NaszEauto - cesja ubezpieczenia jako zabezpieczenie (Arval)

piotrekmstl

Nowy na Forum
Hej hej,

od kilku tygodni próbuję (bezskutecznie) dowiedzieć się od Arvala czy wyrażą zgodę na cesje ubezpieczenia na NFOŚiGW, czy muszę jednak korzystać z weksla. Mam u nich wynajem długoterminowy na JDG. Jak dzwonię to nie wiedzą i każą pisać maila, jak w końcu po tygodniu albo dwóch odpowiedzą, to odpowiadają wymijająco. Może ktoś z Was przerabiał temat i jest w stanie "sprzedać" jakieś porady jak od nich wydobyć informację tak/nie.

Pozdrawiam
Piotrek

lukech

Zadomawiam się
Próbowałem się dowiedzieć wczoraj przed podpisaniem umowy najmu w programie Ford Ambasador.
Powiedzieli, że nie mają na to procedury. Nic na piśmie.
Wg mnie na ten moment jest to równoznaczne z odmową i nie nastawiam się na cesję AC. Raczej będzie weksel.

Przy czym Arval opóźnia też o ok. 2 miesiące przesłanie potwierdzenia zawarcia polisy z tego co mi mówiono, a potem jeszcze może być problem z dostarczeniem potwierdzenia płatności za polisę, bo tego na razie nie przesyłają.

Będę próbował więc już na własnym przykładzie za ok. 2-3 miesiące :)

piotrekmstl

Nowy na Forum
Przy czym Arval opóźnia też o ok. 2 miesiące przesłanie potwierdzenia zawarcia polisy z tego co mi mówiono, a potem jeszcze może być problem z dostarczeniem potwierdzenia płatności za polisę, bo tego na razie nie przesyłają.
potwierdzam, u mnie nawet więcej niż 2 miesiące wyszło. No i ich responsywność i chęć pomocy jest... specyficzna

piotrekmstl

Nowy na Forum
już niedługo czeka mnie to samo, napisz proszę jak wygląda potwierdzenie opłacania polisy? To jest jakieś oświadczenie? O co pytać najlepiej?
to jest śmieszne, bo ja im napisałem dość długiego maila z pytaniem o cesję, wkleiłem informacje z NFOŚ i do tego maila wrzuciłem prośbę w stylu "przy okazji prośba o podesłanie polisy AC bo już minęło dwa miesiące" - i oni po ok. dwóch tygodniach odpowiedzieli w ogóle nie odnosząc się do tematu cesji (95% objętości maila) tylko podesłali mi dokument
"POTWIERDZENIE ZAWARCIA UMOWY UBEZPIECZENIA AUTO CASCO
ORAZ ZAPŁACENIA SKLADKI ZA UBEZPIECZENIE OC I AUTO CASCO PRZEZ UBEZPIECZAJACEGO"

ale bez polisy AC. Znów się upomniałem o odpowiedź o cesję to otrzymałem lakoniczną odpowiedź:

"Zgodnie z procesem pozyskania dotacji, po stronie Arval jest tylko dostarczenie powyższego dokumentu i to powinno wystarczyć.

W sprawie cesji praw z tytułu AC, Arval nie wydaje dodatkowych dokumentów, nasuwa się pytanie czy na pewno wypełnił Pan prawidłowo wniosek."

przy czym nigdzie im nie pisałem, że wniosek wypełniłem tylko, że czekam z wypełnieniem. A pytając ich kierowałem się informacjami ze strony z wnioskiem:
Przed wyboremcesji praw z polisy ACnależy w pierwszej kolejności uzyskać informację od Ubezpieczyciela czy wyraża zgodę na ustanowienie cesji praw z polisy AC. Ponadto w przypadku, gdy pojazd użytkowany jest w ramach umowy leasingu/wynajmu długoterminowego oraz polisa ubezpieczeniowa pojazdu zawarta jest przez firmę leasingową/wynajmującą należy w pierwszej kolejności uzyskać zgodę firmy leasingowej/wynajmującej na zawarcie cesji praw z polisy AC na rzecz Cesjonariusza (NFOŚiGW).
Ustanowienie cesji praw z polisy AC może być dokonane przed złożeniem wniosku o udzielenie wsparcia lecz nie później niż do 30 dni kalendarzowych liczonych od dnia zawarcia Umowy. Preferowaną formą ustanowienia cesji praw z polisy jest zapis na polisie AC dot. Cesjonariusza (NFOŚiGW) lub aneks do polisy, w którym wskazany jest Cesjonariusz (NFOŚiGW). Istnieje również możliwość złożenia potwierdzenia Ubezpieczyciela przyjęcia do wiadomości i stosowania postanowień cesji praw z polisy ustanowionej na rzecz Cesjonariusza (NFOŚiGW). Wzór zawiadomienia zostanie przekazany w wiadomości e-mail wysyłanej na adres OOW wskazany we wniosku ws. udzielenia wsparcia.

Poprosiłem ich o jednoznaczną odpowiedź, czy to oznacza odmowę - na to nie doczekałem się odpowiedzi.