Teslą / elektrykiem do Berlina.

planzero

Fachowiec
w ogóle przecież oni też mają blachy z oznaczeniem E dla EV więc mogliby sobie chyba darować te naklejki...
ostatnio byłem 2 lata temu swoim EV i nie ogarnąłem na czas naklejki. Pod hotel podjechałem normalnie, ale już na noc zawiozłem auto na parking poza strefą. Jak wyżej pisali inni, w Berlinie jest doskonała komunikacja zbiorowa, można olać auto zupełnie. My jadąc z Wrocławia parkujemy tu https://maps.app.goo.gl/TFguFLXDSbSnYK267 - trochę daleko, ale ja lubię pociągi więc mi się podoba

w mieście stawałem ostatnio tu na noc https://maps.app.goo.gl/bLFEj8Xf8w7LpdC38

Makus

Pionier e-mobilności
Pominę już fakt, że żyjemy w czasach AI, a ci dalej oczekują naklejania szkaradztw na szybę, jakby nie można było tego załatwić zdalnie, a rejestr prowadzony byłby na podstawie nr rejestracyjnych. Szacun!
Tym bardziej, ze europejskie systemy sa chyba w jakims tam stopniu zintegrowane. I sprawdzenie czy dane auto powinno byc dopuszczone nie powinno zajac wiecej jak kilka sekund.

nabrU

Moderator
Pominę już fakt, że żyjemy w czasach AI, a ci dalej oczekują naklejania szkaradztw na szybę, jakby nie można było tego załatwić zdalnie, a rejestr prowadzony byłby na podstawie nr rejestracyjnych.

Tak jest w strefach LEZ (Low Emission Zones) w UK. Skanują rejestrację za pomocą kamer ANPR (Automatic Number Plate Recognition) i sprawdzają sobie w bazie danych czy samochód jest OK czy nie.

Samemu (w razie wątpliwości) też można sobie sprawdzić online (jeśli samochód ma brytyjską rejestrację):

1747218738549.png

Niestety nie działa to tak z zagranicznymi pojazdami.

Gingol

Fachowiec
Niestety nasi przyjaciele po niemieckiej stronie są wciąż na bakier z takimi tematami i nie zanosi się aby cokolwiek w tym temacie miało się wkrótce zmienić. Niektóre rozwiązania, których uparcie się trzymają przypominają mi wciąż podróże z lat 90-tych w ich rejony...

Ze swojej strony, jako kogoś kto już kilka razy Berlin odwiedził polecam hotel RIU Plaza. Darmowy parking w cenie (parking jest na wyższym piętrze, zadaszony, dzięki czemu nie ma szans aby przypadkowe tałatajstwo kręciło się po nim), hotel w bardzo dobrej lokalizacji, pobierając ich appkę RIU ceny są zazwyczaj lepsze niż na booking. Swoją drogą, jak masochista, z pełną premedytacją kręcąc się po mieście zawsze korzystałem z publicznych miejsc parkingowych i nie stwarzało mi to większych trudności. Tutaj zawsze sprawdzała się appka "EasyPark" za pomocą której uiszczałem zapłatę za parkowanie.

krzysiekwaw

Zadomawiam się
w ogóle przecież oni też mają blachy z oznaczeniem E dla EV więc mogliby sobie chyba darować te naklejki...
ostatnio byłem 2 lata temu swoim EV i nie ogarnąłem na czas naklejki. Pod hotel podjechałem normalnie, ale już na noc zawiozłem auto na parking poza strefą. Jak wyżej pisali inni, w Berlinie jest doskonała komunikacja zbiorowa, można olać auto zupełnie. My jadąc z Wrocławia parkujemy tu https://maps.app.goo.gl/TFguFLXDSbSnYK267 - trochę daleko, ale ja lubię pociągi więc mi się podoba

w mieście stawałem ostatnio tu na noc https://maps.app.goo.gl/bLFEj8Xf8w7LpdC38
na tym parkingu można wiele stracić w swoim aucie ;)

planzero

Fachowiec
znajomi stracili tam koła od toyoty w ciągu dnia, auta na polskich blachach są często rysowane/urywane lusterka.
po wiecej - zobacz sobie zdjęcia dodane w pinezce googla.
ciekawe! To jakieś totalne zadupie, myślisz że psychole specjalnie wpadają polskie auta niszczyć? Pytanie, czy statystycznie to wyraźnie gorzej wygląda niż gdzieś w mieście. Na pewno w centrum miasta trudniej po cichu coś odkręcić... na pewno 2 razy pomyślę zanim tam znów pojadę :)

Makus

Pionier e-mobilności
ciekawe! To jakieś totalne zadupie, myślisz że psychole specjalnie wpadają polskie auta niszczyć? Pytanie, czy statystycznie to wyraźnie gorzej wygląda niż gdzieś w mieście. Na pewno w centrum miasta trudniej po cichu coś odkręcić... na pewno 2 razy pomyślę zanim tam znów pojadę :)
Chyba, że pojedziesz odkręcać koła. Podobno dobra miejscówka, jedź bez zastanowienia :ROFLMAO:

krzysiekwaw

Zadomawiam się
No na takich parkingach właśnie najbardziej kradną. Na zadupiu. A czy pl bardziej? Nie wiem

Najnowsze dyskusje