Muskizmy - czyli co Elon dzisiaj powiedział

Makus

Pionier e-mobilności
Weszliśmy w nową erę dezinformacji z drzwiami, pomyślałem, że warto podzielić się niektórymi ze złotych myśli Elona. Może powstanie kronika upadku, nie wiem tylko czy Elona czy Demokracji czy „tylko” USA.

Mądrość na dziś - Elon twierdzi, że USAID, organizacja pomocowa która pomagała w wielu biednych krajach zwalczać głód, leczyć uchodźców, etc. fundowała stworzenie COVID-19.

Attachments

• IMG_2511.jpeg
    IMG_2511.jpeg
    197,1 KB · Liczba wyświetleń: 166
  • IMG_2512.jpeg
    IMG_2512.jpeg
    81,3 KB · Liczba wyświetleń: 163

Michał spod Krakowa

Pionier e-mobilności
Aktywnie wpływać, a wypowiadać to bardzo różne rzeczy.
Specjalnie piszesz ogólnikami?
Finansowanie kampanii jest w USA legalne i normalne.
Protesty też są legalne nawet jak Musk chce ich organizatorów wsadzać do więzienia, a o tym jest artykuł.

Po drugie nazwanie protestów zastraszaniem jest bardzo naciąganą nadinterpretacją.
Nie było mowy o karaniu protestantów.
Natomiast celowe wzniecanie pożarów wykracza poza dopuszczalne formy protestu.

Młody

Follow the White Rabbit
Specjalnie piszesz ogólnikami?
Finansowanie kampanii jest w USA legalne i normalne.
Ok to podaj przykład inny niż Elon, kiedy to w USA jedna osoba wsparła kandydata: setkami milionów dolarów, własnymi social mediami na które wydała kilkadziesiąt miliardów dolarów, produkowała setki postów ws głosowania, organizowała loterie wśród wyborców gdzie nagrody były w wysokości 1 miliona dolarów, brała udział w wiecach itd

No i poza USA, ingerowanie w wybory w Kanadzie, Niemczech, Rumunii, Wielkiej Brytanii, itd jawne wspieranie w mediach, obrażanie publiczne czołowych polityków przeciwnej opcji...

Czy to jest to zwykłe "wypowiadanie" się prezesa CEO który nawet nie jest politykiem? Czy wpierdalanie się z brudnymi buciorami w demokrację, bo ja wiem lepiej i mam dużo kasy?

Nie było mowy o karaniu protestantów.
Natomiast celowe wzniecanie pożarów wykracza poza dopuszczalne formy protestu.
No właśnie on mówi o więzieniu dla organizatorów protestów, a protestów były setki w całym USA przy chyba 3 podpaleniach na parkingach Tesli.

Łapiesz różnicę w semantyce?

pawel pawel

Zadomawiam się
Ok to podaj przykład inny niż Elon, kiedy to w USA jedna osoba wsparła kandydata: setkami milionów dolarów, własnymi social mediami na które wydała kilkadziesiąt miliardów dolarów, produkowała setki postów ws głosowania, organizowała loterie wśród wyborców gdzie nagrody były w wysokości 1 miliona dolarów, brała udział w wiecach itd

No i poza USA, ingerowanie w wybory w Kanadzie, Niemczech, Rumunii, Wielkiej Brytanii, itd jawne wspieranie w mediach, obrażanie publiczne czołowych polityków przeciwnej opcji...

Czy to jest to zwykłe "wypowiadanie" się prezesa CEO który nawet nie jest politykiem? Czy wpierdalanie się z brudnymi buciorami w demokrację, bo ja wiem lepiej i mam dużo kasy?

No właśnie on mówi o więzieniu dla organizatorów protestów, a protestów były setki w całym USA przy chyba 3 podpaleniach na parkingach Tesli.

Łapiesz różnicę w semantyce?
A mi tu zakazali się wypowiadać politycznie.....jednak za to co tu napisałeś powinno być więzienie. To co ktoś mówi wspiera to opinia. Jeżeli masz rozum to wiesz jak zagłosować. To teraz masz w Polsce. Gdyby było jak piszesz i tak łatwo można było ludźmi manipulować to Trzas byłby już prezydentem. Na szczęście ludzie ich rodziny z PKP z Poczty Polskiej, powodzianie wiedzą na kogo głosować. I nie pisz mi że na terenach popowodziwych wygrał Trzask ...

umcus

Pionier e-mobilności
Urwali mi lusterko w fordzie. Czekam na reakcje CEO Forda.
I to taka zorganizowana akcja? Gdzie?! Naprawdę nie odróżniasz aktu przypadkowego pijaczka od zorganizowanej akcji? :)
Niedopuszczalne, żeby prezes Forda nie zainteresował się aktem wandalizmu dokonanego na samochodzie, który wyprodukował. Do tego fajnie jakby papież też potępił ten akt, a ONZ przegłosowało rezolucję.
Rozumiesz teraz absurd?
Acha, rozumiem. Takie coś (papież i onz) ma miejsce w przypadku Tesli? No to grubo, faktycznie. A nie, czekaj...

Nie źle tylko bez sensu jest taka gadka straszak, bo nie do niego należą decyzję w takich sytuacjach. Od tego są służby.
Ale to nie on decyduje, tylko właśnie służby. On tylko zapowiedział co się stanie (może). Odpowiednio wykorzystując odpowiednie środki w celu identyfikacji wandali.
Podobnie jak wszędzie. Natomiast on odnosi się głównie do "ludzi, którzy organizowali i finansowali protesty", a tym stwierdzeniem widać, że my cały peron odjechał.
Ok, masz prawo do swojego zdania.
Protesty też są legalne nawet jak Musk chce ich organizatorów wsadzać do więzienia, a o tym jest artykuł.
Protesty są. Niszczenie cudzej własności nie jest. Żeby była jasność - również w Polsce za niesubordynację "protestantów" odpowiada organizator, bo jego psim obowiązkiem jest zapewnić spokojny przebieg protestu.
Po drugie nazwanie protestów zastraszaniem jest bardzo naciąganą nadinterpretacją.
Tak sobie myślę, że nazywanie tego, co się tam miejscami odjaniepawliło, protestami, jest równie bardzo naciągana nadinterpretacją. To były zorganizowane akcje mające zastraszyć i uderzyć zarówno w CEO, jak co gorsza, w niewinnych ludzi - posiadaczy samochodów konkretnej marki.

Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia. Kali ukraść krowę - dobrze, Kalemu ukraść krowę - źle. Wybacz, ale jak ktoś spali mi samochód w ramach protestu, to w życiu nie machnę na to ręką "a *uj, to tylko protest". Skalę problemu widać nawet u nas - te całe zastanawianie się, czy ktoś nie uszkodzi samochodu jak się gdzieś wyjedzie. Ciekawe czemu ma to służyć? Przecież na pewno nie zastraszaniu ludzi i nie o przekaz "nie kupuj Tesli, bo źle się to dla ciebie skończy"? :)

Nazywajmy rzeczy po imieniu. Ja wiem, teraz wybory, polityka, moralność to rzecz względna, no ale są pewne granice. Zło jest złem :) To, że Elon jest wg Ciebie złym człowiekiem, nie daje prawa żadnemu półgłówkowi do demolowania czyjegoś samochodu.

Reasumując: masz problem z Elonem, że może sobie pozwolić na więcej niż większość ludzi i uchodzi mu to na sucho. I ja to nawet rozumiem, każdemu zdarza się być odrobinę zazdrosnym o różne rzeczy :)

Dobra, ja wypadam z wątku, teraz muszę się pokłócić z rodziną z Warszawy o to na kogo zagłosować :) To trochę żart, a trochę nie ;)

Młody

Follow the White Rabbit
A mi tu zakazali się wypowiadać politycznie.....jednak za to co tu napisałeś powinno być więzienie. To co ktoś mówi wspiera to opinia. Jeżeli masz rozum to wiesz jak zagłosować. To teraz masz w Polsce. Gdyby było jak piszesz i tak łatwo można było ludźmi manipulować to Trzas byłby już prezydentem. Na szczęście ludzie ich rodziny z PKP z Poczty Polskiej, powodzianie wiedzą na kogo głosować. I nie pisz mi że na terenach popowodziwych wygrał Trzask ...

Ale o co chodzi i co prezydent Warszawy ma wspólnego z PKP, PP i terenami zalanymi przez powódź?

Tak ludźmi niewykształconymi, którzy nie mają dostępu do alternatywnych informacji i nie mają zdolności do logicznej analizy można łatwo manipulować. Np można ich przekonać żeby wyrzucili 100 tys przez okno lub wmówić im, że najlepszym lekasrtwem na odrę jest witamina C.

daniel

Señor Meme Officer
Tak. Szwagrowi porysowali Superba, bo zaparkował na miejscu pod blokiem gdzie lokalsi ubzdurali sobie, że to są miejsca wyłącznie dla nich.
To rozumiem, że gdyby tam zaparkował Fiatem to by tego nie zrobili?
Acha, ale niewinny Elon może sobie wpływać na zmianę polityki państw?
Czy Elon robi to przemocą i zastraszaniem?
Praktycznie każdy baron medialny to robi tylko siedzi za biurkiem.

daniel

Señor Meme Officer
Proszę o konkret, a nie ogólnik. Nazwisko chociaż, finansowanie jest jawne to sobie sprawdzę.
Jakikolwiek? Murdoch? Soros? Bloomberg? Zuckerberg? Pierwsze nazwiska które przychodzą mi do głowy.
Czy chodzi Ci o takiego co zrobił "dokładnie" to co Musk? To pewnie takiego nie znajdziesz.
Przecież dawanie kasy na kampanię to jest typowa zagrywka każdego bogatego człowieka. Kupowanie polityków to wręcz obowiązek korporacji i najlepiej dać obu stronom.

Młody

Follow the White Rabbit
Jakikolwiek? Murdoch? Soros? Bloomberg? Zuckerberg? Pierwsze nazwiska które przychodzą mi do głowy.
Czy chodzi Ci o takiego co zrobił "dokładnie" to co Musk? To pewnie takiego nie znajdziesz.
Przecież dawanie kasy na kampanię to jest typowa zagrywka każdego bogatego człowieka. Kupowanie polityków to wręcz obowiązek korporacji i najlepiej dać obu stronom.
Żartujesz? Jakoś wszystko sobie tak łatwo racjonalizujesz bez głębszej refleksji.

Wiesz ile dają giganci? Po kilkaset tysięcy, a nie jak Elon kilkaset milionów. A jak już wymieniłeś Sorosa to dopisz jeszcze Reptilian.

To teraz, który z tych wyżej wymienionych dostał posadę i zarządza jak Musk?