Fotowoltaika a Elektromobilność. Nasze doświadczenia

Bronek

Pionier e-mobilności
Mam od 19. maja 2020 r dwie instalacje (7 kW- i tą pomijam w opisie, bo nie jest wykorzystywana do ładowania EV) i drugą: 9,8 kWp.
Q-Cells 350wat monokrystalicznych 28 paneli z optymizerami 22panele na południe i 6 szt na wschód na SolarEdge 10 kW ( wifi itd)
Na marginesie, to dotacji nie otrzymałem, choć oba wnioski utknęły , i są zakwalifikowane do jakiś wyjasnień?? A były prawidlowo złożone itd...
Licznik dwukierunkowy odczyty zdalne z podglądem na www i w aplikacji
Zużycie w poprzednich latach miałem duże ok 12000 kWh rocznie. Bilans się zamknie w maju 2021r ale już teraz widzę korzyści
Takie tekścik napisałem na stronie Elektrowoz.pl, odpowiadając na stwierdzenie jednego z czytelników, ze można sobie dużą mocą ładować prosto ze słońca itp... i nie przejmowac sie ograniczeniami przyłącza od dystrybutora prądu.

To może opiszę jak działa instalacja fotowoltaiczna w koicydencji z samochodami elektrycznymi w moim domu. Moc maksymalną może widzimy kilka razy w roku ( to nie Grecja). Chmurka i mamy kilowat lub ich kilka kW mocy, 8-9 a o 10ciu to można marzyć i na to polować. Pomimo, że mam każdy panel sterowny oddzielnie (optymizery), to nie liczy sie moc chwilowa tak bardzo jak suma mocy w pewnym przedziale czasowym
Per saldo te 10- kWp pozwoli rocznie uzyskać może te 10 MWh? (10000kWh) a moze i wiecej ( zależy od sezonu)
Ale mówimy o 22 kW MOCY ŁADOWANIA . Samo np. jakuzzy żre 4 KW do 8 ; suszarka 800 wat. Pralka w porywach z 1800 Wat, zmywarka z 1400w. itd o klimie nie wspominam nawet jak ktoś ma. Piekarnik płyty grzewcze, to wszystko potrafia naraz zjeść całą produkcję.

Tak sie samochodu na ogół nie ładuje.!
Owszem można, aby nie oddawać tych 20/30% nadmiaru energii i wykorzystywać optymalnie na bieżąco produkowany prąd.
To tzw "Autokonsumpcja" - trudne w 100%tach do wykorzystania. Aby ładować z wykorzystaniem prądu ze słońca , to trzeba aby auto było wtedy domu gdy "Git Planeta" jest w okolicach zenitu i idzie maksymalna lub duża produkcja. Ale to jest upierdliwe i za kilka złotych mamy horror w domu.
Kwestia jaka taryfe mamy. Jedni wola G11, ja G12 ale są domatorzy co dla nich G12W jest najlepsza. kazdy ma to inaczej poukładane.

U mnie lepiej się sprawdza- ładowanie w taryfie G12 i w godzinach 13-15 jak się uda lub jest taka potrzeba . Ale najchętniej proces przeprowadzam w te 3 - 4 godzinki między 22 wieczorem a 6 rano.
10 kWpików paneli przy dwóch samochodach i moim zużyciu dosyć dużym bo ponad 12000 kW/rok pozwoli zaoszczędzić około 6000 zł plus kasa na na paliwo. Bilans na zero ledwo ledwo, ale ja zużywam około 2-3x więcej niż przeciętne gospodarstwo.
Mam drugi dom zamieszkały przez dwie osoby bez samochodów elektrycznych itp i dlatego mam porównanie ( tam też jest PW 7kWp)

Ps są specjalne systemy sterujące, ze gdy jest nadmiar produkcji nad zużyciem, to tylko wtedy auto jest ładowane. Ale znów to horror bo trzeba mieć je podpięte i na ogół bedą to małe prady. A małe prady to duze straty na samym ładowaniu. Wiec wole spokojnie kilka razy w miesiącu ładować sobie w nocy lub wtedy kiedy mi to jest konieczne.

Last edited:

Khar

Posiadacz elektryka
Mam Teslę od niedawna i nie chcę jeździć na węgiel - nie widzę innej możliwości, niż zamontować PV, skoro akurat mam dom.
@Bronek Jaką masz produkcję roczną na oko?
Wszyscy liczą, że 10 kWp daje 10MWh produkcji, ale jak sobie przyłożyłem do mojego dachu, to wychodzi ledwo 8 KWp w orientacji Wschód - Zachód. Więc uwaga na nieprecyzyjne firmy typu Columbus - drogi i sprzedawcy się nie znają. Ale ja i tak nie widzę możliwości, żeby nie mieć ładowania ze słońca, nawet mimo 20% gorszych uzysków.
Co do dotacji - już rusza nowy program, tzn. nie ma szczegółów, ale NFOŚiGW ogłosił, że wydatki poniesione po lutym 2021 będzie można zaliczyć do dotacji, jak już się pojawią. Wspominają, że będzie też dopłata do ładowarek. Więc trzeba robić już, zanim sezon i ceny instalacji wzrosną, a potem zgłaszać się po dotacje (lub nie - bez też ma sens, jeśli jeździ się EV).

Bronek

Pionier e-mobilności
Mam na bogato i na dotacje ( na waciki 5000zł nie dali a może dadzą? ) za to odliczyla sobie żona cale 53000 zl od dochodu jednorazowo bo sporo zarabia.
Niewazne. To inwestycja o sporej stopie zwrotu tylko jest długofalowa. Elektryki pozwalają na szybszą jej amortyzację.

Ad praca instalacji :
To co teraz dzisiaj i z każdym dniem idzie więcej.
na drugim zdjeciu maksymalna produkcja i maksymalne wartości jakie zauwazyłem
Mysle, ze dojde do nominalnych 10 MwH ale dla mnie to za mało o kilka niemniej się opłaca i myślę , że za 3-4 lata będzie ZERO o ile czegoś nie zmienią.

1,47 Mwh było w czerwcu.!!
A w GRUDNIU tylka 82 kWH!!!!!! kolosalna różnica.
zazdroszczę Grekom

tempFileForShare_20210318-134121_copy_1024x768.jpg

tempFileForShare_20210318-133842_copy_1280x960.jpg

Last edited:

krzyss

Pionier e-mobilności
Ja mam szansę na max 7kW instalacji (za mały dach i nie ma jak inaczej, a i tak musze wyciac drzewo).
Koszt instalacji ok 30-38kzl zaleznie jak zalatwie panele (mam kogos kto panele sprzeda taniej).
Dotacja Warszawska jest wyzsza na 7-8kW dostane ok 10-12kzl + odliczenie od podatku.

Mam nadzieje ze w tym roku mi sie uda to jeszcze uruchomic.
Zuzycie roczne szacuje na ok 8000kWh to chyba sie oplaca zakladac ?

vwir

Pionier e-mobilności
Do fotowoltaiki i ładowania auta polecam openevse. Potrafi ładować do auta tylko tyle energii, ile aktualnie produkuje fotowoltaika. Wtedy odpada nam zabawa w -20% z zakładem energetycznym.

Khar

Posiadacz elektryka
Do fotowoltaiki i ładowania auta polecam openevse. Potrafi ładować do auta tylko tyle energii, ile aktualnie produkuje fotowoltaika. Wtedy odpada nam zabawa w -20% z zakładem energetycznym.
Zainteresowałeś mnie. Czy używasz, czy tylko słyszałeś? Gdzie to kupić?

Bronek

Pionier e-mobilności
Ja mam szansę na max 7kW instalacji (za mały dach i nie ma jak inaczej, a i tak musze wyciac drzewo).
Koszt instalacji ok 30-38kzl zaleznie jak zalatwie panele (mam kogos kto panele sprzeda taniej).
Dotacja Warszawska jest wyzsza na 7-8kW dostane ok 10-12kzl + odliczenie od podatku.

Mam nadzieje ze w tym roku mi sie uda to jeszcze uruchomic.
Zuzycie roczne szacuje na ok 8000kWh to chyba sie oplaca zakladac ?
pamiętaj, że dotacje musisz odjąć od tych 53 000 zł!!!!!

@vwir to fajne ale i tak zjadam prąd innym urzadzeniami i dwa samochody itd. Ale faktycznie jest to rozwiązanie dobre dla pewnych sytuacji. U mnie samochody rzadko stoją gdy swieci slońce

Bronek

Pionier e-mobilności

programik LunaSolCal zobaczysz swój dom i jak sloneczko sie układa itp
W Polsce,m/w optymalny kąt nachylenia to m/w jak temp ciała 36.6 Stopnia. Dodając swój kąt nachylenia dachu do kąta padania promieni np w./w programy gdy mamy 90% to mamy Optimum
U mnie to w czerwcu 19tego na zdjęciu z programu

tempFileForShare_20210318-145409_copy_1280x960.jpg
tempFileForShare_20210318-150142_copy_1280x960.jpg

Last edited: