Wydaje mi się, że będzie to raczej inteligentny asystent głosowy, który nieco lepiej będzie sobie radzić z obsługą pojazdu, bo w tej chwili komendy głosowe w Tesli są delikatnie rzecz ujmując żartem. Język polski jest już obsługiwany przez ten model. Może dołożą do tego takie ogólne guglowanie typu "powiedz mi ile lat ma miasto przez które przejeżdżam".
Trochę bawiłem się Grokiem i daje radę na podobnym poziomie co inne czaty LLM.
To będzie pełnoprawna integracja z Grokiem (takim ChatemGPT), a nie tylko prosty asystent głosowy w samochodzie.
Na zdjęciach wygląda to jak natywny interfejs czatu - szczególnie sugeruje to obecność opcji „Therapist”. Można z dużym prawdopodobieństwem założyć, że nie będzie to lokalny model - przetwarzanie odbywać się będzie w chmurze, przez internet. Samochód nie ma wystarczającej mocy obliczeniowej do tak zaawansowanej AI.
Jeśli wydamy polecenie w stylu „Jakie mam ciśnienie w oponach?”, system będzie miał dostęp do danych pojazdu i udzieli precyzyjnej odpowiedzi. Podobnie, komenda typu „Mojej żonie jest zimno na fotelu pasażera” spowoduje podniesienie temperatury na odpowiedniej strefie - asystent zrozumie kontekst i odpowiednio zareaguje.
Obecny system głosowy jest mocno ograniczony - opiera się jedynie na prostym przetwarzaniu mowy na tekst i lokalnych regułach, przez co jego skuteczność jest bardzo niska. Integracja z Grok to przeskok o kilka generacji naprzód.