Tesla? Nie, dziękuję.

Jozin von Bazin

Posiadacz elektryka
Taka sytuacja.
Kamień uszkodził szybę tylną, czyli dachoszybę w Tesla 3HL. Szkoda i informacja do bodyshop wysłana 30 kwietnia.

Pytanie o czas naprawy:
„Element znajduje się na zamówieniu zaległym - brak szacunkowych terminów dostawy”

Kolejna odpowiedź po 2tyg
„Element znajduje się na zamówieniu zaległym - brak szacunkowych terminów dostawy.”

Kolejna odpowiedź z dzisiaj
„element w dalszym ciągu na zamówieniu zaległym.
Szacowana data dostawy 11 sie 2025 .

Hurra! Ruszyło się!

A tak na serio to jest wk…. na Teslę. Jest problem wg mnie. Żeby nie było, rozmawiałem z kilkoma body shop, potwierdzają ten termin. Podobno problem jest z częściami w całej UE, takie info mam też z serwisu.
Za kilka dni minie miesiąc jak auto stoi w garażu nieużywane, nie da się z tym jeździć, raz zabiorą dowód, dwa zbyt duże uszkodzenie.
Jak dobrze pójdzie to zakładając optymistycznie zajmie to około 4 miesięcy.
Hurraoptymistycznie to może będzie wcześniej, ale z informacji jakie dostałem może być później i to jest bardziej realne.
Może auto będzie stało pół roku w garażu nieużywane.

Chcę kupić w tym roku drugiego elektryka i w związku z promocyjnym finansowaniem 0% zastanawiałem się nad Teslą. Po dzisiejszym info przestałem się zastanawiać.

Last edited:

aadamuss

Posiadacz elektryka
W zamiennikach też nie ma takiej szyby? Podjechałbym do jakiegoś szklarza magika żeby wkleił jakiś kawałek innej szyby na to uszkodzenie i jeździł normalnie.

nabrU

Moderator
Chcę kupić w tym roku drugiego elektryka i w związku z promocyjnym finansowaniem 0% zastanawiałem się nad Teslą. Po dzisiejszym info przestałem się zastanawiać.

Gratuluję decyzji, są przecież inne BEV.
Chłopaki w Teslach w Polsce będą się cieszyć, że jednego mniej na Superchargerach :p

Młody

Follow the White Rabbit
Kiedyś czekałem 2 tygodnie na szybę do Forda i mnie roznosiło, bo zastępcze dali tylko na 7 dni, ale czekać kilka miesięcy? Szkoda nerwów tym bardziej, że to jest dość popularny model i powinni mieć ma magazynach w kilku miejscach w Europie.

Jozin von Bazin

Posiadacz elektryka
Gratuluję decyzji, są przecież inne BEV.
Chłopaki w Teslach w Polsce będą się cieszyć, że jednego mniej na Superchargerach :p
Cieszę się twoim szczęściem. Mie to mniej bawi bo dla mnie to są wymierne, spore straty.
Myślę, że ten ogromny spadek sprzedaży Tesli w Ue wynika też z tego, że ludzie widzą, że jest problem i mają do tego mniej rozrywkowe podejście.
Utracone zaufanie do marki trudno odbudować, rynek nie zna próżni itp.
Luz na superchargerach pewnie będzie się zwiększał, będzie Pan zadowolony….

Grzesiek

Pionier e-mobilności
Cieszę się twoim szczęściem. Mie to mniej bawi bo dla mnie to są wymierne, spore straty.
Myślę, że ten ogromny spadek sprzedaży Tesli w Ue wynika też z tego, że ludzie widzą, że jest problem i mają do tego mniej rozrywkowe podejście.
Utracone zaufanie do marki trudno odbudować, rynek nie zna próżni itp.
Luz na superchargerach pewnie będzie się zwiększał, będzie Pan zadowolony….
Tak, dokładnie to co mówisz ma jakieś przełożenie. Bo marka Tesli jest zbyt świeża, ledwo co się dała poznać od dobrej strony - przestała się jakoś wyraźniej rozwijać. A przynajmniej nie w tempie w jakiej robi to konkurencja. Smutne to, bo już nie wiele brakło do zabetonowania pozycji coś na wzór, BMW, Merca czy Audi. Które nawet po wtopach z pierwszymi BEV wciąż wzbudzają zainteresowanie.

nabrU

Moderator

Ale ja tak na serio. Istnieje świat BEV poza Teslą (choć tam różowo też nie jest). A oczekiwania na części mogę tylko współczuć (choć zdarzyć się to może każdej marce, jak sądzę).

Jedynym żartem był tekst o SuC...

Gingol

Fachowiec
Masz zdjęcia tego uszkodzenia? Pierwszy raz słyszę o takiej akcji. Tak na dobrą sprawę u likwidatora szkody powinieneś domagać się auta zastępczego, skoro auto obecnie nie nadaje się do jazdy. Drążyłeś temat?