Tesla wprowadza opłatę za ładowanie powyżej 80%

wxwx78

Zadomawiam się
Tą opłatę kolejkową "widziałem" już miesiąc temu. Ładowałem się w SuC w Gliwiach i pilnowałem tego, bo aplikacja mnie ostrzegała o tych extra opłatacg. Było zajęte wtedy 8 z 12 stanowisk, czy jakoś tak.

Empty

Fachowiec
więc coś tu 'szklana kula' zawodzi chyba ;)
Poczekajmy do końca Q3 i wtedy zobaczymy 😉
Q2 dla Tesli (jako spółki giełdowej) jest stracony i muszą szukać wszystkich sposobów aby Q3 był ze wzrostem kursu...( na razie analitycy wróżą ze swoich kul średnio ok 286$)

wxwx78

Zadomawiam się
Czy w takim wypadku w testach nie powinno podawać się dla Tesli zasięgu niższego o 20%?
Niby dlaczego?

https://www.tesla.com/pl_pl/support/charging/supercharger/fees :

1749409940241.png

1749409961009.png

1749409973184.png

Dla mnie to ma sens. Jak jest powyzej 50% zajętości to odjazd przy 80% przyspieszy zwiększenie dostępności stanowisk.

Owszem, każda zmiana wywołuje opór i niecheć. Ale operatorzy stacji ładowania mogą robić co chcą a my, kierowcy, mamy wybór miejsca, w którym chcemy się naładować... Jest jak jest.

nabrU

Moderator
Tą opłatę kolejkową "widziałem" już miesiąc temu. Ładowałem się w SuC w Gliwiach i pilnowałem tego, bo aplikacja mnie ostrzegała o tych extra opłatacg.

Poczekajmy do końca Q3 i wtedy zobaczymy 😉
Q2 dla Tesli (jako spółki giełdowej) jest stracony i muszą szukać wszystkich sposobów aby Q3 był ze wzrostem kursu...( na razie analitycy wróżą ze swoich kul średnio ok 286$)

Nie wiem jak w PL, ale ta opłata jest od jakiegoś czasu na Zachodzie, więc to nie jest naprawdę nic nowego (bo październik 2023 vide artukuł poniżej) czy związanego z kondycją Tesli, no ale wystarczy larum jednego 'jutjubera' i już jest poczytno-kontrowersyjny (a jakże, przecież to Tesla ;)) temat na Forum EW :p

HMS

Zadomawiam się
Odnośnie Ciechocinka ładowałem się w piątek i dzisiaj.
Na zrzutach jest opisane ile trwało ładowanie czy została naliczona dodatkowa opłata.
W piątek jakiś absztyfikant musiał się ... zostawił Teslę zajmując stanowisko wcale się nie ładując.
Ktoś mógłby skorzystać i się ładować gdybyśmy byli mądrzejsi czy bardziej uprzejmi.
W piątek ładowałem troszkę ponad 80% ( 88% ) nie zwróciłem uwagi na komunikat o dodatkowej opłacie.
Dzisiaj ładowałem do 50% wystarczyło mi by spokojnie dojechać tylko szybkość ładowania była na poziomie 64 kW

Attachments

• D35672FC-4401-416C-A358-D808C0ACF58E_1_102_o.jpeg
    D35672FC-4401-416C-A358-D808C0ACF58E_1_102_o.jpeg
    212,1 KB · Liczba wyświetleń: 23
  • 0F02D916-BCBD-4572-997C-79C28FAF7065_1_102_o.jpeg
    0F02D916-BCBD-4572-997C-79C28FAF7065_1_102_o.jpeg
    196,4 KB · Liczba wyświetleń: 22

KrzysztofFly

Moderator
Odnośnie Ciechocinka ładowałem się w piątek i dzisiaj.
Na zrzutach jest opisane ile trwało ładowanie czy została naliczona dodatkowa opłata.
W piątek jakiś absztyfikant musiał się ... zostawił Teslę zajmując stanowisko wcale się nie ładując.
Ktoś mógłby skorzystać i się ładować gdybyśmy byli mądrzejsi czy bardziej uprzejmi.
Po prostu zapomniał się podłączyć. Jednak biorąc pod uwagę, że to była Tesla, to następnym razem bądź wobec takiego zapominalskiego użytkownika uprzejmy i używając magicznego guziczka do otwierania portu ładowania, podłącz mu samochód ;).

nabrU

Moderator
@KrzysztofFly nie szedł bym tym torem, bo to w sumie ingerencja w czyjąś własność (i pewnie zarejestrowana w Sentry). Inna para kaloszy to czy klapka się otworzy przyciskiem od wtyczki jak samochód jest zamknięty.

Ja bym jednak sugerował oficjalną drogę w apce. U mnie 'Report an issue', a potem 'Charging stalls blocked' (być moze można fotkę winowajcy załączyć)

Screenshot_20250608-210748.png

KrzysztofFly

Moderator
@KrzysztofFly nie szedł bym tym torem, bo to w sumie ingerencja w czyjąś własność (i pewnie zarejestrowana w Sentry). Inna para kaloszy to czy klapka się otworzy przyciskiem od wtyczki jak samochód jest zamknięty.
Otworzy się, spróbuj.
Był kiedyś nawet filmik, nie mogę go teraz namierzyć, jak gościu na SuC podłączył kilku takich "zapominalskich". Co do Sentry, to przecież widać czy ma włączone ;)
Ja bym jednak sugerował oficjalną drogę w apce. U mnie 'Report an issue', a potem 'Charging stalls blocked' (być moze można fotkę winowajcy załączyć)
Co innego być "życzliwym", a co innego donosicielem ;), a tak na poważnie, to nie sądzę aby Tesla cokolwiek gościowi zrobiła ;). Za to ciekaw jestem, jakby wyglądało ewentualne zgłoszenie na Policji, że zaparkowałem na stanowisku do ładowania i się nie podłączyłem, jednak ktoś był uprzejmy i mnie podłączył ;).

Najnowsze dyskusje