Teslą / elektrykiem do Berlina.

Gingol

Fachowiec
Czy coś się zmieniło w zakresie wjazdu elektrykiem do Berlina? W przypadku samochodu spalinowego sprawa jest prosta - plakietka ekologiczna Umweltzone i tyle.

Jak to wygląda w przypadku elektryków? Są też niebieskie naklejki poza zielonymi. Czy ktoś ostatnio ogarniał sobie ten temat i może się pochwalić co obecnie jest wymagane i gdzie najlepiej zaopatrzyć się w naklejkę tak aby była "legitna" i dotarła szybko do adresata?

piotrpo

Pionier e-mobilności
Trochę uzupełnię.

Jadąc ze Szczecina dobry dojazd i fajny parking jest tutaj:

• Gratis, to uczciwa cena za parking ;)
  • Około 100m do S-Bahn.
  • Potrzeba biletu na strefy A+B, można kupić w automacie na peronie, płatność kartą (co w Niemczech nie jest tak oczywiste jak u nas, ale Berlin chyba jest już lepszy). Bilet trzeba skasować przed wejściem do pociągu. Są też jakieś bilety turystyczne, z wstępem gdzieś tam.
  • Odpalasz google maps w telefonie, przełączasz nawigację na komunikację miejską i w drogę. Do ichniego metra (U-Bahn) nasz 1 przystanek.
  • Nie potrzeba żadnych naklejek, bo parking poza ichnim SCT. Dla mnie był to akurat warunek, bo spontaniczny wyjazd w weekend.
  • W centrum stacje metra są naprawdę blisko wszystkiego co chciałbyś zobaczyć. Przejazdy komunikacją publiczną ogarniesz znacznie szybciej niż szukanie miejsc parkingowych.

ELuk

Pionier e-mobilności
Od lat jeżdżę do Berlina i wjeżdżam do Umwelt Zone różnymi autami, bez naklejki, nawet parkuje przez noc na Kudamm i jeszcze nigdy nikt się nie czepiał.
Mam też auto z naklejką, ale akurat na Tesli jej nie mam.
Albo mam szczęście, albo aut z zagranicy się specjalnie nie czepiają, jak widać, że nowy.

KrzyCh

Pionier e-mobilności
Z tego co wiem, to:
1. Niebieska nie zastępuje zielonej tylko daje dodatkowe korzyści. Nic dziwnego, że w Berlinie nie wiedzą o niebieskiej, bo dedykowana jest obcokrajowcom - https://www.dekra.pl/pl/e-nalepka-dla-aut-elektrycznych-niemcy/
2. Naklejki zielone najlepiej zamówić wcześniej podobnie jak inne “winiety” - na stronach lokalnego regulatora. Coś nie mogę znaleźć linku, ale odpowiedni Bundesamt tu https://gis.uba.de/website/umweltzonen/index.php.
Natomiast ja zwykle na ostatnią chwilę kupuję w Dekrze w PL - lista punktów: https://www.dekra.pl/pl/punkty-sprzedazy-nalepek-ekologicznych/. Podjeżdżam, pokazuję dowód, pan wypisuje nalepkę i inkasuje kilka dyszek.

Ja kupiłem zieloną przy okazji pierwszego wyjazdu do Niemiec, bo zielony dobrze się komponuje ze srebrnym kolorem nadwozia. 😉
Rozumiem jednak prawdziwych facetów, co wolą bez zabezpieczeń i nie ubiorą nic plastikowego 🙂.

nabrU

Moderator

Makus

Pionier e-mobilności
Z tego co wiem, to:
1. Niebieska nie zastępuje zielonej tylko daje dodatkowe korzyści. Nic dziwnego, że w Berlinie nie wiedzą o niebieskiej, bo dedykowana jest obcokrajowcom - https://www.dekra.pl/pl/e-nalepka-dla-aut-elektrycznych-niemcy/
Co innego twierdza na stronie berliniskiej strefy zielonego transportu:
Electric vehicles without combustion engine belong to emission group 4. Alternatively, foreign-registered electric vehicles can get a blue E-sticker according Annex 3a of the vehicle registration ordinance. By a general exemption order of Berlin, vehicles with this blue sticker can enter the low emission zone Berlin.
oraz:
Electric vehicles with a foreign registration that meet the requirements of § 2 of the Electric Mobility Act may drive in the low emission zone without a green sticker, if they are marked with a blue E-sticker in accordance with Annex 3a FZV.
Zabawne jest to, jak kazdy portal zajmujacy sie sprzedaza tych naklejek (lacznie z dekra.pl) alarmuje, ze niebieska nie zastepuje zielonej. Ciekawe jaki maja w tym interes ;)
W Berlinie zastepuje. Innych stref w DE nie moglem znalezc (testowo wpisalem hamburg), moze ktos bardziej "lokalny" pomoze znalezc info dla innych miast czy niebieska zwalnia z zielonej.

Last edited:

Gingol

Fachowiec
Pominę już fakt, że żyjemy w czasach AI, a ci dalej oczekują naklejania szkaradztw na szybę, jakby nie można było tego załatwić zdalnie, a rejestr prowadzony byłby na podstawie nr rejestracyjnych. Szacun!