Ford Explorer

Esiak

Fachowiec
Zapewne chodzi mu o dane o jeździe (średnia prędkość, przebyta odległość, średnie zużycie energii). W VAGu jest tak, że jeśli między uruchoniemi pojazdu minęło mniej niż 2h, to zlicza średnie z wszystkich tych przejazdów... To jest dobre jak jedziesz gdzieś w trasę i masz jakieś przystanki np...

Esiak

Fachowiec
Patrzyłem na konfigurator Forda i przy zakupie wersji standard można wybrać opony całoroczne. Ale w tej wersji są mniejsze koła.
Nie ma tego dla wersji premium oferowanej w programie Ambasador.
Może dealer, ale musiałby sprowadzić nowe opony całoroczne, a te upłynnić.
Diler raczej nie pomoże, samochód jest arvala i trzeba oddać na takich jakich go dostali...

robik130

Wkrótce Ford Explorer 77 KWh RWD
Zapewne chodzi mu o dane o jeździe (średnia prędkość, przebyta odległość, średnie zużycie energii). W VAGu jest tak, że jeśli między uruchoniemi pojazdu minęło mniej niż 2h, to zlicza średnie z wszystkich tych przejazdów... To jest dobre jak jedziesz gdzieś w trasę i masz jakieś przystanki np...
Możliwe, tak mam w benzynowym Passacie B8. Chyba wszystkie VW tak mają. A przecież ten Explorer bazuje na VW.

qqror13

Zadomawiam się
Możesz wyjaśnić o co chodzi "od uruchomienia"? Jeszcze nie mam Explorer, ale chciałbym wiedzieć co to znaczy ;)
Przepraszam za skrót myślowy.

Licznik przebiegu, średniego zużycia energii itd ma 3 tryby:
- długoterminowy, które pokazuje dane zbiorczo i można go wyzerować,
- od ładowania, który pokazuje dane od ostatniego ładowania (nie tylko do 100%),
- od uruchomienia, który pokazuje dane od ostatniego uruchomienia auta.
I ta ostatnia funkcja do wczoraj działała tak, że po zatrzymaniu i opuszczeniu pojazdu i potem ponownym uruchomieniu dane były narastająco. Był timer chyba 2 godzinny pamiętający poprzednie dane, więc podróż z krótkimi postojami była zliczana narastająco (nawet, jeśli było w międzyczasie ładowanie). Oczywiście można było zrobić reset wartości. A teraz każde wyłączenie i opuszczenie pojazdu zeruje ten licznik, co jest bardzo niepraktyczne.
Mam nadzieję, że to szybko załatają.

Wczoraj była też aktualizacja softu infotainment, ale wydaje mi się, że to aktualizacja serwisowa związana z aku 12V popsuła działanie funkcji „od uruchomienia”.

Daras

Nowy na Forum
Przepraszam za skrót myślowy.

Licznik przebiegu, średniego zużycia energii itd ma 3 tryby:
- długoterminowy, które pokazuje dane zbiorczo i można go wyzerować,
- od ładowania, który pokazuje dane od ostatniego ładowania (nie tylko do 100%),
- od uruchomienia, który pokazuje dane od ostatniego uruchomienia auta.

Wczoraj była też aktualizacja softu infotainment, ale wydaje mi się, że to aktualizacja serwisowa związana z aku 12V popsuła działanie funkcji „od uruchomienia”.
Dzięki za odpowiedź. Teraz wszystko jasne. Swoją drogą zastanawia mnie ten aku 12v. Dużo producentów, a raczej ich auta, mają problemy z tym aku 12v. A może to dotyczy tylko VW i pochodnych?

Szaruś

Peugeot e208, 10.2022
Czy ktoś się orientuje, czy 8-letni okres gwarancji i darmowych przeglądów serwisowych jest przypisany do pojazdu czy tylko do pierwszego właściciela? Ja się np. zmieni właściciel po 2-3 latach, to nowy właściciel ciągnie dalej tę rozszerzoną gwarancję i darmowe przeglądy?

Esiak

Fachowiec
Czy ktoś się orientuje, czy 8-letni okres gwarancji i darmowych przeglądów serwisowych jest przypisany do pojazdu czy tylko do pierwszego właściciela? Ja się np. zmieni właściciel po 2-3 latach, to nowy właściciel ciągnie dalej tę rozszerzoną gwarancję i darmowe przeglądy?
jak liczysz na te explorery za 2 lata z arvala, to niestety one nie mają ani 8 letniej gwarancji, ani darmowych serwisów.... 🤪

Esiak

Fachowiec
Ale te obecne, które mają 8 letnią gwarancję i przeglądy, mają je przypisane do pojazdu...