Ryczałt w działalności gospodarczej związanej z oprogramowaniem

Michal

Moderator
Temat może mało związany z samochodami elektrycznymi ale trochę tak i pomyślałem, że komuś może się przydać takie info.

Jeśli prowadzicie działalność gospodarczą i zajmujecie się oprogramowaniem to od nowego roku opodatkowanie ryczałtem wyniesie 12% zamiast 15% i może się to okazać korzystniejsze od podatku liniowego 19%.

Przy okazji samochodów jest jeszcze taki bonus, że przy ryczałcie i sprzedaży środka trwałego płaci się tylko 3% podatku zamiast 19%, więc nie jest aż tak strasznie z tym wyciąganiem auta z leasingu ;)

Ostatnia już sprawa związana z samochodami - jeśli macie finansowanie w PKO leasing, to jutro jest ostatni dzień, na skrócenie umowy jeszcze w tym roku.

Last edited:

Norbert

Posiadacz elektryka
Temat może mało związany z samochodami elektrycznymi ale trochę tak i pomyślałem, że komuś może się przydać takie info.

Jeśli prowadzicie działalność gospodarczą i zajmujecie się oprogramowaniem to od nowego roku opodatkowanie ryczałtem wyniesie 12% zamiast 15% i może się to okazać korzystniejsze od podatku liniowego 19%.

Przy okazji samochodów jest jeszcze taki bonus, że przy ryczałcie i sprzedaży środku trwałego płaci się tylko 3% podatku zamiast 19%, więc nie jest aż tak strasznie z tym wyciąganiem auta z leasingu ;)

Ostatnia już sprawa związana z samochodami - jeśli macie finansowanie w PKO leasing, to jutro jest ostatni dzień, na skrócenie umowy jeszcze w tym roku.

Ogólnie na ryczałt mogą iść usługodawcy. Opłaca się to gdy ilość kosztów jest znikoma.

Co do lizingu - mi RCI z początku grudnia powiedziało, że nie ogarną. Cóż sprzedam auto za cenę zakupu powiększoną o 10% :)

Michal

Moderator
Celowo napisałem, że jeśli zajmujecie się oprogramowaniem, bo tu zasady się zmieniły i to jest zwykle właśnie usługa (programowanie, zarządzanie projektami IT, itp.).

Oczywiście masz rację - dużo zależy od tego jakie ma się koszty ale nie powiedziałbym, że musi to być znikoma ilość, bo dużo zależy od tego jakie masz przychody. W szczególności odnosi się to do jednoosobowych działalności, bo tam koszty są zwykle dość małe (komputer, internet, telefon, auto). Jak zatrudniasz programistów, to raczej masz duże koszty i już pewnie się nie opłaci.
Składka zdrowotna przy ryczałcie też jest ryczałtowa zależnie od progów, a nie po prostu 4,9% :p
Po 2022 nie będzie się już dało amortyzować mieszkań albo ich części, jeśli ktoś teraz amortyzuje.
No i jeszcze przy sprzedaży auta 3% zamiast 19%, co przy np. mojej TM3 po 2 latach za 200k powinno dać około 30k oszczędność ;)

Żeby była jasność - nic nikomu nie doradzam! Każdy musi sobie to policzyć sam albo z księgową, ja tylko podrzucam pomysł, mam nadzieję, że komuś się przyda, oszczędzi w przyszłym roku kilka tysięcy i ustawi przelew na elektrowóz, bo to tutaj się o tym dowiedział :D

Cav

Pionier e-mobilności
Przy okazji samochodów jest jeszcze taki bonus, że przy ryczałcie i sprzedaży środka trwałego płaci się tylko 3% podatku zamiast 19%, więc nie jest aż tak strasznie z tym wyciąganiem auta z leasingu ;)
Ale 3% od różnicy, czy od wartości?
Bo jak to drugie to bardzo słaby bonus, często wręcz ujemny...

solik

Pionier e-mobilności
A nawet 8,5%

kazdy sobie moze sam policzyc:

generalnie liniowy w JDG sie oplaci gdy koszty siegaja 40%+ lub gdy ktos jest przed kredytem hipotecznym (na ryczalcie bank zaniza zdolnosc i generalnie jest problem o wiele wiekszy)

vwir

Pionier e-mobilności
generalnie liniowy w JDG sie oplaci gdy koszty siegaja 40%+
Tak jak pisałem - akurat w przypadku programistów można myśleć o ipbox. A wtedy to już jest 5% a nie 8,5%. A na ryczałcie nie można go stosować (na liniowym można).

vwir

Pionier e-mobilności
Tak, wszystko każdy musi sam policzyć. U mnie prawie 100% idzie jako ipbox, więc mam łatwiej. A ewidencję i tak prowadzę dla zleceniodawcy, więc zero dodatkowej pracy.

Kuba K.

Posiadacz elektryka
Tak, wszystko każdy musi sam policzyć. U mnie prawie 100% idzie jako ipbox, więc mam łatwiej. A ewidencję i tak prowadzę dla zleceniodawcy, więc zero dodatkowej pracy.
Tylko AFAIK IPBOX jest defacto zwrotem podatku więc w ciagu roku i tak płacisz zaliczki pod 19% a dostajesz return po rozliczeniu rocznym.