Dlaczego Chiny wygrywają na każdym polu

Michal

Moderator
Polecam obejrzeć.

Ronin78

Posiadacz elektryka
Zdecydowanie ... i naprawdę masa z nich wyglada jak 'nasze' Porsche, Audi itp. Wyglądają naprawdę dobrze. Jak ogarną problemy wieku dziecięcego, jakość itp to będziemy w wielkim potrzasku.
UE sama wyeksponowała całe know how chińczykom przed nos więc czy ktoś tu się jeszcze czemuś dziwi? Nas zielony "ład" zaprowadzi na dno, a tam będzie normalnie.

nabrU

Moderator
UE sama wyeksponowała całe know how chińczykom przed nos więc czy ktoś tu się jeszcze czemuś dziwi?

Chińczycy się rozwijają bo owszem oddaliśmy im know-how jakiś czas temu, chcąc wszystko taniej. Jednak mało kto pewnie wie, że oni ślą ludzi (za państwową kasę) na najlepsze uniwerki na świecie, a potem wracasz i odrabiasz to 'dla dobra kraju'.

Nas zielony "ład" zaprowadzi na dno, a tam będzie normalnie.

Nie wiem czy Wyborcza to Twój 'flow' Ronin, ale poczytaj trochę o gadaniu na temat 'zielonego ładu', bo sam używasz zarówno PV jak i EV, a gadasz jak... no właśnie:

lookash_c

Pionier e-mobilności
UE sama wyeksponowała całe know how chińczykom przed nos więc czy ktoś tu się jeszcze czemuś dziwi? Nas zielony "ład" zaprowadzi na dno, a tam będzie normalnie.
Chyba zbyt dużych skrótów myślowych używasz, albo ulegasz zbyt łatwo propagandowym przekazom. Rozwiń proszę co masz na myśli pisząc, że "zielony ład zaprowadzi nas na dno". Co jest tym dnem.
Bo ja myślę, że my tu w Europie za mało zamordyzmu mamy i wolności, trzeba to uciąć, trzymać swołocz za mordę i obowiązkowo rozkułaczyć! :p

Ev3

Pionier e-mobilności
Chyba zbyt dużych skrótów myślowych używasz, albo ulegasz zbyt łatwo propagandowym przekazom. Rozwiń proszę co masz na myśli pisząc, że "zielony ład zaprowadzi nas na dno". Co jest tym dnem.
Bo ja myślę, że my tu w Europie za mało zamordyzmu mamy i wolności, trzeba to uciąć, trzymać swołocz za mordę i obowiązkowo rozkułaczyć! :p
Dokładnie.
Chinole to właśnie wykonali i mają efekty.

Ronin78

Posiadacz elektryka
Wolność chociażby gospodarcza, polega na dobrowolnym wyborze, niestety dopłacanie do jednych technologii, alby ułatwiać ich wybór nie jest wolnością, a ukierunkowaniem. O ile na tym etapie można temat olać i żyć jeszcze w miarę jak się komu podoba, to na etapie kolejnym ETS-y, ich podnoszenie, czyli wprowadzenie systemu kar za dokonanie "złego" wyboru to już nie jest wolność, a postępujące niewolnictwo.

Jeśli popierasz oddawanie jeszcze większej władzy psychopatom nakładającym kary za "złe" wybory to działasz na korzyść oprawcy, może masz syndrom sztokholmski.

lookash_c

Pionier e-mobilności
Wolność chociażby gospodarcza, polega na dobrowolnym wyborze, niestety dopłacanie do jednych technologii, alby ułatwiać ich wybór nie jest wolnością, a ukierunkowaniem. O ile na tym etapie można temat olać i żyć jeszcze w miarę jak się komu podoba, to na etapie kolejnym ETS-y, ich podnoszenie, czyli wprowadzenie systemu kar za dokonanie "złego" wyboru to już nie jest wolność, a postępujące niewolnictwo.

Jeśli popierasz oddawanie jeszcze większej władzy psychopatom nakładającym kary za "złe" wybory to działasz na korzyść oprawcy, może masz syndrom sztokholmski.
A jakoś bardziej przyziemnie, konkretnie mogę prosić? Bo tak, zawsze jakaś "niewola", albo w jedną albo w drugą stronę.
Przy okazji - wolność to nie samowola.

Ronin78

Posiadacz elektryka
Ograniczanie ICE poprzez nakładanie kar za emisję co2 nie wystarczy? OK, "pylica płuc" itd., chcemy mieć czyste powietrze, jakoś można to przełknąć, ale prawo działające karnie wstecz?

Mieszkasz na obrzeżach Krakowa, dojeżdżasz do pracy w centrum, w 2010 kupujesz legalny, nowy samochód diesla i w zasadzie nagle wymysłem urzędnika staje się on nielegalny - popierasz takich oprawców? Musiałbyś mieć w 2010r moc jasnowidzenia, żeby wiedzieć, że zakup wtedy promowanego jako ekologiczny - diesla zostanie uznany za nielegalny środek transportu i że za 15 lat nie dojedziesz nim do pracy bez opłacania karnego abonamentu.

O ile wybiegając w przyszłość możemy polemizować, to prawo zmieniające reguły wstecz nie powinno mieć miejsca, jak kupiłeś takie auto i mogłeś je użytkować zgodnie z przeznaczeniem, to nikt nie ma prawa wkładać przysłowiowego kija w szprychy. Pamiętaj, że polityk czy urzędnik to hiena i jak dasz palec to za moment nie będziesz miał ręki. Może się okazać że za 15 lat nie wjedziesz tam elektrykiem bo pył z zużytych opon powoduje zmiany klimatu.

Last edited:

qb4hkm

Pionier e-mobilności
Ograniczanie ICE poprzez nakładanie kar za emisję co2 nie wystarczy? OK, "pylica płuc" itd., chcemy mieć czyste powietrze, jakoś można to przełknąć, ale prawo działające karnie wstecz?
Gdzie tutaj działanie wstecz? Jak postawią Ci na drodze nagle ograniczenie prędkości, chociaż całe życie go nie było to działanie wstecz?
Mieszkasz na obrzeżach Krakowa, dojeżdżasz do pracy w centrum, w 2010 kupujesz legalny, nowy samochód diesla i w zasadzie nagle wymysłem urzędnika staje się on nielegalny - popierasz takich oprawców? Musiałbyś mieć w 2010r moc jasnowidzenia, żeby wiedzieć, że zakup wtedy promowanego jako ekologiczny - diesla zostanie uznany za nielegalny środek transportu i że za 15 lat nie dojedziesz nim do pracy bez opłacania karnego abonamentu.
Nie ma tutaj nic nielegalnego, ciągle możesz się poruszać tym autem, tylko za wjazd do SCT zabulisz...
O ile wybiegając w przyszłość możemy polemizować, to prawo zmieniające reguły wstecz nie powinno mieć miejsca. Pamiętaj, że polityk czy urzędnik to hiena i jak dasz palec to za moment nie będziesz miał ręki.
Ponownie, nie ma tutaj działania wstecz. Nie zapłacisz kary za wjazd do Krakowa rok temu. Gdyby kierować się taką logiką jak opisujesz to ciężko by było jakiekolwiek zmiany wprowadzić. Nadal byśmy jeździli na benzynie ołowiowej i mieli dachy z eternitu.

nabrU

Moderator
tylko za wjazd do SCT zabulisz...

Ciężko 'pinć złoty' za dzień nazwać 'zabulisz' ;) Za niedużą kawę w Costa na Okęciu zapłaciłem ostatnio 32zł (drożej niż na lotnisku w UK) więc 'o co kaman'.

1750767671194.png