Pogłoski o Tesla Model 2 [link Chiny]

BigB00

Posiadacz elektryka
Chiński serwis Auto Sina twierdzi, że Tesla pracuje nad modelem "specjalnie dla Chin" kosztującym 160 000 RMB (ok. 92 tys. zł).
Miałby być opracowywany na platformie Modelu 3 jest zaprojektowany przez chińskie studio projektowe i posiadać zasięg ok 350-450km (NEDC?).

Tesla podobno już jest w trakcie opracowania jego wpływu na środowisko (Environmental Impact Assemsment - EIA) i zacznie testować ten model w drugiej połowie tego roku. Co prawda mowa tu o debiucie na targach w Kantonie, ale do tej pory swoje premiery Tesla robiła w USA, więc nie wiem skąd taki pomysł.

Na stronie pokazane są również renderingi. Mi przypominają skrzyżowanie ID.3 z Modelem 3:

Giacomo

Fachowiec
Respect za wyszukiwanie takich newsow :) , osobiscie to na "tu teraz" potrzeby to 3ka jest za duza , mniejsza z AWD ? - kto wie

jgal

Posiadacz elektryka
Mi się marzy Model 3, ale z klapą tylną podnoszoną razem z szybą (jak w Modelu Y), czyli w sumie stary dobry hatchback. To by było idealne dla Europy jako kolejny model z Berlina po TMY

BigB00

Posiadacz elektryka
Respect za wyszukiwanie takich newsow :) , osobiscie to na "tu teraz" potrzeby to 3ka jest za duza , mniejsza z AWD ? - kto wie
Ja też chętnie widziałbym mniejszą Teslę (segment C) bo Model 3 jest dla mnie za duży i za drogi :)
Najbardziej przyglądam się właśnie premierom w tym segmencie. I mimo wszystko jakoś najlepiej wygląda Kia e-Niro. Szkoda mi trochę ID.3 i jeszcze zobaczę jak to będzie z Megane-e.

Giacomo

Fachowiec
Ja też chętnie widziałbym mniejszą Teslę (segment C) bo Model 3 jest dla mnie za duży i za drogi :)
Najbardziej przyglądam się właśnie premierom w tym segmencie. I mimo wszystko jakoś najlepiej wygląda Kia e-Niro. Szkoda mi trochę ID.3 i jeszcze zobaczę jak to będzie z Megane-e.
Tak , zdecydowanie Renault , zawsze mi ich design odpowiada , poza tym wchodzi teraz Ioniq 5 z awd - moze byc hit

BigB00

Posiadacz elektryka
Tak , zdecydowanie Renault , zawsze mi ich design odpowiada , poza tym wchodzi teraz Ioniq 5 z awd - moze byc hit
Nie wiem czemu, ale mam dziwne przeczucie, że Ioniq 5 będzie drogi. Tak, wiem. To Hyundai. Może wersja 58kWh będzie jakoś rozsądnie wyceniona. Zobaczymy. Do premiery niedługo.