MarcinIKS

Zadomawiam się
Np. W Skodzie w najmie dla osoby fizycznej w przypadku szkody całkowitej umowa po prostu wygasa i nikt nie jest nic nikomu winien. Także polecam sprawdzić zapisy konkretnego leasingu / najmu
A jest coś takiego jak ubezpieczenie wkładu własnego w takim najmie? Bo tu klasyczny GAP raczej nie zadziała chyba. Bo to musiałbym wykupić ja na właściciela VWLeasing? I co potem w przypadku kradzieży czy szkody całkowitej?

Szan

Nowy na Forum
od zabezpieczenia kwoty na fakturze jest polisa GAP ktora doplaca roznice miedzy wartoscia auta w dniu szkody a wycena z dnia zakupu

zalezy jak lezy, jak bylo zawirowanie na rynku aut to niektorzy po 2-3 latach w ubezpieczalni dostawali wieksze wyceny samochodu niz w dniu zakupu takze ten, ale ten okres chyba juz minal
Jasne, rozumiem. Ale zakładając sytuację normalną, czyli brak jakichś dużych wzrostów cen, to np płacę 50k wkładu własnego na auto 150k. Jest szkoda całkowita w pierwszym roku, AC wypłaca leasingodawcy 150k. Ale mają już moje 50k wpłaty. Co wtedy?

SokolEV

Posiadacz elektryka
Jasne, rozumiem. Ale zakładając sytuację normalną, czyli brak jakichś dużych wzrostów cen, to np płacę 50k wkładu własnego na auto 150k. Jest szkoda całkowita w pierwszym roku, AC wypłaca leasingodawcy 150k. Ale mają już moje 50k wpłaty. Co wtedy?

Powinni zabrać kwotę pozostałą do spłaty i resztę Ci oddać. Nie wiem jak z odsetkami, czy liczą sobie sumę pozostałych rat + wykup, czy może jakoś inaczej. Teoretycznie płacenie odsetek w takiej sytuacji (czyli sumy rat) nie ma sensu i powinni zabrać sam kapitał.

Bandtio83

Posiadacz elektryka
z tego co dowiadywałem się w Skodzie to jest to inaczej. W przypadku szkody całkowitej np w 8 miesiącu to zostajesz bez auta ale kontrakt trwa, tzn z ubezpieczenia AC spłacane są raty aby projekt trwał. Dzięki temu nie musisz oddać dotacji (oni tak to wymyślili, myślę że mają prawników itp i takie działanie jest oki), oczywiście jesteś w plecy VAT bo jego z dotacji nie odzyskasz (a ile VAT możesz odliczyć to już indywidualna sprawa).
Podobno w Arval zwracają kasę - taką informację otrzymał jeden diler od opiekuna w Arval, ale ja na to dokumentów nie widziałem.

tlisek

Tomek
No albo sytuacja jak powyżej ze Skody - nic nikomu nie jest winien ale wkład własny wtedy tracę cały..?

Dopytam w sumie, jestem jeszcze przez podpisanie umowy ale z draftu wynika że wkład przepada. Swoją drogą w regulaminie programu NaszEauto znalazłem:

W przypadku kradzieży lub szkody całkowitej dofinansowanego pojazdu, dopuszcza się ponowne jednokrotne ubieganie się o dofinansowanie kolejnego pojazdu elektrycznego przez tego samego OOW.

strusio8

Zadomawiam się
bez auta ale kontrakt trwa, tzn z ubezpieczenia AC spłacane są raty aby projekt trwał. Dzięki temu nie musisz oddać dotacji (oni tak to wymyślili, myślę że mają prawników itp i takie działanie jest oki), oczywiście jesteś w plecy VAT bo jego
Brzmi to dziwnie zwłaszcza że przez cały czas projektu musisz dysponować autem oklejonym zgodnie z umową (trzymasz ten wrak przed domem?) i w dowolnym momencie być w stanie to pokazać kontrolerowi...