Blackout w Hiszpanii i Portugalii. To co ładujemy dzisiaj do pełna?

Kto z was trzyma paliwo w kanistrach?

• Total voters
    69

daniel

Señor Meme Officer
Ja trzymam 40l i zużywam mniej więcej w ciągu dwóch lat w kosiarce i potem znowu trzymam, teraz pewnie 30l zatankuje na dwa kanistry bo łatwiej nalewać
:oops:
Jakieś ogromne przebiegi robi ta kosiarka. Mi tam 2*5Ah przy 18V skosi ogródek dwa albo trzy razy.

consigliero

Pionier e-mobilności
U nas jest tylko takie rozwiązanie, kuchenka turystyczna i motocykl w którym jest paliwo
IMG_6789.jpeg

boa

Posiadacz elektryka
V2L z BEV wystarczy na lodówkę, telefony i dużo więcej, a do gotowania boczny palnik grilla gazowego i sam grill - nie trzeba nawet inwestować w magazyn energii, jeśli nie zakłada się blackoutu trwającego tygodniami. Dobrze myślę?

Grzesiek

Pionier e-mobilności
A trzymasz paliwo w kanistrach 'na czarną godzinę' w domu? Uruchomiłem sondaż, możesz zagłosować ;)
tak, do kosiarki. Bo póki co nie mam jak przetestować Luby czy Worxa na moim terenie. Więcej mi nie trzeba. Kupuje do 15l raz na sezon.

A dziś ładna produkcja, niestety musiałem z rana odpalić doładowanie auta, bo nie miałem sumienia robić tego na wieczór i zostawić 100% Więc poświęciłem mniejsze zło, bo magazyn nie wystaczył na pełne doładowanie.
Gdyby był blackout to spokojnie system by sobie poradził. 30% w rezerwie było.
Poza tym mam gigantyczną autokonsumpcję nawet bez samochodów. Te wysokie zielone słupki do ładowarka do auta.

Attachments

• Zrzut ekranu 2025-04-28 202717.jpg
    Zrzut ekranu 2025-04-28 202717.jpg
    114,6 KB · Liczba wyświetleń: 26
Last edited:

nabrU

Moderator
U nas jest tylko takie rozwiązanie, kuchenka turystyczna i motocykl w którym jest paliwo

JetBoil też gdzieś jest z zapasowym kartuszem, ale moto wypadałoby mi zatankować ;)

PXL_20250428_180537477.jpg

Ronin78

Posiadacz elektryka
Poza tym to mam też lekko 10m3 drzewa, też magazyn energii 😆

Ps. Przy awarii pieca gazowego zimą, koniec grudnia i był problem z fachowcem, miałem testowo "blackout" i na tym można było i ugotować i zagrzać wodę do wanny i ogrzać znaczną część domu, oby nie musieć, ale coś da się przeżyć. 170kg żeliwa, jak się nagrzeje to jak lokomotywa.

Attachments

• Screenshot_20250428-210827.png
    Screenshot_20250428-210827.png
    1,3 MB · Liczba wyświetleń: 20
Last edited:

Bronek

Pionier e-mobilności
To jest tak jak kiedyś spadł duży šnieg w zimie i Redaktorka TV znalazła kobitkę z Białegostoku chyba, aby przedstawić rozmiar tej tragedii
Babka była załamana bo od rana czeka na służby miejskie aby jej wjazd do garażu odsiniezyli .Przez ten śnieg spóźniła sie do pracy . Cały dzień pokazywali...
Tak i tu pół dnia mieli temat ...

daniel

Señor Meme Officer
No paliwa płynne w razie W jesteś w stanie ręczną pompą wypompować ze zbiorników na stacji paliw.
Chyba musiałbyś zagrozić bronią obsłudze stacji.

1745869810286.png