Blackout w Hiszpanii i Portugalii. To co ładujemy dzisiaj do pełna?

Kto z was trzyma paliwo w kanistrach?

• Total voters
    70

Grzesiek

Pionier e-mobilności
Nie wydaje mi się aby to potrwało z tydzień.
Duzo hałasu, bo hałas jest dochodowy dla głównych mediów. Co poradzić.
Tak jak przy covid, to właśnie straszenie było największym utrapieniem.
Wojna na Ukrainie też początkowo tak była przedstawiana, straszenie rozlaniem się konfliktu.

Strach to najlepsza metoda na kontrolę i dochody dla wielu branż.

Jednak być może tu ktoś ma rację. :) Zobaczymy, ale weźmy to na chłodno ;) My możemy.

eSUBA94

Posiadacz elektryka
Nie wydaje mi się aby to potrwało z tydzień.
Duzo hałasu, bo hałas jest dochodowy dla głównych mediów. Co poradzić.
Tak jak przy covid, to właśnie straszenie było największym utrapieniem.
Wojna na Ukrainie też początkowo tak była przedstawiana, straszenie rozlaniem się konfliktu.

Strach to najlepsza metoda na kontrolę i dochody dla wielu branż.

Jednak być może tu ktoś ma rację. :) Zobaczymy, ale weźmy to na chłodno ;) My możemy.
w sumie racja
pamiętam pierwsze straszenie covidem gdzie media sobie dopowiedziały że rządy będą zamykać miasta - efekt? widziałem fotki z lidlów np. w Warszawie - CAŁY LIDL BYŁ PUSTY, WYCZYSZCZONY PRZEZ LUDZI - wykupili każdą rzecz, nawet lody czekoladowe z zamrażalki! serio
wykupiono też wszstkie leki typu gripex ibuprom - tak bo według niektórych połknięcie całego listka tabletek uleczy...

tutaj można zarobić na bateriach, powerbankach, używanych panelach słonecznych oraz na AGREGATACH

Grzesiek

Pionier e-mobilności
OFFgridy i agregaty bedą na topie.
Wszystkie balkonowe i UPSy :) podejrzewam, że wielu już zerkneło na ogłoszenia. Tak profilaktycznie.
Co tak naprawdę nie jest czymś złym. Normalny zdroworozsądkowy odruch.
Sam miałem podobny bodziec w Covidowych czasach z moim offgrid. Jednak tak czy siak go chciałem, ale kopniak był potrzebny. Bo ja mam WSZYSTKO na prąd, woda, ścieki i rolety. Nie uśmiechało mi się obudzić rano w ciemności.
A teraz tygodniowy blackout oglądał bym z 🍿 przy dłuższym - martwił bym się o zdrowie czy życie.

nabrU

Moderator

A te agregaty to na co są? Na powietrze, wodę ze strumienia czy może coś innego? Bo chyba nie na paliwo...

A, i o EV z V2L zapomniałeś ;) Takie 50kWh to na kilka dni może starczyć albo i na dłużej jak doładowywane z solarów.

eSUBA94

Posiadacz elektryka
Wszystkie balkonowe i UPSy :) podejrzewam, że wielu już zerkneło na ogłoszenia. Tak profilaktycznie.
Co tak naprawdę nie jest czymś złym. Normalny zdroworozsądkowy odruch.
Sam miałem podobny bodziec w Covidowych czasach z moim offgrid. Jednak tak czy siak go chciałem, ale kopniak był potrzebny. Bo ja mam WSZYSTKO na prąd, woda, ścieki i rolety. Nie uśmiechało mi się obudzić rano w ciemności.
A teraz tygodniowy blackout oglądał bym z 🍿 przy dłuższym - martwił bym się o zdrowie czy życie.

typowy ebay dzisiaj w Hiszpani :)
1745861745383.png

Grzesiek

Pionier e-mobilności
A te agregaty to na co są? Na powietrze, wodę ze strumienia czy może coś innego? Bo chyba nie na paliwo...
A czy przy blackoutach paliwo wyparowuje? Te w karnisterkach? Pół roku tam w dobrej kondycji leży a nawet więcej jeśli coś do niego dodasz.
A, i o EV z V2L zapomniałeś ;) Takie 50kWh to na kilka dni może starczyć albo i na dłużej jak doładowywane z solarów.
Tak, może. Ale nie widzę w tym sensu póki co. Jedynie do jakiś wycieczek i domków na odludziu.

Bronek

Pionier e-mobilności

Ja mam na bezyne i LPG i 3 ,2 KW malutki agregacik (to do kampera gdyby mnie w dzicz poniosło ale do chaty sie nadaje .
Butle mam też takie do tankowania i póki będzie dystrybucja .
Skoro na Ukrainie dają radę życia w zimie , to w takiej Hiszpanii tym bardziej .Ino nie som nawykli bidoki

nabrU

Moderator
A czy przy blackoutach paliwo wyparowuje? Te w karnisterkach? Pół roku tam w dobrej kondycji leży a nawet więcej jeśli coś do niego dodasz.

A trzymasz paliwo w kanistrach 'na czarną godzinę' w domu? Uruchomiłem sondaż, możesz zagłosować ;)