Dlaczego Chiny wygrywają na każdym polu

Michal

Moderator
Polecam obejrzeć.

karol.kar

Pionier e-mobilności
Mieszkam na wsi, nie widzę powodu aby karać mnie czy moich sąsiadów za zanieczyszczenia miast. Rozumiem natomiast złość mieszkańców miast na te wymysły. Podatki są tylko po to by politycy mogli mieć więcej do dyspozycji, jak ktoś wierzy że dzięki nim zmieni się klimat, cóż gratulacje.
1. Kompletnie mieszasz.
Ten "podatek" od starego spalinowca to ma zniechęcać do zakupu starych szrotów przede wszystkim.
Mi nie zależy na ratowaniu świata, ale zależy mi na tym, aby móc biegać/spacerować w czystym powietrzu. Jeśli tego nie rozumiesz to zwyczajnie stań koło takiego śmierdziela i sobie zrób inhalację.
20 lat temu aut było 10x mniej. Jakoś ludzie potrafili sobie radzić. Obecnie jak nie ma samochodu to się nikt z domu nie chce ruszyć. Nawet młodzież "potrzebuje" auta A.D 2000, aby drugiej połówce zabłysnąć.

2. Zdaje się, że to wątek o Chinach, a nie podatkach ICE. Propozycja do moderatorów, aby zrobić osobny wątek.

nabrU

Moderator
Mieszkam na wsi, nie widzę powodu aby karać mnie czy moich sąsiadów za zanieczyszczenia miast.

Ooo, to już na polskich wsiach się tak dobrze porobiło, że smogu, dymu i smrodu z kominów zimą nie ma? Jeśli tak to może to nawet dzięki tym nadwyżkom z PV ludzie 'grzeją prądem'. Ot taki ten 'Zielony Ład' niedobry :p

A propos samochodów ICE i paliwa do nich: ok. 50% importu ropy do PL pochodzi z Arabii Saudyjskiej, potem mamy USA i Norwegię, krajowe udziały to tylko 3%.

Co do 'paliwa' do EV: jedynie 6% prądu zużytego w 2024 w Polsce pochodziło z importu (choć w 2024 Polska była eksporterem netto, więc jesteśmy niejako samowystarczalni).

Wnioski nasuwają się same.

kubit

Entuzjasta
Ooo, to już na polskich wsiach się tak dobrze porobiło, że smogu, dymu i smrodu z kominów zimą nie ma? Jeśli tak to może to nawet dzięki tym nadwyżkom z PV ludzie 'grzeją prądem'. Ot taki ten 'Zielony Ład' niedobry :p
Zimą na wsi niestety nie da się normalnie oddychać. Większość dookoła tak kopci że muszę reku skręcać na minimum lub okresowo całkiem wyłączać bo po prostu cały cen smród wpada do środka :mad:

viallos

Pionier e-mobilności
Mieszkam na wsi, nie widzę powodu aby karać mnie czy moich sąsiadów za zanieczyszczenia miast. Rozumiem natomiast złość mieszkańców miast na te wymysły. Podatki są tylko po to by politycy mogli mieć więcej do dyspozycji, jak ktoś wierzy że dzięki nim zmieni się klimat, cóż gratulacje.
Nic nie rozumiesz. Słusznie podałeś przykład Tokio jako czystszego miejsca niż Pekin. Ale dlaczego? Poza położeniem gdzie Tokio ma przewagę ... otóż czy wiesz żeby np. posiadać samochód w Tokio musisz wskazać/posiadać miejsce parkingowe. Nie muszę chyba mówić jak trudno takie miejsce parkingowe zdobyć w 40mln metropolii. Mało tego ... tyczy się to również rowerów.
I jak to porównasz do swojej szeroko rozumianej wolności. Nie tylko nie mozesz wjechac do części miasta ale nawet nie mozesz posiadać samochodu. Niestety żeby był postęp muszą być reguły... nakazy i zakazy ... inaczej utknęlibyśmy we własnym gównie.

viallos

Pionier e-mobilności
Zimą na wsi niestety nie da się normalnie oddychać. Większość dookoła tak kopci że muszę reku skręcać na minimum lub okresowo całkiem wyłączać bo po prostu cały cen smród wpada do środka :mad:
To jest właśnie ta wolność @Ronin78

Kszychu

Pionier e-mobilności
Jeżdżąc na rope wspierasz Arabów, jeżdżąc elektrykiem wspierasz polskie górnictwo

I nie zrozumcie mnie źle, wolałbym wspierać arabów... Ale jazda elektrykiem jest po prostu zbyt wygodna ;)

Ronin78

Posiadacz elektryka
Jesteście jak lustrzany Zorro, zabrać biednym w podatkach, a dać Wam w dotacjach na nowe zabawki. Powoli wstyd mieć zielone blachy na aucie.

daniel

Señor Meme Officer
Jesteście jak lustrzany Zorro, zabrać biednym w podatkach, a dać Wam w dotacjach na nowe zabawki. Powoli wstyd mieć zielone blachy na aucie.
Panie drogi, nie chcę żadnej dotacji, ale niech spaliniowec płaci za zanieczyszczenie jakie wywala do środowiska.

Kszychu

Pionier e-mobilności
Ale ja płace spore podatki, nie wciskam każdej faktury o byle pierdołę, żeby tylko koszty sobie nabić, bo moim zdaniem nie jest to uczciwe. 40% z tego podatku trafia do mojego miasta, gdzie te pieniądze są wydawane na rzeczy mniej lub bardziej na mnie ważne. Jestem częścią tego miasta i płacę za to żeby to miasto się rozwijało. Nie mierz wszystkich swoją miarą