już niedługo czeka mnie to samo, napisz proszę jak wygląda potwierdzenie opłacania polisy? To jest jakieś oświadczenie? O co pytać najlepiej?
to jest śmieszne, bo ja im napisałem dość długiego maila z pytaniem o cesję, wkleiłem informacje z NFOŚ i do tego maila wrzuciłem prośbę w stylu "przy okazji prośba o podesłanie polisy AC bo już minęło dwa miesiące" - i oni po ok. dwóch tygodniach odpowiedzieli w ogóle nie odnosząc się do tematu cesji (95% objętości maila) tylko podesłali mi dokument
"POTWIERDZENIE ZAWARCIA UMOWY UBEZPIECZENIA AUTO CASCO
ORAZ ZAPŁACENIA SKLADKI ZA UBEZPIECZENIE OC I AUTO CASCO PRZEZ UBEZPIECZAJACEGO"
ale bez polisy AC. Znów się upomniałem o odpowiedź o cesję to otrzymałem lakoniczną odpowiedź:
"Zgodnie z procesem pozyskania dotacji, po stronie Arval jest tylko dostarczenie powyższego dokumentu i to powinno wystarczyć.
W sprawie cesji praw z tytułu AC, Arval nie wydaje dodatkowych dokumentów, nasuwa się pytanie czy na pewno wypełnił Pan prawidłowo wniosek."
przy czym nigdzie im nie pisałem, że wniosek wypełniłem tylko, że czekam z wypełnieniem. A pytając ich kierowałem się informacjami ze strony z wnioskiem:
Przed wyboremcesji praw z polisy ACnależy w pierwszej kolejności uzyskać informację od Ubezpieczyciela czy wyraża zgodę na ustanowienie cesji praw z polisy AC. Ponadto w przypadku, gdy pojazd użytkowany jest w ramach umowy leasingu/wynajmu długoterminowego oraz polisa ubezpieczeniowa pojazdu zawarta jest przez firmę leasingową/wynajmującą należy w pierwszej kolejności uzyskać zgodę firmy leasingowej/wynajmującej na zawarcie cesji praw z polisy AC na rzecz Cesjonariusza (NFOŚiGW).
Ustanowienie cesji praw z polisy AC może być dokonane przed złożeniem wniosku o udzielenie wsparcia lecz nie później niż do 30 dni kalendarzowych liczonych od dnia zawarcia Umowy. Preferowaną formą ustanowienia cesji praw z polisy jest zapis na polisie AC dot. Cesjonariusza (NFOŚiGW) lub aneks do polisy, w którym wskazany jest Cesjonariusz (NFOŚiGW). Istnieje również możliwość złożenia potwierdzenia Ubezpieczyciela przyjęcia do wiadomości i stosowania postanowień cesji praw z polisy ustanowionej na rzecz Cesjonariusza (NFOŚiGW). Wzór zawiadomienia zostanie przekazany w wiadomości e-mail wysyłanej na adres OOW wskazany we wniosku ws. udzielenia wsparcia.
Poprosiłem ich o jednoznaczną odpowiedź, czy to oznacza odmowę - na to nie doczekałem się odpowiedzi.