Fotowoltaika - jaki koszt?

Fafarafa

Zadomawiam się
Panele 30,36 kWp południe 35 stopni dwustronne -

30827 kWh - częsta "dyskoteka" włącz-wyłącz
33569 kWh - pierwszy magazyn 80 kWh - jeszcze czasem brakowało pojemności wiec panele "włącz-wyłącz"
34816 kWh - magazyn w sumie ponad 200 kWh - może kilkadziesiąt razy w roku panele "włącz-wyłącz"

Za chwilę będzie bateri ponad 320 kWh - więc obstawiam produkcję ponad 35000 kWh

Druga instalacja - 9,2 kWp dwustronne PIONOWO w osi PÓŁNOC-POŁUDNIE

Pierwszy pełny rok producji 9,31 MWh - bez zabawy "włącz-wyłącz" nawet gdy nie była podłączona do magazynu w ramach testów

View attachment 26954

View attachment 26955
Ten ostatni wykres - rewelacja, tę "ładniejszą" stronę paneli masz na wschód, czy to różnica wynikająca tylko z temperatury? Mógłbyś wrzucić jakieś zdjęcia z realizacji tej instalacji? To jest płot, czy jak to jest zamontowane? Na czyim systemie?

adamusek

Posiadacz elektryka
Panele 30,36 kWp południe 35 stopni dwustronne -

30827 kWh - częsta "dyskoteka" włącz-wyłącz
33569 kWh - pierwszy magazyn 80 kWh - jeszcze czasem brakowało pojemności wiec panele "włącz-wyłącz"
34816 kWh - magazyn w sumie ponad 200 kWh - może kilkadziesiąt razy w roku panele "włącz-wyłącz"

Za chwilę będzie bateri ponad 320 kWh - więc obstawiam produkcję ponad 35000 kWh

Druga instalacja - 9,2 kWp dwustronne PIONOWO w osi PÓŁNOC-POŁUDNIE

Pierwszy pełny rok producji 9,31 MWh - bez zabawy "włącz-wyłącz" nawet gdy nie była podłączona do magazynu w ramach testów
Magazynu trochę zazdroszczę, może się kiedyś dorobię, masz Sofara + ev-es+aku z samochodu czy inne rozwiązanie ? ;)
Masz nowe zasady ? U mnie stare, aktualnie 3 instalacje wszystko na południe 6.2 na konstrukcji 35%, 8.2 na wiacie 15% i carport 8.2 15%.
Niedawno (tydzień temu) wyciąłem dwie choinki u sąsiadki, aby zlikwidować zacienienia nad carportem i zaczęły sie pierwsze wyłaczenia; tragedii nie ma, wyłącza się czasem jeden z falowników gdy brak poboru; auta troche ratują sytuację.
Zuzycia mam między 1200 a 1800kwh miesiecznie i jeszcze bez PC pow-woda (tylko klimy), produkcja listopad 667, grudzien 335kwh, styczeń 700 więc żaden magazyn nie pomoże, w pozostałe miesiące pewnie 150kwh spokojnie by wystarczył.
Produkcją trudno mi się chwalić bo 3 razy rozbudowywalem instalację (co roku) (jeszcze 2 panele dołoże na dniach) i nie ma przepracowanego pełnego roku; aczkolwiek dla zainteresowanych można podglądąć https://pvoutput.org/list.jsp?userid=102795
Swoją drogą polecam serwis, można sobie porównać wydajność z 1kwp instalacji itp.

Last edited:

Kierowca23

Posiadacz elektryka
Zaktualizowana statystyka rocznej produkcji PV na podstawie Waszych realnych danych z lat 2020-2024.
Zabawne, bo wychodzi że niezależnie od specyfiki instalacji (kąt, kierunek, podział na partycje), odchyłki średniorocznej produkcji od średniej ze wszystkich instalacji, nie przekraczają 10 % :unsure:
Czyli że nie ma sensu zbytnio kombinować z optymalizacją, obliczeniami, kątami pochylenia itp. :) byle tylko słońce świeciło w danym miejscu i nie było zacienienia !
1744463672341.png

Last edited:

Hue Zarri

Posiadacz elektryka
Dokładnie, raczej nie ma co sie mocno nad tym zastanawiać. Stawiasz, byleby nie na półnoć i śmiga.

Co do magazynu sam organizuje sobie teraz 80kWh, chciałbym odłączyć się na 8 miesiecy kompletnie od grida i wyeleminowac cwu z gazu. Szukam opini tych ktorzy maja podobne rozwiązanie.

adamusek

Posiadacz elektryka
Dokładnie, raczej nie ma co sie mocno nad tym zastanawiać. Stawiasz, byleby nie na półnoć i śmiga.

Co do magazynu sam organizuje sobie teraz 80kWh, chciałbym odłączyć się na 8 miesiecy kompletnie od grida i wyeleminowac cwu z gazu. Szukam opini tych ktorzy maja podobne rozwiązanie.
chyba najtaniej aku z elektryka np. EV6 77kwh (16-20k) +ev-bpm + falownik wysokonapięciowy (polecane Sofary HYD), zresztą gotowe zestawy krążą po OLX mozna ceny podglądnąć.

Kierowca23

Posiadacz elektryka
chyba najtaniej aku z elektryka np. EV6 77kwh (16-20k) +ev-bpm + falownik wysokonapięciowy (polecane Sofary HYD), zresztą gotowe zestawy krążą po OLX mozna ceny podglądnąć.
Elektryka prosta. Ale jak to się stawia w praktyce?
Dźwig jest potrzebny, wyciągarka, jakiś wózek widłowy, czy może przychodzi podzielone na mniejsze moduły o wadze którą da się ogarnąć?
To nie żart - kompletny akum z BEV (konserwa) przecież waży ~300kg :(

nabrU

Moderator
Magazyny po 300 czy 200kWh??? I to wszystko do użytku domowego???

Młody

Follow the White Rabbit

Strona ma znaczenie. Teściu ma grunt na południe, ja dach zachód. On ma produkcję w tym roku dwa razy większą ode mnie. Z drugiej strony jemu najwięcej produkuje jak nie ma go w domu i nie może wykorzystać. Jak porównywaliśmy w tych samych godzinach popołudniowo-wieczornych to relacja była taka u niego 0,3kWh u mnie ponad 3kWh, u niego 0,02kWh u mnie 1,1kWh. Warto dostosować produkcję do szczytowej autkonsumpcji zamiast oddawać za grosze czy walczyć z wyłączeniami.

arnoldd

Posiadacz elektryka
Ten ostatni wykres - rewelacja, tę "ładniejszą" stronę paneli masz na wschód, czy to różnica wynikająca tylko z temperatury? Mógłbyś wrzucić jakieś zdjęcia z realizacji tej instalacji? To jest płot, czy jak to jest zamontowane? Na czyim systemie?
IMG_20250412_162550.jpg
Pierwsz instalacja - południowa - też na bifacjalach i z tąd może ta produkcja rzędu 1,2 MWh z 1 kWp na rok

Falowniki FOX-es 2x15kW

IMG_20250412_162636.jpg
Możliwe że są trochę nie w osi N-S

Falownik DEYE 10kW
Bedzie dokładane jeszcze około 4kWp żeby wykorzystać całą moc falownika. W tej chwili dochodzi do 7kW produkcji w szczycie

IMG_20250412_162705.jpgIMG_20250412_162738.jpg

Pierwszy magazyn - 20kW mocy z możliwością modułowej rozbudowy do 50 i 80 kWh użytecznej pojemności - baterie NMC -
Zabezpiecza mi pracę wyspową w razie braku sieci

IMG_20250412_162817.jpg
Drugi na VICTRONACH - 30kW i 90 kWh użytecznej pojemności - po świętach wjeżdża następne 120 kWh (miejsce jeszcze zostanie na jakieś 150 - 200Kwh)

Masz nowe zasady ?
Tak - odrazu przechodziłem też na rozliczenie godzinowe

Czy 200kWh baterii starczy ci na zimowe miesiace? Jakie masz srednie zapotrzebowanie?
Moje dzienne zużycie to około 100kWh zimą i prawie 200 latem

Co do magazynu sam organizuje sobie teraz 80kWh, chciałbym odłączyć się na 8 miesiecy kompletnie od grida
A po co sie odłączać ????????
chyba najtaniej aku z elektryka
Ten drugi magazyn był kalkulowany też w opcjii "używane aku z auta" - na nwych bateriach wyszedł jakieś 5-6% drożej - stwierdziłem że nie warto kombinować

Magazyny po 300 czy 200kWh??? I to wszystko do użytku domowego???
Zdefinuj "użytek domowy" :)