Vicek

Użytkownik
IMO nie doceniacie jednak efektu jaki miałoby szybsze puszczenie dużej ilości aut "w ludzi".
Obserwowałem jak to działało przy fotowoltaice.
Od postaw: "a na co to komu" , "drogo" , "zła UNIA"
do: "O KUR.. ILE???" Kiedy sąsiedzi zaczynali się dzielić swoimi rachunkami za prąd.

Moim zdaniem jest grupa klientów, która ma potencjał kupna, ale najpierw chce aby przetestował to sąsiad.
Wiele gospodarstw nawet nie wie, że potrzebuje elektryka i dopiero jakiś przykład w okolicy ich zmotywuje do myślenia.
30-40 tys PLN na wkład własny jednak nie wypadnie im z tyłka, więc jeśli już będą w to wchodzić, potrzebują pewności, że po drugiej stronie interesu jest poważny partner i sprawny proces.

Teraz jesteśmy na ciężkim etapie oczekiwania na pierwsze wypłaty, ale zakładam, że za 2-3 miesiące kiedy pojawi się kilkadziesiąt postów potwierdzających przelewy, nastroje będą lepsze. Będzie to też odpowiedź na pytanie "na jak długo muszę mrozić pieniądze".

Last edited:

umcus

Pionier e-mobilności
IMO nie doceniacie jednak efektu jaki miałoby szybsze puszczenie dużej ilości aut "w ludzi".
Obserwowałem jak to działało przy fotowoltaice.
Od postaw: "a na co to komu" , "drogo" , "zła UNIA"
do: "O KUR.. ILE???" Kiedy sąsiedzi zaczynali się dzielić swoimi rachunkami za prąd.
Tylko ile zajął ten proces? Ja o PV myślałem w momencie budowy domu, kiedy jeszcze w Polsce wiedziano o tym tyle co nic. Dopiero w 2019 założyłem, bo wcześniej miałem inne priorytety. Teraz obok sporo domów już ma, ale boom się zaczął raptem pod koniec 2021 do kwietnia 2022. To jest bardzo długi czas. I nadal podtrzymuję swoje zdanie - skąd ci ludzie mają wiedzieć, jak długo się czeka na dotację? Od sąsiada, który ma tego elektryka jeszcze z poprzedniego programu? Od pracownika salonu, który nie wie co sprzedaje, nie mówiąc o programie NaszEauto? Z onetu ma się dowiedzieć? No to masz już przecież "wiarygodne" informacje - już poszło w eter, dlaczego nie ma kasy na kontach. Czy to ma coś wspólnego z rzeczywistością? Ano nie, bo na prawie 6k wniosków rozpatrzonych zostało zaledwie 212. Długość procesu ma się nijak do tego, ile samochodów się sprzeda. Ważna jest jedynie sama obecność programu.
Moim zdaniem jest grupa klientów, która ma potencjał kupna, ale najpierw chce aby przetestował to sąsiad.
Wiele gospodarstw nawet nie wie, że potrzebuje elektryka i dopiero jakiś przykład w okolicy ich zmotywuje do myślenia.
30-40 tys PLN na wkład własny jednak nie wypadnie im z tyłka, więc jeśli już będą w to wchodzić, potrzebują pewności, że po drugiej stronie interesu jest poważny partner i sprawny proces.
eeee.... powiem szczerze jak ja to widzę - jeśli ktoś nie ma 30-40 kpln (albo jest to dla niego być albo nie być), a pcha się w zakup fury za 100-200k, to zwyczajnie jest albo nieodpowiedzialny (głupi?) albo jest analfabetą finansowym. Mam nadzieję, że nikogo nie uraziłem ;) Niemniej zawsze rozwalali mnie ludzie z JDG żyjący od 1 do 1 na kontrakcie, którzy nigdy nie wiedzą czy jutro będą mieli pracę i biorący w leasing furę (bo mogą, bo koszty, bo sąsiadowi gula skoczy z zazdrości, etc...).

Gdzie sens, gdzie logika?!

Jak nie masz wolnych 40k środków, to samochód prosto z salonu jest ostatnią rzeczą o której powinieneś myśleć (jeśli oczywiście nie jest niezbędny do wykonywania pracy). To samo odnosi się do osób fizycznych. Masę ludzi kupuje rzeczy, na które ich nie stać. Jeśli te 30k jest dla kogoś problemem, to nigdy, przenigdy nie powinien kupować tego auta.

Teraz jesteśmy na ciężkim etapie oczekiwania na pierwsze wypłaty, ale zakładam, że za 2-3 miesiące kiedy pojawi się kilkadziesiąt postów potwierdzających przelewy, nastroje będą lepsze. Będzie to też odpowiedź na pytanie "na jak długo muszę mrozić pieniądze".
Z tymi nastrojami to bym tak nie szalał ;)

Vicek

Użytkownik
Zgoda z FV to był długi proces ale gdzieś ta kula śniegowa musiała ruszyć.
Może uściśle, chodziło mi o osoby nastawione na finansowanie takiego auta, nie na zakup.
Zgoda, nowe auta nie są dla każdego i zawsze tak było.
Ale ten program daje/dawał okazję do obniżenia kosztów finansowania nowego elekrycznego auta do miesięcznch kwot przystępnych dla "kowalskiego".
Jeśli na podmiejskim osiedlu pojawia się elektryk i info dla sąsiada jest:
- koszt miesięczny 1000 zł,
- 300 zł miesięcznie oszczędzam na paliwie,
- wniosek prosty
- kasa na koncie po 8 tygodniach.

To jest to coś, co chociaż można brać pod uwagę przy zmianie auta.

edit.
PS. ogólnie kupowanie za gotówkę przedmiotu, który po wyjeździe z salonu traci 20% wartości to też, jakby nie patrzeć, analfabetyzm finansowy ;) ale to inna dyskusja.

Last edited:

sytomek

Fachowiec
Drodzy Państwo piekło zamarzło -
Chyba coś się zbliża ( 30 tys. ;) ) Obecny status wniosku w funduszu- "do wypłaty". Nie wiem kiedy to się zmieniło, bo nie dostałem żadnego maila czy powiadomienia, a nie śledzę tego na stronach nfośigw za często. Krótkie kalendarium:
- 04-02-2025 - złożenie wniosku
- 29-04-2025 - zweryfikowany poprawnie po dwóch poprawkach
- 15-05-2025 - zatwierdzenie wniosku - mail z umową i resztą + od razu dosłałem im cesję polisy
- 12-06-2025 ( teoretycznie ) - status wniosku - do wypłaty.
Jak dostanę przelew to na pewno też się pochwalę :ROFLMAO:
20-06-2025 - kasa na koncie 😁

churro

Fachowiec
Zgoda z FV to był długi proces ale gdzieś ta kula śniegowa musiała ruszyć.
Może uściśle, chodziło mi o osoby nastawione na finansowanie takiego auta, nie na zakup.
Zgoda, nowe auta nie są dla każdego i zawsze tak było.
Ale ten program daje/dawał okazję do obniżenia kosztów finansowania nowego elekrycznego auta do miesięcznch kwot przystępnych dla "kowalskiego".
Jeśli na podmiejskim osiedlu pojawia się elektryk i info dla sąsiada jest:
- koszt miesięczny 1000 zł,
- 300 zł miesięcznie oszczędzam na paliwie,
- wniosek prosty
- kasa na koncie po 8 tygodniach.

To jest to coś, co chociaż można brać pod uwagę przy zmianie auta.
moich kilku znajomych chciało wziąć teraz tesle w leasing 0% bo zobaczyli, że jest dofinansowanie 30k ale jak przeczytali ze muszą dostarczyć weksel in blanco to im się odechciało więc paru wzięło tańsze spalinowe auta (lub hybrydy), a reszta porzuciła pomysł na zmianę auta :/

Vicek

Użytkownik
moich kilku znajomych chciało wziąć teraz tesle w leasing 0% bo zobaczyli, że jest dofinansowanie 30k ale jak przeczytali ze muszą dostarczyć weksel in blanco to im się odechciało więc paru wzięło tańsze spalinowe auta (lub hybrydy), a reszta porzuciła pomysł na zmianę auta :/
Temat zaufania do instytucji publicznych.

nabrU

Moderator

solik

Pionier e-mobilności
SCM oplacil za mnie ubezpieczenie i refakturuje je na mnie do miesiaca, myslicie ze sie urzad nie przyczepi do braku oryginalnego potw platnosci od SCM?