Twórcy S3XY buttonów wreszcie zaprezentowali manetki do trójki

pompon

Posiadacz elektryka
to są jajca, żeby poprawiać fabrykę. Chcesz mieć manetki to kup jakiś dziadkowóz jak audi czy toyota a nie Teslę nowoczesną.

Oczywiście że będę poprawiał, bo to będzie moje auto :D
Jak mi w ogólnie dobrej knajpie podadzą niedosolone żarcie to też solę, a nie idę na kebsa.

solik

Pionier e-mobilności
Powiem wam, ze po 2 tyg przyzwyczailem sie do tych kierunkowskazow na kierownicy - nadal mi sie to nie podoba ale juz nie musze patrzec na kierownice zeby trafic

Na rondach za to przy wiekszym obrocie przy zjezdzie jezdze jak faja i nie wlaczam bo nie ma jak :cool:

autorus

Posiadacz elektryka
Powiem wam, ze po 2 tyg przyzwyczailem sie do tych kierunkowskazow na kierownicy - nadal mi sie to nie podoba ale juz nie musze patrzec na kierownice zeby trafic

Na rondach za to przy wiekszym obrocie przy zjezdzie jezdze jak faja i nie wlaczam bo nie ma jak :cool:

Jeśli zobaczysz mnie w y jak migam światłami to oznacza tylko , że wcześniej jeździłem tesla y i się po prostu pomyliłem ;)

teślomierz

Fachowiec

O co chodzi z tymi rondami? Przecież kierunkowskazu uzywa się przed skrzyżowaniem, przed skrętem a nie w trakcie. Przed rondem masz prosto kierownicę zazwyczaj.

W Polsce się nie sygnalizuje zjazdu z ronda, tak samo jak nie sygnalizuje się zjazdu ze skrzyżowania. Poza tym miganie w prawo przy zjezdzie z ronda w niczym nie pomaga innym jeżdżącym.

zlp

Pionier e-mobilności
1751024399825.png

Ja przed zjazdem z ronda zawsze daję kierunkowskaz, przynajmniej staram się, bo czasem nie trafię.
Sygnalizowanie zjazdu pomaga na rondach wielopasmowych i trzeba je sygnalizować podobnie jak każdą zmianę pasa.
Nie widzę dostępności dla S i X, dalej są w preorderze.

Last edited:
O co chodzi z tymi rondami? Przecież kierunkowskazu uzywa się przed skrzyżowaniem, przed skrętem a nie w trakcie. Przed rondem masz prosto kierownicę zazwyczaj.

W Polsce się nie sygnalizuje zjazdu z ronda, tak samo jak nie sygnalizuje się zjazdu ze skrzyżowania. Poza tym miganie w prawo przy zjezdzie z ronda w niczym nie pomaga innym jeżdżącym.
Oj, sygnalizuje się przed zjazdem z ronda i wynika to albo z obowiązku sygnalizowania zmiany pasa ruchu albo kierunku jazdy. Zależy, co akurat ma miejsce.

teślomierz

Fachowiec
Oj, sygnalizuje się przed zjazdem z ronda i wynika to albo z obowiązku sygnalizowania zmiany pasa ruchu albo kierunku jazdy. Zależy, co akurat ma miejsce.
No właśnie, sygnalizujemy zmianę kierunku ruchu dlatego jak skrecasz w lewo na rondzie to dajesz w lewo przed rondem i wyłączasz jak zjedziesz z ronda. Jak w prawo to w prawo.
1751026196592.png

Stoisz czarną teslą. Zauważyłeś mnie w białej.
a) jadę na kierunkowskazie w prawo, pomyślisz "ok mogę ruszać" - ale nie możesz, bo ograniczone zaufanie, ma usprawniać ruch, ale zwiększa ryzyko kolizji
b) jade na kierunkowskazie w lewo, pomyślisz "ok, nie mogę ruszać" - ostrzegam, żebyś nie wjeżdżał, nie usprawnia ruchu, ale zmniejsza ryzyko kolizji

Last edited:

kubit

Entuzjasta
No właśnie, sygnalizujemy zmianę kierunku ruchu dlatego jak skrecasz w lewo na rondzie to dajesz w lewo przed rondem i wyłączasz jak zjedziesz z ronda. Jak w prawo to w prawo.
View attachment 29526

Stoisz czarną teslą. Zauważyłeś mnie w białej.
a) jadę na kierunkowskazie w prawo, pomyślisz "ok mogę ruszać" - ale nie możesz, bo ograniczone zaufanie, ma usprawniać ruch, ale zwiększa ryzyko kolizji
b) jade na kierunkowskazie w lewo, pomyślisz "ok, nie mogę ruszać" - ostrzegam, żebyś nie wjeżdżał, nie usprawnia ruchu, ale zmniejsza ryzyko kolizji
Całkowicie nie masz racji. Nie daje się lewego kierunku przy wjeździe na rondo. W przepisach są dwie sytuacje kiedy używasz kierunkowskazów. Zmiana pasa ruchu albo kierunku. Przy wjeździe na rondo nie dajesz znaku bo poruszasz się dalej w tym samym. Dopiero przy zjeździe z ronda sygnalizujesz zmianę. Poszukaj sobie w necie było nawet parę wyroków sądu na ten temat. (egzaminator oblał kursanta za brak kierunkowskazu przed rondem a ten się odwołał i wygrał).
Zresztą przy tym sposobie jak chcesz sygnalizować na rondach które mają więcej niż 4 drogi? Np. 6 albo i 7 (są takie)?
Na rondzie jedyny wyjątek kiedy dajesz lewy kierunkowskaz to wtedy gdy rondo ma kilka pasów i zmieniasz pas z prawego na lewy. Ale po zmianie pasa od razu wyłączasz kierunkowskaz i dalej jedziesz ruchem okrężnym aż do zjazdu i kierunkowskazu w prawo ;)

teślomierz

Fachowiec
egzaminator oblał kursanta za brak kierunkowskazu przed rondem a ten się odwołał i wygrał).
Miałem kurs na instruktora nauki jazdy i poruszali ten temat. Tłumaczyli nam, że sąd się pomylił.

W przepisach są dwie sytuacje kiedy używasz kierunkowskazów. Zmiana pasa ruchu albo kierunku.
No właśnie, dlatego sygnalizujesz, że jedziesz w lewo, a nie jadąc w lewo sygnalizujesz w prawo koniec manewru w lewo. To "rondo" to jest skrzyżowanie. Robi się to samo co na skrzyżowaniu.

Zresztą przy tym sposobie jak chcesz sygnalizować na rondach które mają więcej niż 4 drogi? Np. 6 albo i 7 (są takie)?
A jak chcesz tu sygnalizować swoim sposobem i po co?
201809031718-10.jpg

kubit

Entuzjasta
Miałem kurs na instruktora nauki jazdy i poruszali ten temat. Tłumaczyli nam, że sąd się pomylił.
Ale przecież to nie jest jeden wyrok tylko więcej:
Sąd i dataSygnaturaKluczowe ustalenie
NSA, 27 II 2020I OSK 2025/18Brak obowiązku lewego kierunkowskazu przy wjeździe na rondo
WSA Gliwice, 3 XI 2016II SA/Gl 888/16Potwierdzenie zakazu używania lewego kierunkowskazu (bez zmiany pasa)
WSA Lublin, np. 2017III SA/Lu 326/17Wjazd na rondo ≠ zmiana kierunku jazdy – więc nie trzeba sygnalizować
WSA Kraków, 18 I 2020I OSK 652/17Decydujące potwierdzenie: lewy kierunkowskaz nieobowiązkowy
No właśnie, dlatego sygnalizujesz, że jedziesz w lewo, a nie jadąc w lewo sygnalizujesz w prawo koniec manewru w lewo. To "rondo" to jest skrzyżowanie. Robi się to samo co na skrzyżowaniu.
Nie jedziesz w lewo tylko jedziesz w prawo. Na rondzie nie da się jechać w lewo. Nie możesz traktować ronda jak klasycznego skrzyżowania, gdzie od razu zmieniasz kierunek jazdy. To następuje później - dopiero przy zjeździe.
A jak chcesz tu sygnalizować swoim sposobem i po co?
201809031718-10.jpg
Nie rozumiem pytania. Obojętnie w jakim kierunku chcesz jechać postępujesz tak samo: Wjeżdżasz na rondo bez kierunkowskazu. I przed twoim zjazdem sygnalizujesz zjazd kierunkiem w prawo. Obojętnie czy to 1, 2, 3, 4 , czy 8 zjazd z tego ronda. I w jakiej perspektywie jest ten zjazd w stosunku do tego skąd wjechałeś. (lewo, prawo czy lewo na ukos)