Norwegia - podróż (prawie) za jeden uśmiech

nabrU

Moderator
Byłbym zapomniał: po raz pierwszy od prawie 2 lat wyjąłem z folii/opakowania Teslowe UMC i sprawdziłem czy działa. I działa ;)

Do tego dokupiłem obie wtyczki niebieskie (16 i 32A) choć pewnie - jak i cały UMC - do niczego się w N nie przydadzą.

fj_mike

Nowy na Forum
Od siebie mogę polecić aplikację od Norweskiego zarządcy dróg
Vegvesen Traffik
Można wyznaczyć trasę i włączyć powiadomienia o zamkniętych drogach lub innych zdarzeniach na trasie.
Jakiś poważniejszy wypadek czy osuwisko i droga zamknięta.

delta

Zadomawiam się
@delta, czy w rejonie Kopenhagi jest jakiś sensowny park&ride aby dojechać na zaproponowane 'szybkie' zwiedzanie centrum (ceny hoteli w centrum jakoś nam się nie uśmiechają :oops:)?
Czy po przyjeździe planujesz powrót do Szwecji, czy też dalszy przejazd przez Danię?

Jeśli powrót do SE, to może Ci się bardziej opłacać zostawić auto na jakimś darmowym bądź tanim parkingu po szwedzkiej stronie mostu i przyjazd pociągiem. Przy dwóch osobach będzie to na pewno dużo tańsza opcja, czasowo zaś porównywalna, o ile nie szybsza.

Jeśli mimo wszystko wolisz przyjechać autem, to od razu właściwie wjeżdżasz do miasta, przy samym lotnisku. Od tej strony nie ma sensownych wielogodzinnych park&ride, ale na pewno coś wymyślę. Daj tylko znać, na jak długo chciałbyś zaparkować auto.

KrzyCh

Pionier e-mobilności
Byłbym zapomniał: po raz pierwszy od prawie 2 lat wyjąłem z folii/opakowania Teslowe UMC i sprawdziłem czy działa. I działa ;)

Do tego dokupiłem obie wtyczki niebieskie (16 i 32A) choć pewnie - jak i cały UMC - do niczego się w N nie przydadzą.
Raczej się nie przydadzą. Też kupiłem te wtyczki. Za każdym razem gdy pytałem na kempingu / przy domku to mnie odsyłali na pobliską ładowarkę z info, że nie wolno się z tych wtyczek ładować. Nie miało znaczenia, że mówiłem, że ograniczę prąd, że to pobór jak kamper…
Na jednym się nawet podładowałem przez noc do 100% z takiego słupka AC 150 m od hytte (często one są 1F 32A czyli 7 kWo, ale idea, że ładuję tam gdzie śpię mi w Norge nie wypaliła. Albo jakiś przepis albo jednak ludzie (obsługa) nie ogarniają - tam wbrew pozorom nie każdy jeździ EV.

W domku klima, grzania na prąd itp - spokojnie UMC by obsłużyło, ale nie wolno…
1751845499219.jpeg

Przy recepcji kilka stanowisk 7kW z widokiem na lodowiec. Cena zbliżona do SuC.
1751844526905.jpeg

W dolinę widok też nie gorszy. Parking z ładowarkami centralnie.
1751845040561.jpeg

Ale wcale nie trzeba się zatrzymywać na kampingu - parking pod lodowcem też ma kilka ładowarek. Pewnie zostały po poprzedniej cywilizacji sprzed epoki lodowcowej. Podobnie jak infrastruktura energetyczna.
1751845187302.jpeg

Attachments

• 1751845000715.jpeg
    1751845000715.jpeg
    1,1 MB · Liczba wyświetleń: 8

nabrU

Moderator
Czy po przyjeździe planujesz powrót do Szwecji, czy też dalszy przejazd przez Danię?

Po Kopenhadze jedziemy dalej przez Danię (dajemy sobie spokój z promem Rødby-Puttgarden) i Niemcy w kierunku UK. W Niemczech jeszcze zatrzymujemy się na nocleg, bo raczej z Kopenhagi nie damy rady w dzień dojechać do Dunkierki do 19:00 na prom (Google pokazuje ok. 1200km i 13h jazdy)

Jeśli mimo wszystko wolisz przyjechać autem, to od razu właściwie wjeżdżasz do miasta, przy samym lotnisku. Od tej strony nie ma sensownych wielogodzinnych park&ride, ale na pewno coś wymyślę. Daj tylko znać, na jak długo chciałbyś zaparkować auto.

Wygląda na to, że weźmiemy więc nocleg w hotelu przy lotnisku, co pozwoli nam zostawić samochód na hotelowym parkingu (300DKK = 170PLN za dobę) i wsiąść w metro z lotniska do centrum (Google podpowiada linię M2). Inne propozycje mile widziane ;)

Raczej się nie przydadzą. Też kupiłem te wtyczki. Za każdym razem gdy pytałem na kempingu / przy domku to mnie odsyłali na pobliską ładowarkę z info, że nie wolno się z tych wtyczek ładować. Nie miało znaczenia, że mówiłem, że ograniczę prąd, że to pobór jak kamper…

W domku klima, grzania na prąd itp - spokojnie UMC by obsłużyło, ale nie wolno…

Właśnie sobie przypomniałem, że w Norwegii jest od 2022 zakaz ładowania EV z gniazdek (ze względów bezpieczeństwa i dość nietypowego uziemienia IT sieci elektrycznej). Tylko wallbox na stałe. Więc stąd ta 'niechęć':

Euronymous

Fachowiec
Po Kopenhadze jedziemy dalej przez Danię (dajemy sobie spokój z promem Rødby-Puttgarden) i Niemcy w kierunku UK. W Niemczech jeszcze zatrzymujemy się na nocleg, bo raczej z Kopenhagi nie damy rady w dzień dojechać do Dunkierki do 19:00 na prom (Google pokazuje ok. 1200km i 13h jazdy)

Wygląda na to, że weźmiemy więc nocleg w hotelu przy lotnisku, co pozwoli nam zostawić samochód na hotelowym parkingu (300DKK = 170PLN za dobę) i wsiąść w metro z lotniska do centrum (Google podpowiada linię M2). Inne propozycje mile widziane ;)
Nie śledzę za bardzo wątku, ale jeśli jedziesz przez Malmö, to tam hotele są tańsze/dużo tańsze. Może warto zatem rozważyć właśnie nocleg w Malmö, a zaoszczędzone monety przeznaczyć na, owszem, drogi parking w centrum/prawie centrum. Chyba za 5h płaciłem ostatnio 162DKK, więc nietanio, ale za to wysiadasz z auta i nie tracisz czasu na odszyfrowywanie kolejnego nowego miejsca, bo tu trzeba znaleźć przystanek, tu kupić bilet, tu ściągnąć apkę itd.
Jeśli wyjedziesz rano z Malmö, wystarczy Ci kilka h na Kopenhagę, to na wieczór można dojechać np. do Vejle, gdzie mogę spokojnie polecić jeden i tani, i naprawdę świetny hotel. Stamtąd do Dunkierki masz już nie 1,2k, a 1k km.