Maleje deklarowany zasięg co kilka ładowań

walker214

Nowy na Forum
Pytanie do posiadaczy eC3. Auto posiadam od kwietnia, ładuję tylko z domowego gniazdka, raz w tygodniu do 100% ale zauważyłem że o ile po pierwszych kilku ładowaniach deklarowany zasięg wynosił 320km, to po kolejnych kilku zmienił się na 312 a teraz już tylko 308km. Temperatura jest mniej więcej podobna, czyli okolice plus minus 20 stopni. Czy też tak macie? Bo trochę mnie to zaczęło przerażać, że bateria się tak szybko degraduje.

vwir

Pionier e-mobilności
Na początku (pierwsze kilka miesięcy użytkowania) osadza się warstwa pasywacyjna na ogniwach. Wtedy następuje spadek ich pojemności do wartości nominalnej. Prawdopodobnie dotychczas miałeś pojemność powyżej zadeklarowanej.

cameleon81

Nowy na Forum
Pytanie do posiadaczy eC3. Auto posiadam od kwietnia, ładuję tylko z domowego gniazdka, raz w tygodniu do 100% ale zauważyłem że o ile po pierwszych kilku ładowaniach deklarowany zasięg wynosił 320km, to po kolejnych kilku zmienił się na 312 a teraz już tylko 308km. Temperatura jest mniej więcej podobna, czyli okolice plus minus 20 stopni. Czy też tak macie? Bo trochę mnie to zaczęło przerażać, że bateria się tak szybko degraduje.

walker214

Nowy na Forum
Na początku (pierwsze kilka miesięcy użytkowania) osadza się warstwa pasywacyjna na ogniwach. Wtedy następuje spadek ich pojemności do wartości nominalnej. Prawdopodobnie dotychczas miałeś pojemność powyżej zadeklarowanej.

Przez pierwsze kilka ładowań miałem zasięg deklarowany przez producenta, czyli 320km, dlatego trochę mnie zaskoczyło, że już po dwóch miesiącach zrobiło się 308km. Pytanie, do jakiej wartości powinno spaść w tym modelu.

vwir

Pionier e-mobilności
Ale czy ta wartość w tym modelu nie jest wyliczana na podstawie ostatniego zużycia? Innymi słowy - gdy pojedziesz bardziej dynamicznie i zużyjesz więcej kWh na 100km to czy on przypadkiem sobie tego nie przelicza? Tak w zasadzie robią wszystkie moje elektryki jakie miałem/mam.

mALEK

Pionier e-mobilności
na 99.9% tak jest. spokojnie mozna sie nastawic na ok 260km zasiegu, jak sie wszystko "ulozy", bo utrzymanie tych 14kWh/100km bedzie bardzo trudne ;) to nie ma nic wspolnego z degradacja

Last edited:

walker214

Nowy na Forum
na 99.9% tak jest. spokojnie mozna sie nastawic na ok 260km zasiegu, jak sie wszystko "ulozy", bo utrzymanie tych 14kWh/100km bedzie bardzo trudne ;) to nie ma nic wspolnego z degradacja
Przydałaby się opcja aktualnego zużycia kWh, której nie wiadomo czemu brak w ec3. Pewnie bym pomyślał, jak wy, gdyby nie to, że po każdym ładowaniu zeruje licznik km i spokojnie powyżej 300km bym robił przy mojej codziennej trasie (cykl mieszany) ale oczywiście baterii do 0 nie rozładowuje. Bardziej bym to rozumiał w warunkach zimowych. No ale jeśli jest tak jak mówicie koledzy to mnie trochę uspokoiliście. Dzięki za odpowiedzi.

KrzysztofFly

Moderator
serio? a popatrz na watek z 9:04

View attachment 29624
@p0li wychodzi na to, że @walker214 i @cameleon81 to ten sam użytkownik ;), no chyba, że jeden ściągał od drugiego, jak w szkole na sprawdzianie ;)