Fotowoltaika - jaki koszt?

krzyss

Pionier e-mobilności
3 panele to więcej niż 1kWp i z 1000kWh rocznie. Zależy ci brakuje Ci prądu, czy zostaje, falownik je raczej ogarnie.
Chyba brakuje, ale jak wspominalem to juz tylko taka moja byla instalacja ;)
Ja tam nie bede mieszal.
A w nowym domu troche mi sie excel nie spina z instalacja na nowych warunkach i soe wstrzymuje.

Bronek

Pionier e-mobilności
Balkonowymi instalacjami mozna sobie dobawić Tak myślę że na fazie gdzie mam np jakuzzy takie cos sobie postawic po cichu . Bo grzanie wody jest bez sensu grzałką jak mam PC .( Grzalka 1:1 a PC to 1 do 3 ...i do 5 przynajmniej tak jest w papierach )

zlp

Pionier e-mobilności
Chyba brakuje, ale jak wspominalem to juz tylko taka moja byla instalacja ;)
Ja tam nie bede mieszal.
A w nowym domu troche mi sie excel nie spina z instalacja na nowych warunkach i soe wstrzymuje.
Nowe warunki to tylko z magazynem energii. Tanieją, więc wkrótce można będzie pomyśleć.

krzyss

Pionier e-mobilności
Nowe warunki to tylko z magazynem energii. Tanieją, więc wkrótce można będzie pomyśleć.
A co mi po magazynie jak laduje codziennie auto na 20kWh… nie spina sie to finansowo.

Michal

Moderator
Solar Edge instalacja 6,65
2022- 6,21MWh
2023- 6,06MWh
2024- 5,81MWh
Warszawa ursus moja stara instalacja.
U mnie pod Piasecznem instalacja na garażu 6.54 kWp SWISS SOLAR kierunek ~150°, nachylenie 45°, falownik Sofar
2022 - 6,62 MWh
2023 - 6,39 MWh
2024 - 6,46 MWh

Kierowca23

Posiadacz elektryka
U mnie pod Piasecznem instalacja na garażu 6.54 kWp SWISS SOLAR kierunek ~150°, nachylenie 45°, falownik Sofar
2022 - 6,62 MWh
2023 - 6,39 MWh
2024 - 6,46 MWh
Dzięki wszystkim za raporty produkcji. Cenne dane!
Czyli zależnie od konkretnej lokalizacji, wychodzi 900...1100 kWh/rok na każdy 1 kWp instalacji.
Bardziej sprawne moduły, nowocześniejsze falowniki, optymalizatory energii, itp. - technika stale idzie do przodu.
A porównując (tak na szybko) ceny modułów PV (zł / Wp), wychodzi mi że przez 10 lat staniały 10-krotnie!
Oby ta tendencja się utrzymywała dalej (najlepiej również w magazynach energii) :)

Bronek

Pionier e-mobilności
Starsza technologia i czas jej zamontowania ma jedną zaletę w postaci STAREGO PROSUMENTA.
Te różnice produkcji są niewielkie ale są w zależności od wielu czynnikow.
Ceny faktycznie spadly ale czas amortyzacji w kilkuletnich instalacjach minął i jest faktycznie już za darmo .
Teraz na mniejszej powierzchni można więcej mieć mocy za mniejszą cenę

Ale wszyscy powinni byc zadowoleni. :) Szczególnie z EV i PC

Kierowca23

Posiadacz elektryka
Starsza technologia i czas jej zamontowania ma jedną zaletę w postaci STAREGO PROSUMENTA.
Te różnice są niewielkie .Ceny faktycznie spadly ale czas amortyzacji w kilkuletnich instalacjach minął i jest faktycznie już za darmo .
Teraz na mniejszej powierzchni można więcej mieć mocy za mniejszą cenę

Ale wszyscy powinni byc zadowoleni. :) Szczególnie z EV i PC
W jakiej architekturze masz PC ?
Powietrze/powietrze, powietrze/woda, gruntowa ?
Wiele osób które w ostatnich latach montowały PC, jest średnio zadowolonych z efektywności, poboru prądu i opłacalności inwestycji, ciekawe z czego to wynikło.

Bronek

Pionier e-mobilności
Mam Euros Atmo 11 KW

Rocznie zjada np2024 4600kWh
Stary dom 97r okna drewniane szyby podwójne gaz pewnie zwiał ...parterowy ok 150 m2 2 osoby klapka w drzwiach dla kotów bez rekuperacji i tp bez oszczędzania ale z rozsadnym dzialaniem
Mi wychodzi taniej od gazu .
Innych źródeł i upierdliwosci nawet za darmo typu groszek itp rekuperacji itp .. nie chcę
Taryfa Energa G12R co daje najtaniej w strefach 22-7 i 13-16 co nam i suszarce , pralce i Tesli odpowiada najbardziej

Last edited:

nabrU

Moderator
No to jeszcze egzotyczne południe UK :ROFLMAO:: 4,8kWp azymut 190*, pochylenie 45*, bez cienia cały rok

Tylko rok 2024 bo (założyłem w lipcu 2023)

1743029021321.png