Awaria zamka drzwi, jak otworzyc ?

krzyss

Pionier e-mobilności
W mojej TM3LR z 2021 uszkodził się zamek drzwi tylnych lewych. W moim modelu nie ma klamki fizycznej do awaryjnego otwierania (wiem ze potem to chyba wprowadzili).

Przez tydzien mialem tak ze drzwi sie otwieraly ale za ktoryms razem. Szyba sie opuszcza ale nie otwiera sie zamek, jak puszcze klamke to szyba sie podnosi, udawalo sie za którymś razem otworzyc.

Chce kupic zamek nowy i go wymienic, ale aktualnie jest tak ze drzwi sie nie otwieraja, jest reakcja na klamke szyba sie opuszcza, ale zamek nie odblokowuje drzwi.
Ma ktos pomysl jak je otworzyc zeby wymienic ten zamek ? i ktos wie gdzie w tym katalogu czesci znajde numer zameka odpowiedniego dla mojego modelu ?

6a8

Posiadacz elektryka
Jak się zalogujesz na swoje konto ( na którym masz samochód ) i wejdziesz do EPC, to chyba od razu powinien operować na częściach do Twojego egzemplarza ?

cooler

Pionier e-mobilności
W mojej TM3LR z 2021 uszkodził się zamek drzwi tylnych lewych. W moim modelu nie ma klamki fizycznej do awaryjnego otwierania (wiem ze potem to chyba wprowadzili).

Przez tydzien mialem tak ze drzwi sie otwieraly ale za ktoryms razem. Szyba sie opuszcza ale nie otwiera sie zamek, jak puszcze klamke to szyba sie podnosi, udawalo sie za którymś razem otworzyc.

Chce kupic zamek nowy i go wymienic, ale aktualnie jest tak ze drzwi sie nie otwieraja, jest reakcja na klamke szyba sie opuszcza, ale zamek nie odblokowuje drzwi.
Ma ktos pomysl jak je otworzyc zeby wymienic ten zamek ? i ktos wie gdzie w tym katalogu czesci znajde numer zameka odpowiedniego dla mojego modelu ?
Gdzie szukać to sekcji 11 - CLOSURE COMPONENTS,
1750761886483.png

ale co do modelu to masz tam pole do wprowadzenia VIN i wtedy wszystko co pokazuje jest do tego modelu:
1750761389021.png

Zgaduję też że możesz mieć jakiś niekontakt, rozbierz najpierw drzwi i przeczyść styki jakimś preparatem typu "Kontakt S". Znając uproszczenia stosowane w Tesli jeżeli chodzi o izolację to tu bym szukał najpierw.

Attachments

• 1750761075826.png
    1750761075826.png
    19,8 KB · Liczba wyświetleń: 9
Last edited:

krzyss

Pionier e-mobilności
Gdzie szukać to sekcji 11 - CLOSURE COMPONENTS,
View attachment 29403
ale co do modelu to masz tam pole do wprowadzenia VIN i wtedy wszystko co pokazuje jest do tego modelu:
View attachment 29402
Zgaduję też że możesz mieć jakiś niekontakt, rozbierz najpierw drzwi i przeczyść styki jakimś preparatem typu "Kontakt S". Znając uproszczenia stosowane w Tesli jeżeli chodzi o izolację to tu bym szukał najpierw.
Ta... po wprowadzeniu VIN :D

Znalazłem na piechotę, problem w tym ze nadal nie wiem jak otworzyc drzwi, a musze to zrobic zeby odkrecic boczek, z tego co wiem jeden wkret jest pod swiatełkiem oświetlającym nogi ?
1750762760255.png

cooler

Pionier e-mobilności
A ktos wie czy da sie taka czesc zamowic w serwisie, czy tylko przez stronę ? Bo na stronie jest podana bardzo niska cena...
View attachment 29405
Pamiętaj że + VAT i +100 PLN za dostawę.
Ala fakt, ceny bardzo strawne.

ciastek

Pionier e-mobilności
W moim modelu nie ma klamki fizycznej do awaryjnego otwierania (wiem ze potem to chyba wprowadzili).
Mimo to linka jest.
Ma ktos pomysl jak je otworzyc zeby wymienic ten zamek ?

cooler

Pionier e-mobilności
Mimo to linka jest.

A da się wg Ciebie dołożyć? Może wystarczy wewnętrzna klamkę zmienić?

krzyss

Pionier e-mobilności
Da sie dolozyc bo jest filmik na YT jak dokladaja taka tasiemke. Tylko zeby to zrobic trzeba zdjac tapicerke, a jej nie wiem jak zdjac nie otwierajac drzwi…
No nic, bede kombinowal, moze jak sie zrobi zimniej to zadziala choc raz ;)

ciastek

Pionier e-mobilności
Nie spotkałem tylnej klamki do Tesli 3/Y z mechanizmem awaryjnego otwierania tak jak w przednich.
W Modelu Y i 3HL linka awaryjnego otwierania tylnych drzwi jest pod zaślepką na dnie kieszeni, pod gumową wykładziną. Polecam to podejście.
Tu masz filmik jak to zrobić - #23, a tu randomowa zaślepka od majfrendów - #25.

W swojej TM3 wymieniłem plastik w dolnej części uchwytu drzwi, ale nie polecam. #399