Tesla nie stawia w Polsce ładowarek

inter

Pionier e-mobilności
Owszem. Są aplikacje, w których możesz to sprawdzić. Poza tym podjeżdżając do każdej stacji masz cenę podaną i wystarczy przemnożyć przez ilość litrów. Przyznasz, że nieco "prostsza" kalkulacja, nie?

A dostrzegłeś "innych pojazdów elektrycznych", czyli, że są to ceny nie dla Tesli?
Szczególnie jak masz pusty bak, będziesz kalkulował ;)
Nigdy nie kalkulowałem, tankowałem ja potrzebowałem, bo za 20 km może będzie 5 gr taniej.

nabrU

Moderator
A dostrzegłeś "innych pojazdów elektrycznych", czyli, że są to ceny nie dla Tesli?

Dostrzegłem. I daje Ci to jakieś pojęcie, że będzie dla Ciebie taniej.

EVJerry

Fachowiec
Szczególnie jak masz pusty bak, będziesz kalkulował ;)
Nigdy nie kalkulowałem, tankowałem ja potrzebowałem, bo za 20 km może będzie 5 gr taniej.
Rozrzut w cenach paliwa pomiędzy stacjami jest dużo większy. Np. w Austrii odjeżdżając od autostrady 1 km różnica była na poziomie 0,25 EUR
Dostrzegłem. I daje Ci to jakieś pojęcie, że będzie dla Ciebie taniej.
Żadnego

EVJerry

Fachowiec
Nikt nie zmusza Cię do ładowania na SuC. Ja wiem że na SuC jest najczęściej taniej niż u konkurencji i to mi wystarczy
Ale przecież nie o tym mowa. Chodzi o to, by móc sobie, np. zaplanować wyjazd wakacyjny. Wiedzieć ile trzeba przeznaczyć pieniędzy. Tak jak uwzględniasz koszt noclegu, uwzględniasz też koszt ładowania. No chyba, że jesteś tak szczęśliwym człowiekiem, że jest to dla Ciebie obojętne.

Poza tym jadąc, np. do Włoch. Masz jakąś dowolność w tym jak podzielisz ładowania pomiędzy Czechami, Austrią i Włochami. Zatem powinna być możliwość prostego porównania sobie cen. A tak, to nawet nie jesteś w stanie ustalić, czy bardziej Ci się opłaca wjechać naładowanym do Austrii, czy rozładowanym.

nabrU

Moderator
Ale przecież nie o tym mowa. Chodzi o to, by móc sobie, np. zaplanować wyjazd wakacyjny. Wiedzieć ile trzeba przeznaczyć pieniędzy. Tak jak uwzględniasz koszt noclegu, uwzględniasz też koszt ładowania.

No to wystarczy założyć, że każde ładowanie na SuC to będzie 50 eurocentów za kWh i gwarantuję, że Ci jeszcze kasy zostanie jak założysz taką cenę.

No chyba, że jesteś tak szczęśliwym człowiekiem, że jest to dla Ciebie obojętne.

Mam darmowe SuC m. in. z Waszych referrali (y), więc 'tak' na razie jest mi to obojętne ;)

Sorry @eSUBA94 za off-topic, już nie śmiecę...

EVJerry

Fachowiec
No to wystarczy założyć, że każde ładowanie na SuC to będzie 50 eurocentów za kWh i gwarantuję, że Ci jeszcze kasy zostanie jak założysz taką cenę.
I jak to wyliczyłeś, czy tak "strzeliłeś" zakładając, że drożej niż w innych krajach nie będzie?

karol.kar

Pionier e-mobilności
@EVJerry kupiłeś auto za ponad 200tys. i zaczynasz żydkować jak tu jeszcze taniej pojechać na wczasy :)
Do Włoch to ja wsiadam w Teslę i sobie jadę. Ładuję tam gdzie trzeba i tyle. Jak bym miał się zastanawiać jak tu urwie 50zł na całej trasie to bym wyłysiał do zera.
Za granicą ładuje tylko na SuC, a zrobiłem już 115tys., tak że mam pewne doświadczenie :)

Tak w ogóle to wątek o nowej stacji w Z.G., a nie o cenach ładowań itp.

EVJerry

Fachowiec
Trzeba przyznać, że argument głęboko merytoryczny. Jak jedziesz do tych Włoch raz na kilka lat, to można by Ci przyznać rację. Ale jak jeździsz kilka-kilkanaście razy w roku, to nieco perspektywa się zmienia, nieprawdaż?
To, że ładujesz tylko na SuC nie ma tu znaczenia, bo oczywistym jest, że za granicą są tańsze od konkurencji. Po prostu jedni lubią przejrzystość, a inni się nią nie przejmują. Jedni lubią mieć coś obliczone, a inni nie. I nie jest to powód do atakowania jednych przez drugich.
Po prostu Tesla ma możliwość działać przejrzyście i ją marnuje.
Tak samo jak ma możliwość budować sieć SuC wydajnie ale tego nie robi w Polsce.

inter

Pionier e-mobilności
Trzeba przyznać, że argument głęboko merytoryczny. Jak jedziesz do tych Włoch raz na kilka lat, to można by Ci przyznać rację. Ale jak jeździsz kilka-kilkanaście razy w roku, to nieco perspektywa się zmienia, nieprawdaż?
To, że ładujesz tylko na SuC nie ma tu znaczenia, bo oczywistym jest, że za granicą są tańsze od konkurencji. Po prostu jedni lubią przejrzystość, a inni się nią nie przejmują. Jedni lubią mieć coś obliczone, a inni nie. I nie jest to powód do atakowania jednych przez drugich.
Po prostu Tesla ma możliwość działać przejrzyście i ją marnuje.
Tak samo jak ma możliwość budować sieć SuC wydajnie ale tego nie robi w Polsce.
Jak nie robi, zobacz ile w ostatnich miesiącach, pojawiło się informacji o nowych SuC.
A jak jeżdzisz kilka razy w roku, to powinienieś mieć jakies doświadczenie o cenach.