Greenway roaming

Szaruś

Peugeot e208, 10.2022
Każdy mierzy swoją miarą. Ja załadowałem do tej pory na ZSE Drive w sumie 519,7 kWh, za co zapłaciłem w sumie 133 EUR (razem z abonamentami), co mi daje średnio 0,26 EUR/kWh (0,96 PLN/kWh).

To jest, jak do tej pory, najtańszy operator (dla mnie), spośród wszystkich operatorów ładowarek, z których do tej pory korzystałem. Mój następny najtańszy to Lidl CZ, ze średnią 1,51 PLN/kWh.

Na Ionity, moja średnia to 2,79 PLN/kWh (razem z abonamentami) - ale ostatnio ładowałem się na Ionity ponad rok temu. Od tego czasu maiłem lepsze alternatywy na moich trasach.

Szaruś

Peugeot e208, 10.2022
Moja auto tyle nie pali, żeby od granicy akurat do końca Słowacji załadować 50 kWh.
Zależy jaką masz trasę - nie musi być od gramnicy, chyba że do SK wjeżdzasz z SOC 100% (ja np. nidgy do tej pory nie wjeżdżałem do SK z SOC 100%).

I na szczęście jeżdżę przez wolne od opłat Czechy, więc to w ogóle nie mój problem, Słowację mam nie po drodze.

W Austrii 1,66 zł, przy zapewne kilka razy większej prędkości ładowania......
No to jak Słowację masz nie po drodze, to faktycznie nie twój problem :). I są też mniejsze abonamenty.

A co kogo interesuje cena w Austrii, jak nie jedzie przez Austrię?

Szaruś

Peugeot e208, 10.2022
Mam abo ZSE ten najmniejszy, bo bywam na Słowacji 2-3 razy w miesiącu - abo (40 kWh) kosztuje 13€ - czyli kWh ok. 1,4zł, a poza abo kosztuje ok 2,1zł, ale jak nie korzystam, to abo przepada. (a do kanistra nie wleję) i zimą nie zamierzam jeździć.
100 kWh to jest dla mnie na Słowacji zbyt dużo
Zgadza się - można brać mniejszy abonament, w zależności od potrzeb (ja też tak robię). I jak się nie wykorzysta do końca, to po prosto cene jednostowa wychodzi wyżej (ale i tak korzystnie). Np. przy abonamencie 100 kWh za 29,99 EUR, jak się załaduje tylko np. 75 kWh, to wychodzi 29,99/70 = 0.4 EUR/kWh (1,70 PLN/kWh), co i tak jest super.

Szaruś

Peugeot e208, 10.2022
Inaczej wyglądają rachunki gdy się "nie ma nic", a inaczej gdy się już wydało 30 zet na abo GW.
Jeszcze inaczej gdy się korzysta w lipcu z letnich stawek ejoinGO 0,29 EUR za DC, albo ma czas i sposobność użyć AC Lidla za 0,24 EUR
I to się zgadza - trzeba mieć oczy otwarte :). Też ładuję na Lidl AC w SK za 0,24 EUR, jak akurat mi to pasi. Z 0,29 EUR na ejoinGO chyba nie będę miał sposobności teraz skorzystać. Ale mieli też takie akcje w przeszłości, i wtedy się załapałem.

Ja raz zrobiłem na odwrót - kupiłem abonament w Greenway SK, i oprócz ładowania się w SK, ładowałem się w PL na stacjach Greenway - bo tak mi wtedy wyszło najtaniej.

Szaruś

Peugeot e208, 10.2022
A co mnie obchodzi, gdzie kto jedzie, jak tego nie napisał?
szklanej kuli nie mam.
W pierwszy poście tego wątku jest wyraźne pytanie dotyczące Słowacji. O Austrii nikt, nigdzie nie wspominał.

Ev3

Pionier e-mobilności
W pierwszy poście tego wątku jest wyraźne pytanie dotyczące Słowacji. O Austrii nikt, nigdzie nie wspominał.
Sama się nasuwa po drodze do Chorwacji, o której jest ten wątek.
Podane było jako kontrargument że niby drogo.

A to "wyraźne pytanie" dotyczyło konkretnie GW, bardziej niż Słowacji w ogóle.....

prebek

Posiadacz elektryka
Sama się nasuwa po drodze do Chorwacji, o której jest ten wątek.
Podane było jako kontrargument że niby drogo.

A to "wyraźne pytanie" dotyczyło konkretnie GW, bardziej niż Słowacji w ogóle.....
Wątek jest głównie o cenie GreeWay na Słowacji ( bo do Chorwacji to mi daleko i nie wspominałem o Chorwacji)