Złącze mobilne + niebieski adapter czy Wall Connector

CyanAppl16

Posiadacz elektryka
Cześć,

Jak rozumiem, żeby ładować w domu z siły Teslę mam 2 możliwości od Tesli:
1) Złącze mobilne + niebieski adapter 16/32A
2) Wall Connector

Czy złącze mobilne wystarczy?
Jak rozumiem to tak i wall connector nie jest potrzebny.
Różnice to:
1. Złącze mobilne mogę podłączać sam bez konieczności wzywania instalatora.
2. Cena
3. Złącze mobilne będzie ładować auto około 2h dłużej.

arcykot

Zadomawiam się
Cześć,

2) Wall Connector

Różnice to:
2. Cena
3. Złącze mobilne będzie ładować auto około 2h
Gdzieś tu był post osoby która do WC zamiast na sztywno dołączyła końcówkę siłowa i ma takie jakby mobilne ale szybsze.
Ja mam siłowe gniazdo 400V i 16A także prędkość na mobilnym to by była chyba max 3kw także taka lipa trochę moim zdaniem 10h ładowania i dopiero 30kwh

wojtkow

Pionier e-mobilności
Cześć,

2) Wall Connector

Różnice to:
2. Cena
3. Złącze mobilne będzie ładować auto około 2h dłużej.
Zależy co rozumiesz przez "ładować z siły", bo ładowarka mobilna + niebieski adapter nadal daje tylko możliwość ładowania jednofazowego, z prądem maksymalnie 32A, ale pod warunkiem, że masz taką instalację i przyłącze w domu. Jak masz standardową taryfę i warunki przyłącza to odblokujesz nim 16A (na zwykłym gniazdu to jest 13A) i tyle, przyrost minimalny.

Wall Connector to ładowarka trzy fazowa, więc przyrost mocy ładowania (ergo i prędkości) jest znaczący.

Reasumując: mobilna + niebieski ma sens tylko gdy masz 32A, ale i tak jeżeli masz trzy fazy WC będzie lepszy.

CyanAppl16

Posiadacz elektryka
Zależy co rozumiesz przez "ładować z siły", bo ładowarka mobilna + niebieski adapter nadal daje tylko możliwość ładowania jednofazowego, z prądem maksymalnie 32A, ale pod warunkiem, że masz taką instalację i przyłącze w domu. Jak masz standardową taryfę i warunki przyłącza to odblokujesz nim 16A (na zwykłym gniazdu to jest 13A) i tyle, przyrost minimalny.

Wall Connector to ładowarka trzy fazowa, więc przyrost mocy ładowania (ergo i prędkości) jest znaczący.

Reasumując: mobilna + niebieski ma sens tylko gdy masz 32A, ale i tak jeżeli masz trzy fazy WC będzie lepszy.
Mam 3x400V 16A.
Z tego co mówi mi ChatGPT to ładowanie na takiej instalacji ładowarką mobilną zajmie około 7h.
Czy to są dobre wyliczenia?

Ok sam już widzę, że złe, znalazłem wszystko na stronie Tesli :) https://www.tesla.com/pl_pl/support/charging/mobile-connector
Dzięki za odpowiedź, wszystko jasne.

Myślę, że na początek złącze mobilne mi wystarczy, a Wall Connector zamówię ewentualnie w dalszej kolejności.

Last edited:

Edison

Posiadacz elektryka
Możesz kupić ładowarkę mobilną z innej firmy, ze zwykłym złączem siłowym 3 fazowym +przejściówka na zwykłe gniazdko 1-fazowe. Ja mam Zencara i działa wszędzie, czy jest dostępna 1 faza (3.7kW) czy 3 fazy (11kW) . Podejrzewam, że WC też by to ogarnął, jakbyś podłączył wtyczkę siłową.

wojtkow

Pionier e-mobilności
Czat GPT nie myli się, jeżeli ustawisz pełne 16A to tyle mniej więcej będzie się ładować od prawie zera do pełna.
Kolega Edison ma rację, WC jest fajny, sam go używam, ale nie jest niezbędny, dowolna ładowarka trzy fazowa da Ci tyle samo a czasem więcej (np integracje z falownikiem itp).

facet

Fachowiec
Dlatego najlepszym rozwiązaniem jest ładowarka mobilna trójfazowa, którą wieszasz na ścianie a jak ją chcesz zabrać na wakacje to ściągasz z wieszaka w sekundę i zabierasz, i wystarczy do tego zwykły zencar + przejście na 230V

Masta20PL

Zadomawiam się
Większość ludzi wraca z pracy i używa auto dopiero następnego dnia czyli można ładować jakieś 14h a to daje 42kwh to aż nadto aby ładować codziennie ;) można też ładować w tanich godzinach czyli 8h cały czas 24kwh.

wojtkow

Pionier e-mobilności
Najlepiej mieć wallboxa i jakieś evse na stałe w aucie ;)
Widzę, że nie ja jeden jestem stuknięty i mam WC na ścianie i Feyree w bagażniku :D