Męczyło mnie wchodzenie na prognozę Solcast i raporty PSE, więc zacząłem wajbkodować

daniel

Señor Meme Officer
Wyszedł mi taki panel. Akurat jutro ceny ujemne i pojawił się ciekawy efekt.

Nie było tak łatwo jak reklamują w internecie. LLM nie potrafił rozgryźć jak uzyskać dane z API pomimo skierowania do dokumentacji. Zarówno w przypadku Solcast jak i PSE musiałem mu pokazać palcem co trzeba zrobić.
Natomiast interfejs poszedł dużo lepiej. Tylko w przypadku każdej nowej funkcji to było dwa kroki do przodu, jeden krok w tył. Co dodał coś nowego to psuło się coś starego. Bez gita nie podchodź.
Jeszcze chcę podpiąć dane ze swojego falownika, żeby zobaczyć jak ta prognoza się sprawdza. Zastanawiam się czy jak zrobię z tego PWA to będę mógł sobie słać powiadomienia na telefon wieczorem.

1743107951409.png

daniel

Señor Meme Officer
W zależności od taryfy możesz mieć różne stawki za dostarczenie 1kwh w ciągu doby co składa się na końcową cenę.
Chwila, za wysyłanie do sieci coś się płaci? Czy ja o czymś nie wiem?

Ja tu tylko biorę prognozę i mnożę przez RCE. To tylko takie oszacowanie, żeby zobaczyć do którego momentu rano opłaca się wysyłać energię do sieci.

Ostatnio weszły zmiany i znowu (?) jesteśmy rozliczani wg RCEm, co jest według mnie niedźwiedzią przysługą.

Dzień dobry,

dziękujemy za kontakt z Eneą.

Informujemy, że jest Pan rozliczany według stawek RCEm (ceny miesięczne). W celu przejścia na RCE (ceny godzinowe) prosimy o przesłanie oświadczenia napisanego odręcznie, na własnym wzorze, w którym będzie wskazana wola zmiany sposobu rozliczeń z RCEm na RCE.

Z poważaniem

qb4hkm

Pionier e-mobilności
Chwila, za wysyłanie do sieci coś się płaci? Czy ja o czymś nie wiem?

Ja tu tylko biorę prognozę i mnożę przez RCE. To tylko takie oszacowanie, żeby zobaczyć do którego momentu rano opłaca się wysyłać energię do sieci.

Ostatnio weszły zmiany i znowu (?) jesteśmy rozliczani wg RCEm, co jest według mnie niedźwiedzią przysługą.
Za wysyłanie nie, myślałem że chodzi Ci o korzystanie z taryfy dynamicznej.

daniel

Señor Meme Officer
Za wysyłanie nie, myślałem że chodzi Ci o korzystanie z taryfy dynamicznej.
A nie nie. Chcę sobie ustawić alerty kiedy są ceny powyżej ceny z taryfy, więc opłaca się rozładowywać magazyn. Albo do której ustawić nieładowanie magazynu rano, żeby jeszcze danego dnia zdążył się napełnić. Albo jutro będzie pochmurny dzień, naładuj w nocy.
Coś jak bieda wersja predbata.

Właśnie. Czy ktoś ustalił przy jakiej cenie opłaca się rozładować magazyn, żeby wyjść na plus zakładając, że będzie się odkupywać prąd w taniej taryfie?

Kierując się cena-pradu.pl to byłoby 0,75 groszy?
1743421832890.png

daniel

Señor Meme Officer
W sumie to nie wiem czemu na cena-pradu.pl jest 0,75 PLN/kWh.
Według tego co widzę w cennikach to 0,50+0,11+0,04, co daje 0,65.
Wobec tego linię sprzedaży mogę ustawić na 0,7 PLN/kWh?

1744236003776.png1744236039513.png
1744236135913.png

ClassicGOD

Leaf on the wind
W sumie to nie wiem czemu na cena-pradu.pl jest 0,75 PLN/kWh.
Po grafice na cena-pradu.pl wnioskuje ze wzięli cenę za kWh 0,62 a nie 0,505 jak masz w cenniku. Grafiki taryfowe nie są per operator tylko ogólne więc jeżeli którykolwiek operator ma stawkę > 0,62 w godzinach nocnych to ma to sens na tej grafice.