Blackout w Hiszpanii i Portugalii. To co ładujemy dzisiaj do pełna?

Kto z was trzyma paliwo w kanistrach?

• Total voters
    70

Michal

Moderator

consigliero

Pionier e-mobilności
Osobiście idę w kierunku aby dołożyć magazyn i falownik aby mieć taki awaryjny generator. Temu będzie służyć miedzy innymi nowy garaż

adamusek

Posiadacz elektryka
Jeśli ktoś co dzień dotankuje do pełna, bo kto wie, następnego dnia może będzie blackout i stacja nieczynna, to się lekarz pewnej specjalizacji zainteresuje ;) A tak normalnie przecież nikt nie ma zawsze pełnego baku, więc… chyba podobnie jak BEV. Tylko że BEV naładujesz z PV off grid nawet w domu, doładujesz z agregatu czy magazynu energii. A z paliwem jak się ludzie rzucą na stację bez prądu, to cóż…
akurat ja hołduję zasadzie ABC (Always Be Charged - moje auta zawsze są blisko 100%)

Bronek

Pionier e-mobilności
Tylko schron , bo 300km ucieczki elektrykiem to moze być za mało...
Schron ale z garażem aby V2L było przydatne .
Teslą tylko spier...my , co prawda bez sensu ale nie damy się od razu unicestwić , tylko na raka za parę lat umrzemy lub dzieci będą miały trzy nogi. Zawsze coś

Bronek

Pionier e-mobilności
Mozna sobie dworować (jak ja) ale jednak w dobie wojen , zmian klimatu , trzęsień ziemi przynajmniej warto o takim zagrozeniu pomyśleć, ze może być i co wtedy ?
Niby mam z dwie konserwy i kilka butli gazu , kampera pod parą, ale kasa jest na koncie , zlota za wiele nie mam , żona wiekowa nie nadaje się na bieżące oplaty w formie barteru ...Sam nie jestem atrakcyjny ...
Jedynie co pocieszające , że z każdym rokiem co raz mniej będę tracił. Dlatego radzę korzystać z dnia...i jak czytam , że kupię elektryka jak będzie on miał 200 kwh baterii i 1000km zasiegu , to wg mnie szkoda straconego czasu .
Za kilka lat może już nie być w ogóle ev a konie zostaną zjedzone.

mALEK

Pionier e-mobilności
czyli kopac juz samemu dol, polozyc sie w nim i powoli sie samemu zasypwywac, aby zdazyc i nie robic problemu innym? :unsure:
jak ma byc "koniec swiata", to jakie ma znaczenie czy bedzie to jutro, czy za tydzien? :D

btw. polecam "Don't Look Up" z 2021r. :ROFLMAO: