Które modele z free SUC sa warte uwagi?

Michciu94

Zadomawiam się
Witam

Od pół roku jestem użytkownikiem Tesla 3 AWD LR z 2021 i moją uwagę zwróciły Tesle S z darmowymi SUC.

Na które roczniki i wersje warto zwracać uwagę i w jakiej cenie? Jak te modele technologicznie mają się do M3 z 2021? Prędkość ładowania nie jest istotna.

Michciu94

Zadomawiam się
Tylko że jest sporo odmian i które technologicznie/awaryjnie są okey? Podobno najlepsze są S90D z końca 2016 bo mają nowe komputery ale cenią się za nie ok. 120tys, a z kolei modele S85 z 2014 można dostać za ok. 60tys.

walik22

Zadomawiam się
S90D 2016-2017 to najlepszy wybór z darmowym ładowaniem i da się kupić za 100k

Last edited:

walik22

Zadomawiam się
tak ale po serwisie możesz jeździć kilka lat za darmo

zibizz1

Pionier e-mobilności
Jako były posiadacz TmS90D z końca 2016 mogę napisać, że koszt serwisu może być większy niż oszczędności z darmowego SuC.
100tys km po 250Wh/km średnio po 1.5zl to jest 37,5tys i z ~300h na ładowarkach

Z drugiej strony strata wartości na nowym aucie jest większa niż koszt napraw starego + strata wartości starego.

Michciu94

Zadomawiam się
A jak technologicznie itp ma się s90d z 2016-17 do Tesli Model 3 z 2022? Autopilot jest taki sam, kamery itp ?

karol.kar

Pionier e-mobilności
A jak technologicznie itp ma się s90d z 2016-17 do Tesli Model 3 z 2022? Autopilot jest taki sam, kamery itp ?
Tutaj porównanie np. mocy ładowań

Z tego co obserwuje na ładowarkach te model głównie mają ludzie "emeryci" i to tacy co im się nudzi w domu. Podróżują po Europie za free, ale czas postoju na SuC to prawie godzina. Nigdzie im się nie spieszy itd.
Też kiedyś myślałem, że przy moich podróżach byłaby to fajna opcja, ale czas ładowania dla mnie masakra.
Jak chcesz się poczuć jak to jest stać długo to podjedź na jakiś SuC V2 - te były głównie pod te auta zrobione.
Osobiście wolę jednak zapłacić i mieć lepsze czasy podróży.
Technologicznie raczej przepaść w stosunku do TM3, szczególnie jak już masz z Ryzenem.
Nowe auta S/X z magazynu mają obecnie free SuC i takie bym chętnie przytulił.

KrzyCh

Pionier e-mobilności
Tesle z darmowym ładowaniem mają kilka wad, o których warto pamiętać:
1. Za kilka lat będą samochodami 15-20 letnimi.
2. Ładują się wolniej (i bezkosztowo dla właściciela), przez co okupują „godzinami” SuC wzbudzając tym sympatię u pozostałych posiadaczy Tesli.
3. W przyrodzie nie ma czegoś takiego jak darmowy lunch. Za darmowe ładowanie płacą pozostali posiadacze Tesli. Dlatego z entuzjazmem podpowiedzą Ci, co wybrać na darmowy lunch.
4. TM3 to zgoła odmienny pojazd od TMS/X. również technologicznie. Przesiadka tylko z powodu darmowego ładowania jest trochę jak pójście na zakupy do warzywniaka i kupienie piwa zamiast ziemniaków bo było w promocji.

Domyślam się, że argumenty 2 i 3 mogą Ci się wydać obce, ale mnie przekonują.