Prawda o Toyocie...

Ev3

Pionier e-mobilności
No więc ok, bZ4X/Solterra nadaje się na (lekki) offroad.
Zastanawiałem się nad tym Subaru i robisz błąd zrównując je z bzwbk.
Toyota nie ma wielu jego cech ztcw, ten napęd działa tak właśnie w Solterze, w bzwbk nie.
To nie są 100% bliźniaki.

Grzesiek

Pionier e-mobilności
Ich spalinowe to też nie są jakieś mega hiper :)
nie lubię Toytoy, ale ona znalazła swoją niszę, swój styl i miejsce na rynku. Mimo, że jej nie lubię to rozumiem to, że można ją chcieć. Prostota, sprawdzone rozwiązania, w miarę udana niezawodność. Na tle innych marek troszkę się wyróżnia.

Co do ich EV fajnie było przeczytać jakieś atuty.
Być może nie do końca ich celem było zochydzenie ludziom EV.

Fenrise

Pionier e-mobilności
Zastanawiałem się nad tym Subaru i robisz błąd zrównując je z bzwbk.
Toyota nie ma wielu jego cech ztcw, ten napęd działa tak właśnie w Solterze, w bzwbk nie.
To nie są 100% bliźniaki.
Właśnie nie byłem w stanie wytropić różnic między bZ4X 4x4 a Solterrą. Obydwa mają te same motory eAxle, obydwa mają te same tryby X-Mode (a też myślałem że to exclusive Subaru), ten sam prześwit i zawias. Jak wiesz coś więcej to się podziel :)

Można jeszcze dodać, że jedyne dostępne w PL (ale też np. w Niemczech) Solterry to MY2023. MY2024 czy 2025 gdzie dodano np. promienniki dla kierowcy i pasażera, wentylowane fotele, AP, ładowarkę 11kW czy zaktualizowany pakiet sensorów do wspomagania jazdy (w MY2023 tkwi jeszcze MobilEye) do nas nie dotarły. Choć trudno się dziwić, skoro 2023 do tej pory zalegają gdzieś pod Rzeszowem.

Na tle innych marek troszkę się wyróżnia.
Toyota przez lata była śmiertelnie nudna albo paskudna (Prius 4). Ale z Priusem 5gen to chyba w końcu wywalili tych starych designerów. To auto ma śliczną sylwetkę i szkoda że nie zrobili go w wersji BEV.

Co do ich EV fajnie było przeczytać jakieś atuty.
Akurat jako EV to tam nie ma zbyt wielu atutów. Może poza tym, że takie uber delikatne obchodzenie się z baterią i jej ładowaniem oraz duże bufory (auto potrafi przejechać jeszcze kawał drogi z 0% SoC) powinno odbić się na jej długowieczności.
Ale nie jest to też auto całkiem beznadziejne jak niektórzy je rysują.

A tutaj o nadchodzącym liftingu:

bZ4X / Solterra MY2026

Z ciekawszych rzeczy - będzie więcej mocy na nowych silnikach (do 343 koni), nowa bateria (choć tylko 2kWh większa), porządna krzywa ładowania (choć dalej tylko do 150kW), podgrzewanie baterii (w końcu), 22kW ładowarka pokładowa i 14' infotainment z Lexusa. Tak więc dalej za konkurencją, ale już trochę mniej.

pmlody

Pionier e-mobilności
skoro 2023 do tej pory zalegają
O, to tak jak EV6 AWD :D
Ostatnio mi sprzedawca wpierał, że to dobry zakup, bo jest "rabat" 100kpln

Ev3

Pionier e-mobilności
Właśnie nie byłem w stanie wytropić różnic między bZ4X 4x4 a Solterrą. Obydwa mają te same motory eAxle, obydwa mają te same tryby X-Mode (a też myślałem że to exclusive Subaru), ten sam prześwit i zawias. Jak wiesz coś więcej to się podziel :)
Może różnica jest taka, że Toyota występuje bez AWD, a Subaru nie?
Bo szczerze interesowałem się autami dostępnymi w jakichś normalnych cenach, czyli zbliżonych do TM3 w podstawie i Ioniqa, a więc ponizej 200 tys.
I Subaru były AWD, Toyota nie?

ClassicGOD

Leaf on the wind
I Subaru były AWD, Toyota nie?
Tydzień jeździłem bZ4X'em z AWD więc to raczej nie to.

Ogólnie jako dla osoby która nie jest hardkorowym entuzjastą EV i nie musi mieć max zasięgu i max mocy ładowania to autko bardzo fajne. Ale przekonało mnie do tego że nie lubię jednak SUVów nie przez ich emisje a przez wymiary.

pmlody

Pionier e-mobilności
Tydzień jeździłem bZ4X'em z AWD więc to raczej nie to.

Ogólnie jako dla osoby która nie jest hardkorowym entuzjastą EV i nie musi mieć max zasięgu i max mocy ładowania to autko bardzo fajne. Ale przekonało mnie do tego że nie lubię jednak SUVów nie przez ich emisje a przez wymiary.
Nooo... są toyoty z napędem na jedną oś przecie:
1743410110021.png

ClassicGOD

Leaf on the wind
Ale nie co?
Że wersje bzwbk z AWD mieściły się w 200 tys?
Z tego co pamiętam wersja którą jeździłem była poniżej 200k, na pewno była to wyprzedaż rocznika ale nie pamiętam szczegółów.

W każdym razie nie o to chodzi tylko o to że źle zrozumiałem pytanie i nie odpowiadałem na to o co pytasz xD