie paneli nie ma to wielkiego znaczenia. Z uwagi, że z rana magazyn energii jest najbardziej wyczerpany zamierzam dołożyć paneli w kierunku wschodnim, nie patrząc na zmniejszoną sprawność..

krzyss

Pionier e-mobilności
Odrobinę zawyżone prognozy.

W polskich warunkach klimatycznych, 1 kWp instalacji podobno może dawać około 900 kWh / rok.
Czyli że z 13kWp będzie można rocznie uzyskać 11,7 kWh.
Chyba że to instalacja nadążna, ale taka to już nigdy się nie zwróci (uzysk +30%, koszty instalacji: +300%).

Ale to informacje sprzed 10 lat (tak mówili na szkoleniu). Może w tym czasie klimat aż tak nam się pozmieniał ? :)

Może ktoś z Was prowadzi roczne statystyki i jest w stanie wyciągnąć z nich, jaki ma realny uzysk z 1 kWp w obecnych warunkach ?
Solar Edge instalacja 6,65
2022- 6,21MWh
2023- 6,06MWh
2024- 5,81MWh
Warszawa ursus moja stara instalacja.

zlp

Pionier e-mobilności
Umyj panele, za duży spadek mocy. Chyba że jakiś cień ci rośnie, bo wydajność nie jest rewelacyjna.

krzyss

Pionier e-mobilności
Umyj panele, za duży spadek mocy. Chyba że jakiś cień ci rośnie, bo wydajność nie jest rewelacyjna.
Slonca bylo mniej.
Instalacja nie ma najlatwiejszych warunkow, slabe katy itp. Instalacja na plaskim dachu.
Ale jest sprawna i panele sa czyste.

zlp

Pionier e-mobilności
Masz spadek produkcji co rok, mam też instalację na Solar Edge, ale za wyjątkiem pierwszego minimalnie lepszego roku następne 2 lata są równe.
Nawiasem mówiąc optymalizatory zżerają dość sporo energii, mam też instalację z optymalizatorami Tigo i widzę różnicę na korzyść Tigo.

Najnowsze dyskusje