Montaż instalacji PV na nowych zasadach, a może dodatkowo mały wiatrak i instalacja off grid

vwir

Pionier e-mobilności
Super, dzięki za info. Patrzyłem na ceny Victronów i trochę zabójcze, ale też je biorę pod uwagę. Na chwilę obecną rozważam też Deye i Sofara, nie wiem jeszcze na czym stanie.

consigliero

Pionier e-mobilności
Tak - ale nie polecam. Jak to zakładałem to było jedno z niewielu rozwiązań gotowych na rynku - dlatego go mam. Ale współpraca z firmą - tragedia.
W tej chwili poszedłbym z zasilaniem awaryjnym w VICTRONY - też mam. Możliwości konfiguracyjne, i łatowść zainstalowania zasilania awaryjnego bezprzerwowego.
Jak coś mogę polecić firmę która mi aktualnie ogarnia wszystko (właśnie dokładam 120 kWh baterii :) ) - jeżdżą po całej polsce
To może ja bym się pokusił na te namiary, bo w domu wszystko na prąd a cały czas straszą że blackout. No a jakoś chronicznie nie mogę się przemóc aby kupić generator

vwir

Pionier e-mobilności
Super, dzięki za info. Patrzyłem na ceny Victronów i trochę zabójcze, ale też je biorę pod uwagę. Na chwilę obecną rozważam też Deye i Sofara, nie wiem jeszcze na czym stanie.
No i problem rozwiązany, bo trafił się używany Sofar 15kW za 5tys, więc nie wybrzydzałem tylko kupiłem. W sobotę będzie przekładka baterii w Zoe, więc to też załatwione. Elektronika żeby spiąć jedno z drugim już do mnie idzie.

adamusek

Posiadacz elektryka
No i problem rozwiązany, bo trafił się używany Sofar 15kW za 5tys, więc nie wybrzydzałem tylko kupiłem. W sobotę będzie przekładka baterii w Zoe, więc to też załatwione. Elektronika żeby spiąć jedno z drugim już do mnie idzie.
oo fajnie, też myślę w przyszłości o takim kombo, aku nawet i 75kwh można za 15k wyrwać z EV...

vwir

Pionier e-mobilności
oo fajnie, też myślę w przyszłości o takim kombo, aku nawet i 75kwh można za 15k wyrwać z EV...
No ja mam aku od ojca, więc biorę co jest. Sprawdzone, pewne, więc biorę. Kiedyś jeśli się okaże że 23kWh to za mało to wrzucę coś większego. Ogólnie Dala rozpracował już mnóstwo baterii z różnych EV: https://github.com/dalathegreat/Battery-Emulator/wiki

Trochę mnie to rozwaliło gdy tą stronkę znalazłem. Naprawdę zaawansowany projekt.

elektromobilny

Zadomawiam się
Może opiszesz na forum kluczowe zagadnienia przy montażu problemy jakie napotkałeś i jakieś krótkie podsumowanie po pewnym okresie pracy?

No ja mam aku od ojca, więc biorę co jest. Sprawdzone, pewne, więc biorę. Kiedyś jeśli się okaże że 23kWh to za mało to wrzucę coś większego. Ogólnie Dala rozpracował już mnóstwo baterii z różnych EV: https://github.com/dalathegreat/Battery-Emulator/wiki

Trochę mnie to rozwaliło gdy tą stronkę znalazłem. Naprawdę zaawansowany projekt.

consigliero

Pionier e-mobilności
Deye proponuje magazyn serii PRO-B 15 kWh i falownik większy 15 kW, aby móc przepuścić cały dom przez niego: koszt zwiększa się z 23 900,00 zł netto na 26 200 zł netto
Dostałem taką ofertę na zasilanie awaryjne domu, czy to dobra oferta ?

adamusek

Posiadacz elektryka
odnośnie netmeteringu też kombinują, ja już mam docelową wielkość instalacji ale kto może i potrzebuje niech zwiększa.

12 GW mocy fotowoltaicznych na prywatnych dachach ma już coraz większy wpływ na funkcjonowanie całego systemu. Na przykład produkując jak oszalałe w momentach największych nadwyżek prądu ze słońca w systemie z powodu braku jakichkolwiek bodźców cenowych.
Dlatego PSE postuluje przede wszystkim ograniczenie przyrostu mocy instalacji w starym systemie net-metering, który nie skłania do żadnych rynkowych zachowań.
Nie można byłoby zwiększać mocy instalacji działających już w net-meteringu, a spółdzielnie energetyczne obowiązkowo trafiałyby do systemu net-billing.

Dodatkowo operatorzy powinni mieć możliwość zdalnego sterowania źródłami korzystającymi z net-meteringu i mieć możliwość jakichś rekompensat dla prosumentów za niewyprodukowaną energię.